Arhiva aktuelnosti

J. Joksimović: Očekujem napredak Srbije tokom nemačkog predsedavanja

01. jul 2020. | Beograd

Nemačka danas preuzima predsedavanje EU, što se dešava u specifičnom, teškom i izazovnom trenutku za samu Evropu, ocenila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, dodajući da se očekuje da će naredni šestomesečni period rezultirati napretkom Srbije na evropskom putu.

Održan seminar o posledicama Bregzita

30. jun 2020. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa Fondacijom „Hans Zajdel“, organizovalo je danas onlajn seminar na temu „Bregzit, istupanje iz Evropske unije - pravne implikacije za države kandidate“. Državni službenici iz većeg broja institucija bili su u prilici da saznaju više o posledicama odluke države članice da istupi iz EU u skladu sa članom 50 Ugovora o EU. U slučaju Bregzita, bilo je reči o istupanju iz Unije uz sporazum ili bez njega, o pravnim implikacijama oba slučaja, kao i o uticaju istupanja na razne sektore kao što su konkurencija, saobraćaj, poljoprivreda, energetika…

J. Joksimović: Neotvaranje poglavlja politička poruka, moglo i bez nje

29. jun 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je da „politička odluka pojedinih država članica, objavljena 26. juna, da ne daju saglasnost Srbiji da otvori nova poglavlja - iako ih imamo pet spremnih za otvaranje, je poruka koju smo razumeli u kom pravcu ide, ali istovremeno smatra da nije bila previše potrebna“.

Srbija donira dodatnih 100.000 evra za razvoj vakcine protiv Kovid-19

27. jun 2020. | Beograd

Na zajednički poziv predsednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen i organizacije Global citizen, Vlada Republike Srbije donira dodatnih 100.000 evra za istraživanje i razvoj vakcine protiv Kovid-19. Donaciju je u ime Vlade Srbije najavila ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović na današnjem video samitu pod nazivom „Globalni cilj: Ujedinjeni za našu budućnost“ koji je inicirala predsednik EK Fon der Lajen.

J. Joksimović i Varheji o merama suzbijanja KOVID-19 u Evropskoj uniji i Republici Srbiji

26. jun 2020. | Beograd

Koordinacija aktivnosti sa međunarodnim partnerima, a posebno sa EU, jedini je način da se prevaziđu izazovi koji prelaze granice, poput pandemije virusa korona i samo koordiniranim naporima moguće je suzbiti dalje širenje zaraze i adekvatno se pripremiti za eventualni drugi talas epidemije, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

J. Joksimović: Nova Vlada još snažnije u reforme i evropske integracije

26. jun 2020. | Beograd

Poseta predsednika Aleksandra Vučića Briselu i današnji sastanci sa čelnicima EU, pokazuje da je Srbija stabilno proevropski opredeljena, kao i za sprovođenje ozbiljnih reformi za koje je predsednik Vučić nakon izbora i najavio da će biti ubrzane i sveobuhvatnije, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Taeks online regionalni seminar: Zelena infrastruktura i ekološka povezanost, 24-25. jun.

25. jun 2020. |

Taeks online regionalni seminar: Zelena infrastruktura i ekološka povezanost, 24-25. jun.

Održana radionica o korišćenju autorskih dela u oblasti prava intelektualne svojine

25. jun 2020. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa Zavodom za intelektualnu svojinu i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ), a u okviru projekta Podrška reformi javne uprave u Srbiji, organizovalo je radionicu „Podrška pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 7 - korišćenje autorskih dela čiji nosilac prava nije identifikovan ili nije pronađen“.

Taeks online regionalni seminar: Zelena infrastruktura i ekološka povezanost, 24-25. jun.

24. jun 2020. |

Taeks online regionalni seminar: Zelena infrastruktura i ekološka povezanost, 24-25. jun.

Predsedavanje Srbije Jadransko-jonskom makro-regionalnom strategijom završeno zajedničkim usvajanjem „Beogradske deklaracije"

24. jun 2020. | Beograd

Jednogodišnje predsedavanje Republike Srbije Strategijom Evropske unije za jadransko-jonski region i Jadransko-jonskom inicijativom okončano je 31. maja 2020. godine usvajanjem „Beogradske deklaracije", kao dokumenta koji sumira rezultate postignute tokom predsedavanja i daje smernice za zajedničke aktivnosti u predstojećem periodu.

J. Joksimović: Upućena Prijava za Fond solidarnosti EU

18. jun 2020. | Beograd

Vlada Srbije je na današnjoj sednici usvojila Prijavu za Fond solidarnosti, koju će Evropskoj komisiji uputiti ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović.

J. Joksimović: EU finansira 112 projekata ukupne vrednosti 2,5 miliona evra

17. jun 2020. | Beograd

Evropska unija kroz program EU PRO finansiraće 112 projekata ukupne vrednosti od 2,5 miliona evra, a ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ističe da je reč o konkretnoj pomoći EU koja će doprineti ekonomskom razvoju i smanjivanju regionalne nejednakosti u okviru Srbije.

Snažna podrška V4 evropskom putu Srbije

16. jun 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa šefovima diplomatskih misija država Višegradske grupe u Beogradu (V4) o načinima da se, inače konstruktivna i kontinuirana saradnja Srbije i članica V4 dodatno unapredi, o aktuelnostima u vezi sa pregovorima Srbije za članstvo u EU, kao i o drugim važnim pitanjima regionalne i međunarodne politike, saopštilo je Ministarstvo.

Otvoren konkurs za izbor najboljih studentskih radova o EU

15. jun 2020. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije Vlade Republike Srbije raspisuje nagradni konkurs za izbor najboljih individualnih studentskih radova o evropskoj integraciji i procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji.

Joksimović i Lo Kašo: Srbija pokazala solidarnost s Italijom

12. jun 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Italije Karlom Lo Kašom o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, predstojećim izborima, dijalogu Beograda i Prištine, kao i o aktivnostima dveju zemalja u saniranju posledica pandemije.

J. Joksimović: Srbija prati trendove EU u rodnoj ravnopravnosti

11. jun 2020. | Beograd

Srbija će, kao zemlja koja je u pristupnom procesu EU, nastaviti da prati i podržava sve evropske trendove u pogledu rodne ravnopravnosti i osnaživanja žena u svim aspektima, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović. Ona je najavila da će kroz IPA 2019 biti izdvojeno dodatnih dva miliona evra za unapređenje rodne ravnopravnosti i projekte osnaživanja žena u Srbiji.

Onlajn regionalni seminar - Direktiva o industrijskim emisijama, 9-10. jun

10. jun 2020. |

Onlajn regionalni seminar - Direktiva o industrijskim emisijama, 9-10. jun

J. Joksimović: Nemačka kroz projekte investirala dve milijarde evra u Srbiju

10. jun 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović tokom sastanka sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom ukazala je na značaj nemačko-srpske razvojne saradnje navodeći da je Nemačka kroz brojne razvojne projekte u Srbiji investirala preko dve milijarde evra kroz povoljne kredite i bespovratna sredstva.

Onlajn regionalni seminar - Direktiva o industrijskim emisijama, 9-10. jun

09. jun 2020. |

Onlajn regionalni seminar - Direktiva o industrijskim emisijama, 9-10. jun

J. Joksimović: Srbija aplicira za Fond solidarnosti EU

04. jun 2020. | Beograd

U Beogradu je danas održan sastanak Posebne radne grupe Vlade Srbije koja je uspostavljena za pripremu aplikacije za Fond solidarnosti EU, kojom je predsedavala ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović.