Ј. Јоксимовић: Нова методологија за ефикаснији процес

02. фебруар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Нова методологија за ефикаснији процес

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Аустрије у Србији Николаусом Лутеротијем о европским интеграцијама Србије, али и о билатералним односима и питањима значајним за стабилност и повезивање у региону.

Јоксимовић је саговорнику пренела очекивања Владе Србије да се током ове године убрза динамика преговарачког процеса.

„Нова методологија преговора о чланству у ЕУ треба да допринесе да они буду ефикаснији и кредибилнији“, казала је Јоксимовић, саопштено је из Министарства за европске интеграције.

Истакла је да је уверена да ће и Аустрија подржати настојања да што пре буде разрађен нови кластерски модел преговарања а за који је, како каже, Србија спремна јер је на време ушла у активан и конструктиван дијалог са Европском комисијом и државама чланицама и радила на адаптацији преговарачких структура.

Јоксимовић је указала на значај одржавања политичке међувладине конференције, као битног елемента новог преговарачког формата, на којој би се на високом политичком нивоу, са ЕК и државама чланицама, размотрили принципи примене нове методологије, као и најважнији реформски планови Владе Србије и њихова реализација, а у контексту преговора о чланству у ЕУ.

Такође, изразила је очекивање да ће досадашња значајна постигнућа Србије у процесу европских интеграција бити уважена у пуној мери и да ће бити добра основа за бржи напредак по кластерима.

Амбасадор Лутероти изјавио је да се Аустрија принципијелно залаже за европску перспективу Западног Балкана и Србије, посебно као важног партнера Аустрије и ЕУ за стабилност и отпорност Европе у целини.

Лутероти и Јоксимовић су се сложили да је Србија у току претходне године показала да је спремно ушла у усвајање и спровођење најважнијих нових политика ЕУ за нови инклузиван раст - Зелени договор, дигитализација, транспортно и инфраструктурно повезивање и одрживи развој.

Јоксимовић се захвалила на доследној подршци Аустрије европској будућности Србије, као и активној подршци кључним реформама кроз пројекте који се реализују посредством Аустријске агенције за развој, а из фондова ЕУ.

Извор: Танјуг