J. Joksimović: Nova metodologija za efikasniji proces

02. februar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Nova metodologija za efikasniji proces

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Austrije u Srbiji Nikolausom Luterotijem o evropskim integracijama Srbije, ali i o bilateralnim odnosima i pitanjima značajnim za stabilnost i povezivanje u regionu.

Joksimović je sagovorniku prenela očekivanja Vlade Srbije da se tokom ove godine ubrza dinamika pregovaračkog procesa.

„Nova metodologija pregovora o članstvu u EU treba da doprinese da oni budu efikasniji i kredibilniji“, kazala je Joksimović, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije.

Istakla je da je uverena da će i Austrija podržati nastojanja da što pre bude razrađen novi klasterski model pregovaranja a za koji je, kako kaže, Srbija spremna jer je na vreme ušla u aktivan i konstruktivan dijalog sa Evropskom komisijom i državama članicama i radila na adaptaciji pregovaračkih struktura.

Joksimović je ukazala na značaj održavanja političke međuvladine konferencije, kao bitnog elementa novog pregovaračkog formata, na kojoj bi se na visokom političkom nivou, sa EK i državama članicama, razmotrili principi primene nove metodologije, kao i najvažniji reformski planovi Vlade Srbije i njihova realizacija, a u kontekstu pregovora o članstvu u EU.

Takođe, izrazila je očekivanje da će dosadašnja značajna postignuća Srbije u procesu evropskih integracija biti uvažena u punoj meri i da će biti dobra osnova za brži napredak po klasterima.

Ambasador Luteroti izjavio je da se Austrija principijelno zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i Srbije, posebno kao važnog partnera Austrije i EU za stabilnost i otpornost Evrope u celini.

Luteroti i Joksimović su se složili da je Srbija u toku prethodne godine pokazala da je spremno ušla u usvajanje i sprovođenje najvažnijih novih politika EU za novi inkluzivan rast - Zeleni dogovor, digitalizacija, transportno i infrastrukturno povezivanje i održivi razvoj.

Joksimović se zahvalila na doslednoj podršci Austrije evropskoj budućnosti Srbije, kao i aktivnoj podršci ključnim reformama kroz projekte koji se realizuju posredstvom Austrijske agencije za razvoj, a iz fondova EU.

Izvor: Tanjug