J. Joksimović: Uskoro mapa puta za otvaranje klastera

03. februar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Uskoro mapa puta za otvaranje klastera

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da očekuje da će Evropska komisija do kraja februara predstaviti mapu puta, odnosno jasno definisane kriterijume za pregovore po klasterima u koje su, prema novoj metodologiji proširenja, raspoređena nekadašnja poglavlja.

Joksimović je za RTS navela da veruje da će novi sistem pregovaranja za članstvo u EU odgovarati Srbiji, kao i da će doneti ubrzanje u procesu pristupanja.

„Prvi klaster koji se bavi vladavinom prava je praktično već otvoren, poglavlja koja se sadrže u njemu već su ranije otvorena. On je najvažniji jer će meriti napredak Srbije u ispunjavanju političkih kriterijuma“, ukazala je Joksimović.

Dodaje da nova metodologija obavezuje sva ministarstva da se aktivno uključe u proces pristupanja EU i da rade svoj deo posla iz obaveza po klasterima.

Prema njenim rečima, traži se veća politička posvećenost.

Joksimović očekuje do kraja juna međuvladinu konferenciju o novoj metodologiji gde će se usaglasiti njena primena. Smatra da Srbija dobro stoji i što se tiče trećeg klastera, koji se odnosi na inkluzivni rast i konkurentnost koji je, kako kaže, značajan za period ekonomskog oporavka od posledica pandemije virusa korona.

„Klasteri dva, tri, četiri i pet predstavljaju između ostalog, i instrumente za sprovođenje investicionog plana za Zapadni Balkan“, kazala je.

Klasteri koji sadrže razne oblasti uvedeni su u proces pristupanja kroz novu metodologiju koju je, kako je podsetila Joksimović, inicirao predsednik Francuske Emanuel Makron 2019. godine, a Evropska komisija i zemlje članice su uobličile novi mehanizam u martu 2020. godine.

Joksimović je pojasnila da klasteri označavaju šest vodećih politika EU, odnosno da je prvi politički i odnosi se na vladavinu prava i deo ekonomskih kriterijuma, drugi je unutrašnje tržište - makroekonomska i fiskalna politika, usklađenost tržišta zemlje kandidata sa tržištem EU, treći je konkurentnost i inkluzivni rast, četvrti su zelena agenda, digitalizacija, infrastrukturno povezivanje, peti resursi kohezija i poljoprivreda i šesti je spoljna politika.

Nova metodologija, kako kaže ministar, stavlja akcenat na snažniji politički nadzor procesa i na očekivanje da se pokaže veća posvećenost evropskom putu svih lidera Zapadnog Balkana.

„Iako se to podrazumevalo i ranije sada se to i izričito traži. Sa druge strane, ovim i EU sebe obavezuje za veću kredibilnost procesa - ukoliko zemlja napreduje zbog sopstvenih zasluga biće joj dostupniji i EU fondovi i drugi instrumenti“, ukazala je Joksimović.

Smatra da je pregovaranje po poglavljima bio restriktivan proces.

„Srbija je do sada otvorila 18 poglavlja. To je bio jedan veoma restriktivan proces u odnosu na onaj od pre 10 godina kad su neki naši susedi pristupali EU“, dodala je.
Joksimović kaže da nova metodologija mora da nađe način primene na države koje su duboko u pristupnom procesu, kao što je Srbija.

„Nova metodologija neće menjati jasan pregovarački okvir koje imaju Srbija i Crna Gora, ali treba da se nađe način da se vrednuje sve ono što je Beograd do sada uradio i da se uđe u novi okvir pregovora, koji je povezan i sa podsticajnim investicionim planom za Zapadni Balkan“, istakla je.

Joksimović napominje da Srbija nije sedela skrštenih ruku i čekala da Brisel da smernice za metodologiju i dodaje da je samo ona imala više od 70 sastanaka sa predstavnicima EU i članica u pogledu nove metodologije pregovora. „Samo kroz partnerski odnos EU i Srbije ceo ovaj proces i posao ima smisla“, naglasila je Joksimović.

Joksimović je govorila i o programu za raspodelu vakcina protiv virusa korona „Kovaks“ i navela da smatra da je za sada pretrpeo neuspeh kada je reč o zemljama Zapadnog Balkana.

Pojašnjava da zemlje regiona još nisu dobile pristup kupovini vakcina preko ovog mehanizma i ističe da je 70 miliona evra iz fondova EU namenjeno za tu svrhu, ali da sve zavisi od toga kada će proizvođači i dobavljači ispuniti svoj deo obaveza prema EU zemljama, koje još uvek čekaju naručene vakcine. 

„Zato je važno što su predsednik i Vlada zajedno na vreme radili na tome da naši građani dobiju pristup proverenim vakcinama i da smo vodeća zemlja Evrope po broju vakcinisanih, što je naišlo na pozitivne komentare u evropskoj javnosti“, dodaje Joksimović.

Izvor: Tanjug