Ј. Јоксимовић: Ускоро мапа пута за отварање кластера

03. фебруар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Ускоро мапа пута за отварање кластера

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да очекује да ће Европска комисија до краја фебруара представити мапу пута, односно јасно дефинисане критеријуме за преговоре по кластерима у које су, према новој методологији проширења, распоређена некадашња поглавља.

Јоксимовић је за РТС навела да верује да ће нови систем преговарања за чланство у ЕУ одговарати Србији, као и да ће донети убрзање у процесу приступања.

„Први кластер који се бави владавином права је практично већ отворен, поглавља која се садрже у њему већ су раније отворена. Он је најважнији јер ће мерити напредак Србије у испуњавању политичких критеријума“, указала је Јоксимовић.

Додаје да нова методологија обавезује сва министарства да се активно укључе у процес приступања ЕУ и да раде свој део посла из обавеза по кластерима.

Према њеним речима, тражи се већа политичка посвећеност.

Јоксимовић очекује до краја јуна међувладину конференцију о новој методологији где ће се усагласити њена примена. Сматра да Србија добро стоји и што се тиче трећег кластера, који се односи на инклузивни раст и конкурентност који је, како каже, значајан за период економског опоравка од последица пандемије вируса корона.

„Кластери два, три, четири и пет представљају између осталог, и инструменте за спровођење инвестиционог плана за Западни Балкан“, казала је.

Кластери који садрже разне области уведени су у процес приступања кроз нову методологију коју је, како је подсетила Јоксимовић, иницирао председник Француске Емануел Макрон 2019. године, а Европска комисија и земље чланице су уобличиле нови механизам у марту 2020. године.

Јоксимовић је појаснила да кластери означавају шест водећих политика ЕУ, односно да је први политички и односи се на владавину права и део економских критеријума, други је унутрашње тржиште - макроекономска и фискална политика, усклађеност тржишта земље кандидата са тржиштем ЕУ, трећи је конкурентност и инклузивни раст, четврти су зелена агенда, дигитализација, инфраструктурно повезивање, пети ресурси кохезија и пољопривреда и шести је спољна политика.

Нова методологија, како каже министар, ставља акценат на снажнији политички надзор процеса и на очекивање да се покаже већа посвећеност европском путу свих лидера Западног Балкана.

„Иако се то подразумевало и раније сада се то и изричито тражи. Са друге стране, овим и ЕУ себе обавезује за већу кредибилност процеса - уколико земља напредује због сопствених заслуга биће јој доступнији и ЕУ фондови и други инструменти“, указала је Јоксимовић.

Сматра да је преговарање по поглављима био рестриктиван процес.

„Србија је до сада отворила 18 поглавља. То је био један веома рестриктиван процес у односу на онај од пре 10 година кад су неки наши суседи приступали ЕУ“, додала је.
Јоксимовић каже да нова методологија мора да нађе начин примене на државе које су дубоко у приступном процесу, као што је Србија.

„Нова методологија неће мењати јасан преговарачки оквир које имају Србија и Црна Гора, али треба да се нађе начин да се вреднује све оно што је Београд до сада урадио и да се уђе у нови оквир преговора, који је повезан и са подстицајним инвестиционим планом за Западни Балкан“, истакла је.

Јоксимовић напомиње да Србија није седела скрштених руку и чекала да Брисел да смернице за методологију и додаје да је само она имала више од 70 састанака са представницима ЕУ и чланица у погледу нове методологије преговора. „Само кроз партнерски однос ЕУ и Србије цео овај процес и посао има смисла“, нагласила је Јоксимовић.

Јоксимовић је говорила и о програму за расподелу вакцина против вируса корона „Ковакс“ и навела да сматра да је за сада претрпео неуспех када је реч о земљама Западног Балкана.

Појашњава да земље региона још нису добиле приступ куповини вакцина преко овог механизма и истиче да је 70 милиона евра из фондова ЕУ намењено за ту сврху, али да све зависи од тога када ће произвођачи и добављачи испунити свој део обавеза према ЕУ земљама, које још увек чекају наручене вакцине. 

„Зато је важно што су председник и Влада заједно на време радили на томе да наши грађани добију приступ провереним вакцинама и да смо водећа земља Европе по броју вакцинисаних, што је наишло на позитивне коментаре у европској јавности“, додаје Јоксимовић.

Извор: Танјуг