Архива актуелности

ЕУ подршка унапређењу социјалних услуга на локалном нивоу

25. јaнуар 2022. | Београд

Програм Европске уније (ЕУ) за локални развој, ЕУ ПРО Плус, који се спроводи у сарадњи са Министарством за европске интеграције, објавио је јавни позив за предлоге пројеката који треба да допринесу унапређењу социјалних услуга у 99 локалних самоуправа из два региона Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије.

Београд и Брисел посвећени ЕУ перспективи Србије

25. јaнуар 2022. | Брисел

На шестом састанку Савета за стабилизацију и придруживање ЕУ и Србије у Бриселу на коме је делегацију ЕУ преводио шеф дипломатије Уније, Жосеп Борељ и комесар за проширење Оливер Вархеји, а Србије председница Владе Ана Брнабић и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потврђена је ЕУ перспектива Србије, похваљен напредак земље у реформском процесу и изнети приоритети рада у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању.

Ј. Јоксимовић: Од ЕУ званичника позитиван тон и ветар у леђа

25. јaнуар 2022. | Брисел

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је вечерас да је Србија од званичника из Брисела добила позитиван тон и „ветар у леђа“ за све што се очекује током француског председавања, а то је отварање кластера 3 (инклузивни раст и конкурентност), за који је, како каже, ЕК већ дала препоруку у свом годишњем извештају.

Брнабић и Јоксимовић са координаторима преговарачких кластера

21. јaнуар 2022. | Београд

Председница Владе Србије Ана Брнабић и министар за европске интеграције и главни преговарач Јадранка Јоксимовић састале су се данас са координаторима шест преговарачких кластера, са којима су размотриле активности Владе Србије у процесу приступања наше земље Европској унији.

Ј. Јоксимовић: Србија на делу показала да је ЕУ стратешки циљ

19. јaнуар 2022. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић говорила је данас на онлајн семинару „Да ли ће Србија бити 28. чланица Европске уније?“ и истакла да је Србија учинила важан корак прихватајући нову методологију проширења и остварила напредак у процесу европских интеграција који је ЕУ препознала и дала сагласност за отварање кластера 1 - Основе и кластера 4 - Зелена агенда и одрживо повезивање.

Ј. Јоксимовић: Пројекат значајан корак у оквиру Кластера 4

18. јaнуар 2022. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да Пројекат „ЕУ за Зелену агенду у Србији" није почетак рада на зеленој агенди и зеленом развоју у нашој земљи, али да је битан корак у оквиру Кластера 4 у преговорима с ЕУ и испуњавања свих прелазних мерила из тог кластера који се односе на заштиту животне средине, климатске промене и одрживи развој.

Ј. Јоксимовић: Реформа правосуђа наставиће се уз широке јавне консултације

17. јaнуар 2022. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је да су грађани Србије показали спремност за структурну системску промену која јача демократске институције и владавину права и додала да ће се у наредном периоду припремати сет правосудних закона који ће омогућити примену нових уставних одредби.

Ј. Јоксимовић: Референдум није притисак који нам неко намеће

16. јaнуар 2022. | Београд

Данас би требало да релаксирамо политичку позадину, фокусирамо се пре свега на процес реформи, а потом на европске интеграције и нико не би требало да осећа да је данашњи референдум нека врста притиска који нам је неко наметнуо, изјавила је министар за европске интеграција Јадранка Јоксимовић.

J. Јоксимовић: Важан дан за демократију

16. јaнуар 2022. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић гласала је на референдуму о изменама Устава у области правосуђа на бирачком месту у Осмој београдској гимназији.

Ј. Јоксимовић: Глас „за“ на референдуму за снажније правосуђе

14. јaнуар 2022. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да ће грађани гласањем „за“ на предстојећем референдуму о изменама Устава, омогућити да правосуђе буде додатно оснажено вишим степеном независности и раздвојености од законодавне и извршне власти, чиме ће се смањити простор за непримерени уплив и утицај политичког деловања.

Нови Сад - Европска престоница културе

14. јaнуар 2022. | Нови Сад

Нови Сад је од јуче Европска престоница културе. У складу са приоритетима Нове европске агенде за културу Европске комисије 2018 (A New European Agenda for culture), све иницијативе Европске уније у области културе имају циљ да кроз широк спектар подршке културном и креативном сектору допринесу регионалном и локалном развоју, као и културној разноликости Европе. Тиме се јача и свест о значају културе за друштвену кохезију и благостање, те о заједничкој историји и вредностима и оснажује заједнички европски идентитет.

Ј. Јоксимовић: Фокус рада на отварању кластера

5. јaнуар 2022. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић најавила је да ће у 2022. години фокус рада бити на отварању преосталих кластера у оквиру евроинтеграција Србије, истичући да је за европски пут земље важно да грађани подрже измене Устава.

Ј. Јоксимовић: У фокусу Србије у 2022. рад на достизању прелазних и мерила за затварање кластера о владавини права

2. јaнуар 2022. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић рекла је у интервјуу за euractiv.rs да ће Србија у 2022. радити на отварању преостала четири кластера у процесу преговора са ЕУ, са посебним фокусом на достизање прелазних и мерила за затварање кластера 1 који се односи на владавину права. Јоксимовић је рекла и да је за наставак добре динамике преговора са ЕУ важан услов и успешан референдум о изменама начина избора носилаца правосудних функција. Говорила је и о евроинтеграцијама Србије у 2021, очекивањима за 2022, изазовима на путу ка ЕУ, ИПА 3, ИПАРД...

Јадранка Јоксимовић: Србија је убележила добар резултат, какав ове године нико други од земаља у процесу није успео

30. децембар 2021. | Београд

О постигнутом у протеклој години и плановима, за 24седам говори министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић

Србија је корак ближе ЕУ, након што је отворен и кластер 4 током приступних преговора. Шта нам је разлог за срећу, а шта је још камен спотицања за евроинтеграције? 
 

Ј. Јоксимовић: Референдум шанса коју не би требало пропустити

29. децембар 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић нагласила је да ће 16. јануара на референдуму за уставне промене заокружити „да“ јер је то шанса коју не би требало пропустити.

Идеје за будућност на страницама календара ЕУ ПРО Плус програма за 2022. годину

24. децембар 2021. | Београд

Александра Ивић, ученица Уметничке школе из Ниша добитница је прве награде на конкурсу за календар ЕУ ПРО Плус програма за 2022. годину, док су друго и треће место припали Милици Стевановић из Прве нишке гимназије „Стеван Сремац“ и Наталији Павличевић из Средње школе из Блаца. Према гласовима публике и стручног жирија оне су најбоље одговориле на тему такмичења „Твоје идеје, твоја будућност“, док је Гимназија Краљево проглашена је за најбољу школу на основу ангажовања и преданости приликом припрема школског такмичења.

Увођење мера енергетске ефикасности у четири зграде у Бeoграду

23. децембар 2021. | Београд

У Старом двору данас је потписан уговор о кредиту између Града Београда и Европске банке за обнову и развој у вези са обезбеђивањем дугорочног финансирања за увођење мера енергетске ефикасности у четири јавне зграде у престоници Србије.

J. Јоксимовић: Промена Устава прилика која се не сме пропустити

22. децембар 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас на састанку Националног конвента о ЕУ да није обавеза Уније да води кампању за уставне промене у Србији, већ да су за то одговорни влада и цивилни сектор, посебно „онај део који се бави том тематиком и за себе каже да је проевропски“.

Јоксимовић и Брнабић приредиле пријем за амбасадоре земаља чланица ЕУ

17. децембар 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и премијерка Србије Ана Брнабић приредиле су данас пријем за амбасадоре земаља чланица ЕУ, поводом отварања кластера 4, који се односи на зелену агенду, у преговорима Србије са Унијом.