Ј. Јоксимовић: Имплементациони план реформи у кластеру владавине права

08. децембар 2020. | Београд

Ј. Јоксимовић: Имплементациони план реформи у кластеру владавине права

Председник Александар Вучић данас је амбасадорима земаља чланица ЕУ и шефу Делегације ЕУ у Србији Сему Фабрицију представио озбиљан имплементациони план реформи у области владавине права, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.               

Јоксимовић је навела да је тај план већ почео да се спроводи и да показује наш суштински рад на реформама и процесу европских интеграција.               

Како је саопштило Министарство за европске интеграције, Јоксимовић је нагласила да је „тај имплементациони план реформи показатељ реалистично ентузијастично одговорне и озбиљне политике европских интеграција наше Владе и председника који раде у синергији".                "

То нас разликује од оних који су само ентузијастично наклапали о ЕУ, а суштински нису спроводили неопходне реформе", каже Јоксимовић.               

Наводи да радимо озбиљно, да смо свесни где мора да се појача рад и да желимо да укључимо све заинтересоване стране јер, додаје, процес европских интеграција и реформи је процес за цело друштво и свако ту има свој део одговорности, права, али и опсежног посла.               

Према томе, додаје министар, више нису главна тема поглавља, већ укупан имплементациони план реформи чији су делови и Акциони планови за поглавља 23 и 24 у оквиру кластера 1 који је посвећен владавини права, а где смо у досадашњем току преговора већ отворили сва поглавља којих је укупно пет.               

Тај кластер је, наглашава, најважнији са становишта укупног критеријума за напредак у преговорима.               

„Дакле, стратешки дијалог са ЕУ као и напредак у свих шест кластерских области су кључ, а на ЕУ је да што пре и што озбиљније уобличи примену нове методологије на наш преговарачки процес, да би у идућој години могли да брже напредујемо", поручила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг