J. Joksimović: Do kraja nedelje Evropska komisija predstavlja presek vladavine prava u Srbiji

19. maj 2021. | Berlin

J. Joksimović: Do kraja nedelje Evropska komisija predstavlja presek vladavine prava u Srbiji

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da bi Evropska komisija do kraja nedelje članicama trebalo da predstavi presek stanja koje je Srbija postigla u oblasti vladavine prava, i naglasila da, ako ocena bude pozitivna, do kraja godine može očekivati otvaranje nekog od klastera.

„Ako bude pozitivne ocene vladavine prava mogli bismo da idemo na otvaranje klastera za koje se intenzivno spremamo i bićemo spremni“, rekla je Joksimović tokom posete Berlinu, gde je razgovarala sa ministrom Mihaelom Rotom i poslanicima Bundestaga na prvom mestu o evrointegracijama i brojnim koracima koje je Srbija na tom polju preduzela, ali i drugim temama kao što su borba sa pandemijom, proces vakcinacije, pomoć regionu, dijalog Beograda i Prištine i „brojni“ non-pejper dokumenti.

„Prenela sam im i očekivanje Srbije da se do kraja juna, do kraja portugalskog predsedavanja, održi politička međuvladina konferencija sa Srbijom gde bi razgovarali o svim aspektima budućeg procesa proširenja, kako EU vidi proširenje, šta se tačno očekuje od Srbije u ključnim oblastima, a da mi predstavimo naš napredak, reformski proces i planove za strateški važne reformske korake“, rekla je ona.

Berlin, nemački poslanici i ministar Rot izuzetno su zainteresovani za redovan dijalog sa Srbijom, prate sve šta se dešava i na polju reformi i pandemije i situacije na zapadnom Balkanu, navela je Joksimović.

Ona je rekla da je sagovornike u Berlinu upoznala sa činjenicom da je Beograd spreman za dijalog, ali da iz Prištine stižu ne previše ohrabrujuće poruke, da ZSO nije još formirana, kao i da bi sve što je Beograd implementirao trebalo da bude vrednovano na pravi način.

Ministar je podsetila da je Srbija spremna za dobrosusedsku saradnju, regionalnu saradnju, za istinski proces i ekonomske saradnje i dubljeg procesa pomirenja, da ispunjavamo sve svoje obaveze, ali da se to očekuje i od drugih.

Izvor: Tanjug