Arhiva aktuelnosti

EU podrška unapređenju socijalnih usluga na lokalnom nivou

25. januar 2022. | Beograd

Program Evropske unije (EU) za lokalni razvoj, EU PRO Plus, koji se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije, objavio je javni poziv za predloge projekata koji treba da doprinesu unapređenju socijalnih usluga u 99 lokalnih samouprava iz dva regiona Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Beograd i Brisel posvećeni EU perspektivi Srbije

25. januar 2022. | Brisel

Na šestom sastanku Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije u Briselu na kome je delegaciju EU prevodio šef diplomatije Unije, Žosep Borelj i komesar za proširenje Oliver Varheji, a Srbije predsednica Vlade Ana Brnabić i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović potvrđena je EU perspektiva Srbije, pohvaljen napredak zemlje u reformskom procesu i izneti prioriteti rada u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

J. Joksimović: Od EU zvaničnika pozitivan ton i vetar u leđa

25. januar 2022. | Brisel

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je večeras da je Srbija od zvaničnika iz Brisela dobila pozitivan ton i „vetar u leđa“ za sve što se očekuje tokom francuskog predsedavanja, a to je otvaranje klastera 3 (inkluzivni rast i konkurentnost), za koji je, kako kaže, EK već dala preporuku u svom godišnjem izveštaju.

Brnabić i Joksimović sa koordinatorima pregovaračkih klastera

21. januar 2022. | Beograd

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar za evropske integracije i glavni pregovarač Jadranka Joksimović sastale su se danas sa koordinatorima šest pregovaračkih klastera, sa kojima su razmotrile aktivnosti Vlade Srbije u procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji.

J. Joksimović: Srbija na delu pokazala da je EU strateški cilj

19. januar 2022. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović govorila je danas na onlajn seminaru „Da li će Srbija biti 28. članica Evropske unije?“ i istakla da je Srbija učinila važan korak prihvatajući novu metodologiju proširenja i ostvarila napredak u procesu evropskih integracija koji je EU prepoznala i dala saglasnost za otvaranje klastera 1 - Osnove i klastera 4 - Zelena agenda i održivo povezivanje.

J. Joksimović: Projekat značajan korak u okviru Klastera 4

18. januar 2022. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da Projekat „EU za Zelenu agendu u Srbiji" nije početak rada na zelenoj agendi i zelenom razvoju u našoj zemlji, ali da je bitan korak u okviru Klastera 4 u pregovorima s EU i ispunjavanja svih prelaznih merila iz tog klastera koji se odnose na zaštitu životne sredine, klimatske promene i održivi razvoj.

J. Joksimović: Reforma pravosuđa nastaviće se uz široke javne konsultacije

17. januar 2022. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je da su građani Srbije pokazali spremnost za strukturnu sistemsku promenu koja jača demokratske institucije i vladavinu prava i dodala da će se u narednom periodu pripremati set pravosudnih zakona koji će omogućiti primenu novih ustavnih odredbi.

J. Joksimović: Referendum nije pritisak koji nam neko nameće

16. januar 2022. | Beograd

Danas bi trebalo da relaksiramo političku pozadinu, fokusiramo se pre svega na proces reformi, a potom na evropske integracije i niko ne bi trebalo da oseća da je današnji referendum neka vrsta pritiska koji nam je neko nametnuo, izjavila je ministar za evropske integracija Jadranka Joksimović.

J. Joksimović: Važan dan za demokratiju

16. januar 2022. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović glasala je na referendumu o izmenama Ustava u oblasti pravosuđa na biračkom mestu u Osmoj beogradskoj gimnaziji.

J. Joksimović: Glas „za“ na referendumu za snažnije pravosuđe

14. januar 2022. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da će građani glasanjem „za“ na predstojećem referendumu o izmenama Ustava, omogućiti da pravosuđe bude dodatno osnaženo višim stepenom nezavisnosti i razdvojenosti od zakonodavne i izvršne vlasti, čime će se smanjiti prostor za neprimereni upliv i uticaj političkog delovanja.

Novi Sad - Evropska prestonica kulture

14. januar 2022. | Novi Sad

Novi Sad je od juče Evropska prestonica kulture. U skladu sa prioritetima Nove evropske agende za kulturu Evropske komisije 2018 (A New European Agenda for culture), sve inicijative Evropske unije u oblasti kulture imaju cilj da kroz širok spektar podrške kulturnom i kreativnom sektoru doprinesu regionalnom i lokalnom razvoju, kao i kulturnoj raznolikosti Evrope. Time se jača i svest o značaju kulture za društvenu koheziju i blagostanje, te o zajedničkoj istoriji i vrednostima i osnažuje zajednički evropski identitet.

J. Joksimović: Fokus rada na otvaranju klastera

05. januar 2022. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović najavila je da će u 2022. godini fokus rada biti na otvaranju preostalih klastera u okviru evrointegracija Srbije, ističući da je za evropski put zemlje važno da građani podrže izmene Ustava.

J. Joksimović: U fokusu Srbije u 2022. rad na dostizanju prelaznih i merila za zatvaranje klastera o vladavini prava

02. januar 2022. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je u intervjuu za euractiv.rs da će Srbija u 2022. raditi na otvaranju preostala četiri klastera u procesu pregovora sa EU, sa posebnim fokusom na dostizanje prelaznih i merila za zatvaranje klastera 1 koji se odnosi na vladavinu prava. Joksimović je rekla i da je za nastavak dobre dinamike pregovora sa EU važan uslov i uspešan referendum o izmenama načina izbora nosilaca pravosudnih funkcija. Govorila je i o evrointegracijama Srbije u 2021, očekivanjima za 2022, izazovima na putu ka EU, IPA 3, IPARD...

Jadranka Joksimović: Srbija je ubeležila dobar rezultat, kakav ove godine niko drugi od zemalja u procesu nije uspeo

30. decembar 2021. | Beograd

O postignutom u protekloj godini i planovima, za 24sedam govori ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović

Srbija je korak bliže EU, nakon što je otvoren i klaster 4 tokom pristupnih pregovora. Šta nam je razlog za sreću, a šta je još kamen spoticanja za evrointegracije? 
 

J. Joksimović: Referendum šansa koju ne bi trebalo propustiti

29. decembar 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović naglasila je da će 16. januara na referendumu za ustavne promene zaokružiti „da“ jer je to šansa koju ne bi trebalo propustiti.

Ideje za budućnost na stranicama kalendara EU PRO Plus programa za 2022. godinu

24. decembar 2021. | Beograd

Aleksandra Ivić, učenica Umetničke škole iz Niša dobitnica je prve nagrade na konkursu za kalendar EU PRO Plus programa za 2022. godinu, dok su drugo i treće mesto pripali Milici Stevanović iz Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ i Nataliji Pavličević iz Srednje škole iz Blaca. Prema glasovima publike i stručnog žirija one su najbolje odgovorile na temu takmičenja „Tvoje ideje, tvoja budućnost“, dok je Gimnazija Kraljevo proglašena je za najbolju školu na osnovu angažovanja i predanosti prilikom priprema školskog takmičenja.

Uvođenje mera energetske efikasnosti u četiri zgrade u Beogradu

23. decembar 2021. | Beograd

U Starom dvoru danas je potpisan ugovor o kreditu između Grada Beograda i Evropske banke za obnovu i razvoj u vezi sa obezbeđivanjem dugoročnog finansiranja za uvođenje mera energetske efikasnosti u četiri javne zgrade u prestonici Srbije.

J. Joksimović: Promena Ustava prilika koja se ne sme propustiti

22. decembar 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas na sastanku Nacionalnog konventa o EU da nije obaveza Unije da vodi kampanju za ustavne promene u Srbiji, već da su za to odgovorni vlada i civilni sektor, posebno „onaj deo koji se bavi tom tematikom i za sebe kaže da je proevropski“.

Joksimović i Brnabić priredile prijem za ambasadore zemalja članica EU

17. decembar 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i premijerka Srbije Ana Brnabić priredile su danas prijem za ambasadore zemalja članica EU, povodom otvaranja klastera 4, koji se odnosi na zelenu agendu, u pregovorima Srbije sa Unijom.