J. Joksimović: Implementacioni plan reformi u klasteru vladavine prava

08. decembar 2020. | Beograd

J. Joksimović: Implementacioni plan reformi u klasteru vladavine prava

Predsednik Aleksandar Vučić danas je ambasadorima zemalja članica EU i šefu Delegacije EU u Srbiji Semu Fabriciju predstavio ozbiljan implementacioni plan reformi u oblasti vladavine prava, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.               

Joksimović je navela da je taj plan već počeo da se sprovodi i da pokazuje naš suštinski rad na reformama i procesu evropskih integracija.               

Kako je saopštilo Ministarstvo za evropske integracije, Joksimović je naglasila da je „taj implementacioni plan reformi pokazatelj realistično entuzijastično odgovorne i ozbiljne politike evropskih integracija naše Vlade i predsednika koji rade u sinergiji".                "

To nas razlikuje od onih koji su samo entuzijastično naklapali o EU, a suštinski nisu sprovodili neophodne reforme", kaže Joksimović.               

Navodi da radimo ozbiljno, da smo svesni gde mora da se pojača rad i da želimo da uključimo sve zainteresovane strane jer, dodaje, proces evropskih integracija i reformi je proces za celo društvo i svako tu ima svoj deo odgovornosti, prava, ali i opsežnog posla.               

Prema tome, dodaje ministar, više nisu glavna tema poglavlja, već ukupan implementacioni plan reformi čiji su delovi i Akcioni planovi za poglavlja 23 i 24 u okviru klastera 1 koji je posvećen vladavini prava, a gde smo u dosadašnjem toku pregovora već otvorili sva poglavlja kojih je ukupno pet.               

Taj klaster je, naglašava, najvažniji sa stanovišta ukupnog kriterijuma za napredak u pregovorima.               

„Dakle, strateški dijalog sa EU kao i napredak u svih šest klasterskih oblasti su ključ, a na EU je da što pre i što ozbiljnije uobliči primenu nove metodologije na naš pregovarački proces, da bi u idućoj godini mogli da brže napredujemo", poručila je Joksimović.

Izvor: Tanjug