Arhiva aktuelnosti

J. Joksimović: Od novca EU, Srbija do sada kupila 75 respiratora

07. April 2020. | Beograd

Srbija je za sada od novca koji je odobrila EU kupila 75 respiratora, koji još nisu dopremljeni u našu zemlju, ali su kupljeni i plaćeni, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović objašnjavajući da još uvek nisu dopremljeni zbog brojnih ograničenja, kao i izvoznih restrikcija u pojedinim zemljama. 

J. Joksimović: Mađarska poslala Srbiji maske i zaštitna odela

06. April 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Mađarska poslala značajnu donaciju i medicinsku pomoć u vidu 200.000 maski i 10.000 zaštitnih odela kao pomoć našem zdravstvenom sistemu u borbi protiv pandemije COVID-19.

Novih 4,9 miliona od EU za medicinsku opremu

03. April 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici i šef UNOPS kancelarije Mikela Telatin potpisali su danas u Beogradu sporazum o donaciji vredan 4,9 miliona evra, za pomoć Srbiji u borbi protiv pandemije KOVID-19. Ova donacija će omogućiti kupovinu respiratora, testova i zaštitne laboratorijske opreme. Partner u implementaciji je Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge u Srbiji (UNOPS).

J. Joksimović: Nova donacija EU za hitnu nabavku medicinske opreme

03. April 2020. | Beograd

Evropska unija pružila je značajnu podršku i pomoć Srbiji u borbi protiv korona virusa, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i poručila da jedino efikasna solidarnost, stalna koordinacija i zajednički rad mogu da pomognu da Srbija i zemlje EU što lakše i uspešnije prevaziđu krizu izazvanu panedmijom virusa Kovid 19.

Vlada Republike Srbije formirala Kontakt centar republičkih inspekcija

02. April 2020. | Srbija

Vlada Republike Srbije formirala je Kontakt centar republičkih inspekcija kako bi građani bili u prilici da na jedinstvenom mestu upute sve prijave, predstavke i pritužbe koje se odnose na nepravilnosti i postupanja privrednih subjekata i drugih lica u uslovima vanredne situacije.

U Beograd stižu još dva aviona - Oprema kupljena od strane Srbije, a prevoz plaća EU

01. April 2020. | Beograd

Na aerodrom „Nikola Tesla“ danas su sletela još dva aviona, koji prevoze medicinsku opremu i materijal koju je Srbija obezbedila za borbu protiv KOVID-19. Evropska unija u potpunosti finansira troškove letova kao deo paketa od 15 mil EUR pomoći u hitnim situacijama kako bi se Srbiji pomoglo u borbi protiv KOVID-19.

J. Joksimović: EU novac za dopremanje medicinske opreme

31. mart 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović danas se obratila Delegaciji EU u Srbiji sa molbom da se iz sredstava Programa civilne zaštite i jačanje otpornosti na katastrofe koji sprovodi UNDP u vrednosti od 7.5 miliona evra obezbedi dodatna logistička podrška za 10 letova teretnih aviona koji će prevoziti medicinske uređaje i opremu u Srbiju.

J. Joksimović: Saradnja sa Mađarskom u prevazilaženju posledica COVID19

31. mart 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović obavila je danas konferencijski razgovor sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom.

Još 90 tona medicinske opreme sletelo na Nikolu Teslu – opremu nabavila Srbija, a EU platila transport

29. mart 2020. | Beograd

Drugi kargo avion, boing 747, sleteo je danas na aerodrom Nikola Tesla iz Kerale, sa 90 tona medicinske zaštitne opreme koju je Srbija kupila za borbu protiv COVID19. Troškove transporta opreme je u potpunosti finansirala Evropska unija kao deo paketa vrednog 93 miliona evra za Srbiju koji je Evropska unija najavila, a koji obezbeđuje kako hitnu, tako i kratkoročnu i srednjoročnu pomoć Srbiji u borbi protiv COVID19, navodi se u zajedničkom saopštenju Delegacije EU u Srbiji na čelu sa ambasadorom Semom Fabricijem i Ministarstva za evropske integracije na čelu sa ministrom Jadrankom Joksimović.

J. Joksimović: Komesar Varheji odobrio Srbiji 94 miliona evra prenamene IPA sredstava

25. mart 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da će Evropska komisija odoboriti da se sredstva iz IPA za Srbiju i tekućih projekata, u iznosu od 94 miliona evra, preusmere za podršku zdravstvenom sistemu u cilju prevencije daljeg širenja korona virusa.

J. Joksimović: Očekujem dodatnu podršku EU za Srbiju

24. mart 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović pozdravila je poruke koje su zajednički uputili predsedavajući Odbora za spoljne poslove EP Dejvid Mekalister, predsednik Odbora za razvoj Tomas Tobe i Johan Van Overtveldt, predsednik Odbora za budžet Evropskog parlamenta na adresu Visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku i potpredsednika EK Žosepa Borelja, kao i nadležnim komesarima: komesaru za budžet i administraciju Johanesu Hanu, komesaru za upravljanje krizama Janezu Lenarčiču, komesaru za susedsku politiku i proširenje Oliveru Varheiju i Juti Urpilainen, komesaru za međunarodna partnerstva. U pismu ukazuju da jedino uz punu solidarnost i udruživanjem napora i svih resursa Evrope - članice ali i kandidati i potencijalni kandidati u neposrednom susedstvu, možemo izaći na kraj sa jednim od najvećih izazova u njenoj modernoj istoriji. U tom smislu, ministar Joksimović je izrazila nadu da će Evropska komisija odgovoriti konkretnim merama u cilju pružanja dodatne finansijske podrške kako Srbiji tako i drugima sa ZB kako za borbu protiv pandemije tako i za veliki posao ekonomsko-socijalnog oporavka od posledica pandemije.

J. Joksimović: Radimo sa svim partnerima, pomoć stiže iz EU, NR Kine, Kraljevine Norveške

21. mart 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator i koordinator donatorske i razvojne pomoći Jadranka Joksimović i Ministarstvo za evropske integracije kontinuirano rade sa svim partnerima - Evropskom unijom, Kraljevinom Norveškom, NR Kinom i drugim partnerima u cilju pronalaženja kako finansijskih sredstava za nabavku medicinske opreme, tako i za nabavku same medicinske opreme, ali i na obezbeđivanju tehničke i ekspertske pomoći kao podrške zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv pandemije korona virusa i sprečavanja posledica po društvo i građane Srbije.

Pomoć EU od 7,5 miliona evra Srbiji za borbu protiv korona virusa

20. mart 2020. | Beograd

Evropska unija uputila je danas pomoć od 7,5 miliona evra Srbiji za jačanje kapaciteta i podršku aktivnostima u borbi protiv pandemije korona virusa. Sporazum kojim se obezbeđuje pomoć EU u Vladi Srbije potpisali su ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i stalna predstavnica UNDP-a u Srbiji Fransin Pikap.

J. Joksimović: EU partner Srbiji u borbi protiv korona virusa, ključno zajedništvo

20. mart 2020. | Beograd

Evropska unija je partner Srbiji u borbi protiv pandemije koronavirusa u trenutku kada se najveće zemlje EU suočavaju sa istim izazovima, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović naglašavajući značaj solidarnosti i zajedničke borbe svih evropskih naroda kako bi, sa što manje posledica, prevazišli krizu sa kojom se suočava ceo svet.

J. Joksimović: Zalihe medicinske opreme EU biće dostupne i Srbiji kroz Mehanizam civilne zaštite EU

19. mart 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i MEI su u stalnom kontaktu sa međunarodnim partnerima u cilju identifikacije konkretnih instrumenata podrške nacionalnim institucijama uključenim u borbu protiv pandemije korona virusa.

Spisak kontakata za opštine i gradove u Srbiji za pružanje pomoći građanima u uslovima novih, rigoroznijih mera koje se odnose na zabranu kretanja za građane starije od 65 godina

18. mart 2020. | Srbija

Ovde možete da preuzmete spisak kontakata za opštine i gradove u Srbiji za pružanje pomoći građanima u uslovima novih, rigoroznijih mera koje se odnose na zabranu kretanja za građane starije od 65 godina.

Instrukcija za organizovanje rada u lokalnim samoupravama u periodu vanrednog stanja

18. mart 2020. | Srbija

Shodno Uredbi o organizovanju rada poslodavaca za vreme vanrednog stanja, kao i merama prevencije širenja zaraze „koronavirusom“, obaveštavamo jedinice lokalne samouprave o potrebi i načinu organizovanja procesa rada u uslovima proglašenog vanrednog stanja. Podsećamo da su naročito ugrožena lica sa utvrđenim hroničnim oboljenjima  i lica starija od  60 godina i da posebnu zaštitu uživa roditelj deteta do 12  godina, a naročito ukoliko sam vrši roditeljska prava ili je drugom roditelju ustanovljena radna obaveza.

J. Joksimović: E-konferencija srpskih i EU eksperata o koroni

17. mart 2020. | Beograd

U cilju preduzimanja daljih mera na prevenciji i suzbijanju posledica epidemije korona virusa u Republici Srbiji i regionu, Ministarstvo za evropske integracije (MEI) na čelu sa ministrom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, je ispred Vlade Republike Srbije posredovalo u organizovanju specijalnog e-konferencijskog sastanka, srpskih i EU eksperata, koji se bave merama na suzbijanju virusa COVID-19.

Taeks seminar – Projekti predlozi za Horizont 2020 sa fokusom na etička pitanja, 16-17. mart. Korisnik: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja

16. mart 2020. | Beograd

Taeks seminar – Projekti predlozi za Horizont 2020 sa fokusom na etička pitanja, 16-17. mart. Korisnik: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja