Arhiva aktuelnosti

J. Joksimović i F. Žakob: Planovi saradnje za održivi razvoj

03. mart 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i stalni koordinator UN u Srbiji Fransoaz Žakob razgovarale su danas o međusobnoj saradnji u narednom petogodišnjem budžetskom periodu.

Joksimović i Davidoju o saradnji i evrointegracijama Srbije

02. mart 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa novoimenovanim ambasadorom Rumunije Silvijom Davidoju o evropskoj integraciji Srbije, bilateralnoj saradnji i o odnosima u regionu, saopštilo je Ministarstvo za evropske integracije.

Uz EU podršku renoviran Dom kulture u Babušnici

01. mart 2021. | Babušnica

Dom kulture u Babušnici renoviran je uz podršku Evropske unije (EU) i Vlade Republike Srbije kako bi stanovnici opštine imali mesto za društveni i kulturni život. Evropska unija je preko programa EU PRO opredelila 146.000 evra za rekonstrukciju kotlarnice i renoviranje glavnog hola Doma kulture što je obezbedilo punu funkcionalnost ovog objekta.

J. Joksimović: Kandidovani projekti za finansiranje iz Investicionog okvira

01. mart 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović predložila je devet projekata za dodelu bespovratnih sredstva iz Investicionog okvira za Zapadni Balkan.

J. Joksimović: Darom da prekinemo nepažnju zaborava

25. februar 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je tema logora u Jasenovcu, gde je veliki broj Srba nastradao tokom Drugog svetskog rata, važna za Srbiju i dodala da predstavlja najbolju opomenu nepažnji zaborava srpskih žrtava.

J. Joksimović: Rezolucije EP - odraz političkih stavova raznih partija

25. februar 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Evropski parlament važan forum i institucija, u kojem, poput nacionalnih parlamenata, postoje različite političke grupacije sa politički intoniranim stavovima koji po nekim pitanjima nisu isti zvaničnim stavovima Evropske komisije.

J. Joksimović: Transbalkanski koridor važan korak u procesu evropskih integracija regiona

22. februar 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je izgradnja projekta Transbalkanskog koridora važan korak u procesu reformi u oblasti evropskih integracija Srbije i regiona.

J. Joksimović: Prijateljski odnosi i razvojna saradnja Srbije i Japana

19. februar 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa novoimenovanim ambasadorom Japana u Srbiji Takahikom Kacumatom, koga je upoznala sa aktuelnim aktivnostima Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Pokazali smo da EU može da računa na Srbiju

17. februar 2021. | Beograd

Komunikacija s Evropskom komisijom, ali i članicama čija je podrška neophodna, veoma je intenzivna već mesecima na strateškom političkom nivou, ali i na tehničkom, i trudimo se da zajednički dođemo do rešenja koja će zaista pojačati dinamiku pregovora. Rečeno je da će do kraja februara ili početka marta plan primene nove metodologije pregovora o pristupanju Evropskoj uniji biti predstavljen, kaže Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije, u razgovoru za „Politiku“. I dodaje: „Ima puno detalja, ali zajednički je interes i EU i kandidata da novi način pregovora postane efikasan instrument EU kako za praćenje sprovođenja reformi, tako i za podsticanje realizacije evrointegracionog procesa u regionu.“

J. Joksimović: Godina razjašnjenja metodologije i ubrzanje procesa

13. februar 2021. | Beograd

Srbija je već duboko u procesu pregovora o pristupanju EU i ne može da kreće ispočetka, te Evropska komisija u okviru primene nove metodologije mora da pronađe način ispravnog vrednovanja do sada postignutog, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović koja od Evropske komisije očekuje da pokaže ozbiljnost po pitanju nove metodologije, kao i da objasni način otvaranja klastera koji su zamenili dosadašnja poglavlja.

J. Joksimović: Srbija kandidovala značajne projekte kroz EIP

13. februar 2021. | Beograd

Srbija je pripremila i poslala relevantne projekte za finansiranje iz Ekonomsko-investicionog plana koji je EU pripremila za Zapadni Balkan u ukupnom iznosu od devet milijardi evra za ceo Zapadni Balkan, rekla je danas ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović.

J. Joksimović: Dijalog Beograd-Priština od početka utiče na evropske integracije Srbije

13. februar 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da dijalog Beograda i Prištine od početka utiče na proces evropskih integracija i dodaje da Srbija jeste za kompromisno rešenje, ali da druga strana mora da ispuni svoje obaveze.

J. Joksimović: Još milion evra za stambeno zbrinjavanje izbeglica

12. februar 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović potpisala je danas amandman na postojeći ugovor u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbeglica kojim je obezbeđeno dodatnih milion evra za sprovođenje tog Programa.

J. Joksimović: Unapređeni politički i ekonomski odnosi Srbije i Turske

11. februar 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović primila je danas u oproštajnu posetu ambasadora Turske Tanžua Bilgiča, sa kojim je razgovarala o procesu evropske integracije Srbije, kao i o bilateralnoj i regionalnoj saradnji.

Budžet Srbije dobio 22,86 miliona evra za postignuća u sektoru integrisanog upravljanja granicama

10. februar 2021. | Beograd

Geografski položaj Srbije je na takozvanoj Balkanskoj ruti, koju kriminalci koriste za krijumčarenje ljudi, droge, oružja, kao i opasnih hemijskih i bioloških supstanci preko granica, što predstavlja rizik po srpsku i evropsku bezbednost.

J. Joksimović: Srbija ne čeka skrštenih ruku pregovore sa EU po novoj metodologiji

08. februar 2021. | Beograd

O pripremama Srbije za prelazak na novu metodologiju proširenja EU za portal Euractiv govori ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

J. Joksimović i I. Korčok: Slovačka donacija za borbu protiv kovida gest prijateljstva

08. februar 2021. | Beograd

Slovačka donacija u vrednosti od 97.000 evra, koja sadrži PCR testove, zaštitna odela za medicinske radnike, higijenske pakete i generatore za struju stigla je danas na aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu.

J. Joksimović: Nova metodologija za veći kredibilitet pregovora

08. februar 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas putem video-linka sa Klemanom Bonom, državnim ministrom za evropske poslove u Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske, o evropskoj integraciji Srbije, posebno o novoj metodologiji pregovora, kao i o drugim aktuelnim bilateralnim pitanjima od značaja za odnose dveju zemalja u kontekstu pregovaračkog procesa.

J. Joksimović: Spremni za primenu nove metodologije

07. februar 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović glavni je pregovarač Srbije sa Briselom u pregovorima za pristupanje Evropskoj uniji, a njen tim u skaldu sa novom metodologijom rada menja strukturu, pa se osnivaju dva nova sektora.

J. Joksimović: Očekujem da ove godine počnemo sa otvaranjem klastera

06. februar 2021. | Beograd

Visoki ciljevi Vlade Srbije postavljeni su pre 100 dana. Premijerka Ana Brnabić u ekspozeu je navela prioritete, a među njima su borba protiv kovida, ekonomski razvoj zemlje, borba protiv organizovanog kriminala, nastavak evrointegracija…