Arhiva aktuelnosti

J. Joksimović: Komesar Varheji odobrio Srbiji 94 miliona evra prenamene IPA sredstava

25. mart 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da će Evropska komisija odoboriti da se sredstva iz IPA za Srbiju i tekućih projekata, u iznosu od 94 miliona evra, preusmere za podršku zdravstvenom sistemu u cilju prevencije daljeg širenja korona virusa.

J. Joksimović: Očekujem dodatnu podršku EU za Srbiju

24. mart 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović pozdravila je poruke koje su zajednički uputili predsedavajući Odbora za spoljne poslove EP Dejvid Mekalister, predsednik Odbora za razvoj Tomas Tobe i Johan Van Overtveldt, predsednik Odbora za budžet Evropskog parlamenta na adresu Visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku i potpredsednika EK Žosepa Borelja, kao i nadležnim komesarima: komesaru za budžet i administraciju Johanesu Hanu, komesaru za upravljanje krizama Janezu Lenarčiču, komesaru za susedsku politiku i proširenje Oliveru Varheiju i Juti Urpilainen, komesaru za međunarodna partnerstva. U pismu ukazuju da jedino uz punu solidarnost i udruživanjem napora i svih resursa Evrope - članice ali i kandidati i potencijalni kandidati u neposrednom susedstvu, možemo izaći na kraj sa jednim od najvećih izazova u njenoj modernoj istoriji. U tom smislu, ministar Joksimović je izrazila nadu da će Evropska komisija odgovoriti konkretnim merama u cilju pružanja dodatne finansijske podrške kako Srbiji tako i drugima sa ZB kako za borbu protiv pandemije tako i za veliki posao ekonomsko-socijalnog oporavka od posledica pandemije.

J. Joksimović: Radimo sa svim partnerima, pomoć stiže iz EU, NR Kine, Kraljevine Norveške

21. mart 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator i koordinator donatorske i razvojne pomoći Jadranka Joksimović i Ministarstvo za evropske integracije kontinuirano rade sa svim partnerima - Evropskom unijom, Kraljevinom Norveškom, NR Kinom i drugim partnerima u cilju pronalaženja kako finansijskih sredstava za nabavku medicinske opreme, tako i za nabavku same medicinske opreme, ali i na obezbeđivanju tehničke i ekspertske pomoći kao podrške zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv pandemije korona virusa i sprečavanja posledica po društvo i građane Srbije.

Pomoć EU od 7,5 miliona evra Srbiji za borbu protiv korona virusa

20. mart 2020. | Beograd

Evropska unija uputila je danas pomoć od 7,5 miliona evra Srbiji za jačanje kapaciteta i podršku aktivnostima u borbi protiv pandemije korona virusa. Sporazum kojim se obezbeđuje pomoć EU u Vladi Srbije potpisali su ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap.

J. Joksimović: EU partner Srbiji u borbi protiv korona virusa, ključno zajedništvo

20. mart 2020. | Beograd

Evropska unija je partner Srbiji u borbi protiv pandemije koronavirusa u trenutku kada se najveće zemlje EU suočavaju sa istim izazovima, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović naglašavajući značaj solidarnosti i zajedničke borbe svih evropskih naroda kako bi, sa što manje posledica, prevazišli krizu sa kojom se suočava ceo svet.

J. Joksimović: Zalihe medicinske opreme EU biće dostupne i Srbiji kroz Mehanizam civilne zaštite EU

19. mart 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i MEI su u stalnom kontaktu sa međunarodnim partnerima u cilju identifikacije konkretnih instrumenata podrške nacionalnim institucijama uključenim u borbu protiv pandemije korona virusa.

Spisak kontakata za opštine i gradove u Srbiji za pružanje pomoći građanima u uslovima novih, rigoroznijih mera koje se odnose na zabranu kretanja za građane starije od 65 godina

18. mart 2020. | Srbija

Ovde možete da preuzmete spisak kontakata za opštine i gradove u Srbiji za pružanje pomoći građanima u uslovima novih, rigoroznijih mera koje se odnose na zabranu kretanja za građane starije od 65 godina.

Instrukcija za organizovanje rada u lokalnim samoupravama u periodu vanrednog stanja

18. mart 2020. | Srbija

Shodno Uredbi o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, kao i merama prevencije širenja zaraze „koronavirusom“, obaveštavamo jedinice lokalne samouprave o potrebi i načinu organizovanja procesa rada u uslovima proglašenog vanrednog stanja. Podsećamo da su naročito ugrožena lica sa utvrđenim hroničnim oboljenjima  i lica starija od  60 godina i da posebnu zaštitu uživa roditelj deteta do 12  godina, a naročito ukoliko sam vrši roditeljska prava ili je drugom roditelju ustanovljena radna obaveza.

J. Joksimović: E-konferencija srpskih i EU eksperata o koroni

17. mart 2020. | Beograd

U cilju preduzimanja daljih mera na prevenciji i suzbijanju posledica epidemije korona virusa u Republici Srbiji i regionu, Ministarstvo za evropske integracije (MEI) na čelu sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, je ispred Vlade Republike Srbije posredovalo u organizovanju specijalnog e-konferencijskog sastanka, srpskih i EU eksperata, koji se bave merama na suzbijanju virusa COVID-19.

Taeks seminar – Projekti predlozi za Horizont 2020 sa fokusom na etička pitanja, 16-17. mart. Korisnik: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

16. mart 2020. | Beograd

Taeks seminar – Projekti predlozi za Horizont 2020 sa fokusom na etička pitanja, 16-17. mart. Korisnik: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

J. Joksimović tražila od EK prenamenu IPA za koronu

16. mart 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović uputila je danas zvanično pismo Komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliveru Varhejiju sa molbom da Evropska unija omogući prenamenu neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u cilju preduzimanja mera za prevenciju i suzbijanje posledica epidemije korona virusa u Republici Srbiji.

Sve informacije o COVID-19 možete naći na sajtu: covid19.rs

16. mart 2020. | Srbija

Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da su dostupni brojevi telefona, prema mestu prebivališta u vremenu od 08 do 22h, za sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenim COVID-19, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurni epidemiologa.

Nastavak uspešne saradnje sa Fondacijom Hans Zajdel

12. mart 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa regionalnim direktorom Fondacije Hans Zajdel (HSS) za Jugoistočnu Evropu Klausom Fizingerom. Sagovornici su razgovarali o procesu evropskih integracija, reformama koje Srbija sprovodi na evropskom putu, pitanju aktuelne migrantske krize, situaciji u regionu, kao i o daljoj saradnji Ministarstva za evropske integracije i Hans Zajdel Fondacije.

Nastavak razvojne saradnje Vlade Srbije i tima UN

10. mart 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i stalna koordinatorka UN u Srbiji Fransoaz Žakob sastale su se danas kako bi nastavile i konkretizovale razgovore započete početkom godine o modalitetima saradnje u periodu 2021-2025. i budućoj podršci tima Ujedinjenih nacija  u Republici Srbiji.

J. Joksimović: EU donirala opremu za 56 vrtića u Srbiji

09. mart 2020. | Beograd

Iz pretpristupnih fondova EU (IPA 2014) Srbija je za nabavku opreme za 56 vrtića u 55 opština, posebno manje razvijenih, dobila oko milion evra i dodatnih 870.000 evra za obuku i osposobljavanje nastavnog kadra, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Narodna banka Srbije važna za poslove evropskih integracija

06. mart 2020. | Beograd

Evropski sistem centralnih banaka važan partner Narodne banke Srbije u ispunjavanju standarda Evropske unije

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, Evropski sistem centralnih banaka i Narodna banka Srbije obeležili su danas, 6. marta 2020, uspešan završetak još jednog zajedničkog projekta namenjenog dodatnom unapređenju kapaciteta Narodne banke Srbije u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Evropska unija je finansirala projekat budžetom vrednim 800.000 evra.

J. Joksimović: Bez aktivizma žena nije moguće ostvariti ciljeve društva

06. mart 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je pitanje rodne i generacijske ravnopravnosti ključno za socijalno pravedniju državu, kao i da bez aktivizma žena nije moguće ostvariti ciljeve društva, a to su pre svega održiv napredak i pametan rast.

Taeks seminar – Strukturna podrška ribarstvu, 4. mart. Korisnik: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

04. mart 2020. | Beograd

Taeks seminar – Strukturna podrška ribarstvu, 4. mart. Korisnik: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede