Ј. Јоксимовић: До краја недеље Европска комисија представља пресек владавине права у Србији

19. мај 2021. | Берлин

Ј. Јоксимовић: До краја недеље Европска комисија представља пресек владавине права у Србији

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да би Европска комисија до краја недеље чланицама требало да представи пресек стања које је Србија постигла у области владавине права, и нагласила да, ако оцена буде позитивна, до краја године може очекивати отварање неког од кластера.

„Ако буде позитивне оцене владавине права могли бисмо да идемо на отварање кластера за које се интензивно спремамо и бићемо спремни“, рекла је Јоксимовић током посете Берлину, где је разговарала са министром Михаелом Ротом и посланицима Бундестага на првом месту о евроинтеграцијама и бројним корацима које је Србија на том пољу предузела, али и другим темама као што су борба са пандемијом, процес вакцинације, помоћ региону, дијалог Београда и Приштине и „бројни“ нон-пејпер документи.

„Пренела сам им и очекивање Србије да се до краја јуна, до краја португалског председавања, одржи политичка међувладина конференција са Србијом где би разговарали о свим аспектима будућег процеса проширења, како ЕУ види проширење, шта се тачно очекује од Србије у кључним областима, а да ми представимо наш напредак, реформски процес и планове за стратешки важне реформске кораке“, рекла је она.

Берлин, немачки посланици и министар Рот изузетно су заинтересовани за редован дијалог са Србијом, прате све шта се дешава и на пољу реформи и пандемије и ситуације на западном Балкану, навела је Јоксимовић.

Она је рекла да је саговорнике у Берлину упознала са чињеницом да је Београд спреман за дијалог, али да из Приштине стижу не превише охрабрујуће поруке, да ЗСО није још формирана, као и да би све што је Београд имплементирао требало да буде вредновано на прави начин.

Министар је подсетила да је Србија спремна за добросуседску сарадњу, регионалну сарадњу, за истински процес и економске сарадње и дубљег процеса помирења, да испуњавамо све своје обавезе, али да се то очекује и од других.

Извор: Танјуг