Arhiva aktuelnosti

J. Joksimović: Potrebna veća dinamika za kredibilnost procesa

22. jun 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović kaže da će Srbija i sastavom delegacije i nastupom na Međuvladinoj konferenciji sa EU u Luksemburgu potvrditi ozbiljnost i važnost koju pridaje procesu pristupanja i naglasiti da je već počela da ispunjava i zahteve i kriterijume iz nove metodologije.

J. Joksimović: U regionu manjak entuzijazma po pitanju evrointegracija

18. jun 2021. | Beograd

Delegacija Srbije odgovorno je pristupila svim pitanjima o kojima se razgovaralo na Samitu u Beču, navela je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ističući da je kod svih predstavnika Zapadnog Balkana provejavao duh manjka entuzijazma kada je reč o evrointegracijama.

J. Joksimović: Srbija posvećena bliskoj saradnji sa dijasporom

16. jun 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je danas da je Srbija posvećena i da ozbiljno i odgovorno radi na stvaranju dobrih poslovnih prilika i uslova za blisku i čvrstu saradnju sa našom dijasporom.

Brnabić i Joksimović sa Fabricijem i ambasadorima članica EU

15. jun 2021. | Beograd

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar za evropske integracije i glavni pregovarač Jadranka Joksimović sastale su se danas sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima država članica EU, koje su informisale o svim najvažnijim koracima koje je vlada preduzela kako bi ubrzala put naše zemlje ka članstvu u EU.

J. Joksimović: Međuvladina konferencija delimično priznanje rezultata

13. jun 2021. | Beograd

U Evropskoj uniji nije bilo spremnosti i političke volje da se primeni nova metodologija proširenja, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i navela da Beograd nije iznenađen odlukom EU da ne otvori nijedno poglavlje, odnosno, klaster sa Srbijom, ali da veruje da će na Međuvladinoj konferenciji zakazanoj za 22. jun biti osnažen reformski kurs Srbije.

J. Joksimović: EU još nije spremna za novu metodologiju prijema

12. jun 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je povodom najava da će u nastavku pregovora o članstvu Srbije u EU do kraja juna biti održana politička međuvladina konferencija da je očigledno da EU nije još u potpunosti spremna za potpunu primenu nove metodologije, iako je Srbiju požurivala da se ubrzano prilagodi toj metodologiji.

Sastanak Koordinacije za vođenje pregovora o pristupanju

11. jun 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije i glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji, Jadranka Joksimović, predsedavala je danas sastankom sa koordinatorima svih šest pregovaračkih klastera, na kojem su razmatrali dalje korake Vlade Srbije u pregovaračkom procesu.

Otvorena onlajn izložba fotografija „Primenjena nostalgija: Srbija - Portugalija“

10. jun 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Portugalije u Srbiji Marija Viržinija Mendeš da Silva Pina danas su svečano otvorile devetnaestu po redu onlajn izložbu fotografija „Primenjena nostalgija”, ovoga puta posvećena Beogradu i Lisabonu, čije su autorke Vanja Karadžić i Ineš d`Orej. 

J. Joksimović: Srbija je hrabro ušla u zelenu tranziciju

08. jun 2021. | Beograd

Srbija je hrabro i odgovorno ušla u maticu promena globalne transformacije, koja uključuje i prelazak na zelenu ekonomiju, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

J. Joksimović: Promena Ustava nije samo zbog EU, već unapređenja pravosuđa

07. jun 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas da inicijativa za promenu Ustava nije tema koja se tiče samo evropskih integracija zemlje, već da predstavlja instrument za unapređenje temelja jedne uspešne i demokratske države, što čini efikasno i nezavisno pravosuđe.   

Postoje uslovi za otvaranje bar jednog klastera u junu

06. jun 2021. | Beograd

Poslednji polugodišnji izveštaj Evropske komisije jasno pokazuje da je Srbija ostvarila značajan napredak u brojnim oblastima koje obuhvataju poglavlja 23 i 24, posebno imajući u vidu otežavajuće društvene i ekonomske okolnosti koje su obeležile prethodni period usled pandemije virusa korona, ističe Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije u razgovoru za „Politiku“, komentarišući dokument koji je upravo dospeo u javnost.

J. Joksimović povodom Dana životne sredine

05. jun 2021. | Beograd

„Danas obeležavamo Dan zaštite životne sredine. To nije samo tema koja je, naizgled preko noći, postala popularna  politički, ekonomski i filozofski. To nije nova ideologija levice ili centra, niti nametnuta fraza nove političke korektnosti koja nervira tradicionalnu političku desnicu.

J. Joksimović i Sijarto: Snažna podrška Mađarske ubrzanju evropskih integracija Srbije

03. jun 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom o evropskoj integraciji Srbije, daljem unapređenju bilateralnih odnosa i zajedničkom doprinosu dodatnoj stabilizaciji Zapadnog Balkana.

Joksimović i Makovec: Redovne konsultacije sa EEAS o pristupnom procesu

02. jun 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa Markom Makovecom, zamenikom direktora Spoljnopolitičke službe Evropske unije, zaduženim za Zapadnu Evropu, Zapadani Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo, sa kojim je razgovarala o evropskim integracijama naše zemlje.

J. Joksimović: Da je SRB član EU, godišnje bi imala i do 1,5 milijarde evra iz IPA

02. jun 2021. | Beograd

Srbija trenutno iz IPA fondova Evropske unije na godišnjem nivou dobija bespovratna sredstva u iznosu od 150 do 200 miliona evra, a kada bi bila članica EU godišnje bi imala između milijardu i milijardu i po evra bespovratnih sredstava, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

J. Joksimović: Fokus lokalnih samouprava da bude na klasterima 1 i 5

01. jun 2021. | Beograd

Klaster 1 i klaster 5 u pregovorima sa EU trebalo bi da budu fokus lokalnih samouprava, kazala je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ističući da je pored reforme javne uprave u pristupnim pregovorima važan prelazak na kohezionu politiku.

J. Joksimović sa koordinatorima šest pregovaračkih klastera

28. maj 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije i glavni pregovarač u razgovorima o pristupanju Srbije Evropskoj Uniji Jadranka Joksimović sastala se danas sa novoimenovanim koordinatorima šest pregovaračkih klastera, sa kojima je razmatrala sprovedene aktivnosti i naredne korake resornih ministarstava u cilju ubrzane pripreme za nastavak pregovora po novoj metodologiji.

Održana onlajn implementaciona radionica za projekte ugovorene u okviru Trećeg poziva Jadransko-jonskog transnacionalnog programa – ADRION

27. maj 2021. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije, Sektor za programe prekogranične i transnacionalne saradnje i saradnju sa organima i organizacijama na lokalnom i regionalnom nivou radi efikasnijeg korišćenja fondova, organizovalo je putem interneta implementacionu radionicu za projekte ugovorene u okviru Trećeg poziva INTERREG Jadransko-jonskog transnacionalnog programa – ADRION koja je održana 26. maja 2021. godine.

J. Joksimović: Saradnja Srbije i EIB na Agendi povezivanja Zapadnog Balkana

27. maj 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa novim šefom regionalnog predstavništva Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Alesandrom Bragoncijem o saradnji u projektima značajnim za ekonomski i društveni razvoj Srbije, a koji se pripremaju i realizaciju u saradnji Vlade Srbije i EIB-a.

J. Joksimović: U saradnji Vlade Srbije i EU internet za dve trećine građana

27. maj 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da je jedan od uslova savremenog obrazovanja, pristup internetu i da je upravo zato Vlada Srbije konkurisala za veliki projekat u okviru velikog investicionog paketa za Zapadni Balkan za uvođenje širokopojasnog interneta u svim ruralnim područjima.