Архива актуелности

Ј. Јоксимовић: Немерљива улога жена у превазилажењу пандемије

8. март 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да су жене показале вредност самодисциплине, одговорности, пожртвованости, солидарности и емпатије током пандемије вируса корона.

Ј. Јоксимовић: Значајна подршка САД за европску будућност Србије

8. март 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Ентони Годфри разговарали су данас о приступању Србије Европској унији, односима двеју земаља, као и о ситуацији у региону.

Ј. Јоксимовић и Ф. Жакоб: Планови сарадње за одрживи развој

3. март 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и стални координатор УН у Србији Франсоаз Жакоб разговарале су данас о међусобној сарадњи у наредном петогодишњем буџетском периоду.

Јоксимовић и Давидоју о сарадњи и евроинтеграцијама Србије

2. март 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са новоименованим амбасадором Румуније Силвијом Давидоју о европској интеграцији Србије, билатералној сарадњи и о односима у региону, саопштило је Министарство за европске интеграције.

Уз ЕУ подршку реновиран Дом културе у Бабушници

1. март 2021. | Бабушница

Дом културе у Бабушници реновиран је уз подршку Европске уније (ЕУ) и Владе Републике Србије како би становници општине имали место за друштвени и културни живот. Европска унија је преко програма ЕУ ПРО определила 146.000 евра за реконструкцију котларнице и реновирање главног хола Дома културе што је обезбедило пуну функционалност овог објекта.

Ј. Јоксимовић: Кандидовани пројекти за финансирање из Инвестиционог оквира

1. март 2021. | Београд

Министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић предложила је девет пројеката за доделу бесповратних средства из Инвестиционог оквира за Западни Балкан.

Ј. Јоксимовић: Даром да прекинемо непажњу заборава

25. фебруар 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је тема логора у Јасеновцу, где је велики број Срба настрадао током Другог светског рата, важна за Србију и додала да представља најбољу опомену непажњи заборава српских жртава.

Ј. Јоксимовић: Резолуције ЕП - одраз политичких ставова разних партија

25. фебруар 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је Европски парламент важан форум и институција, у којем, попут националних парламената, постоје различите политичке групације са политички интонираним ставовима који по неким питањима нису исти званичним ставовима Европске комисије.

Ј. Јоксимовић: Трансбалкански коридор важан корак у процесу европских интеграција региона

22. фебруар 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је изградња пројекта Трансбалканског коридора важан корак у процесу реформи у области европских интеграција Србије и региона.

Ј. Јоксимовић: Пријатељски односи и развојна сарадња Србије и Јапана

19. фебруар 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са новоименованим амбасадором Јапана у Србији Такахиком Кацуматом, кога је упознала са актуелним активностима Србије у процесу приступања Европској унији.

Показали смо да ЕУ може да рачуна на Србију

17. фебруар 2021. | Београд

Комуникација с Европском комисијом, али и чланицама чија је подршка неопходна, веома је интензивна већ месецима на стратешком политичком нивоу, али и на техничком, и трудимо се да заједнички дођемо до решења која ће заиста појачати динамику преговора. Речено је да ће до краја фебруара или почетка марта план примене нове методологије преговора о приступању Европској унији бити представљен, каже Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције, у разговору за „Политику“. И додаје: „Има пуно детаља, али заједнички је интерес и ЕУ и кандидата да нови начин преговора постане ефикасан инструмент ЕУ како за праћење спровођења реформи, тако и за подстицање реализације евроинтеграционог процеса у региону.“

Ј. Јоксимовић: Година разјашњења методологије и убрзање процеса

13. фебруар 2021. | Београд

Србија је већ дубоко у процесу преговора о приступању ЕУ и не може да креће испочетка, те Европска комисија у оквиру примене нове методологије мора да пронађе начин исправног вредновања до сада постигнутог, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић која од Европске комисије очекује да покаже озбиљност по питању нове методологије, као и да објасни начин отварања кластера који су заменили досадашња поглавља.

Ј. Јоксимовић: Србија кандидовала значајне пројекте кроз ЕИП

13. фебруар 2021. | Београд

Србија је припремила и послала релевантне пројекте за финансирање из Економско-инвестиционог плана који је ЕУ припремила за Западни Балкан у укупном износу од девет милијарди евра за цео Западни Балкан, рекла је данас министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: Дијалог Београд-Приштина од почетка утиче на европске интеграције Србије

13. фебруар 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да дијалог Београда и Приштине од почетка утиче на процес европских интеграција и додаје да Србија јесте за компромисно решење, али да друга страна мора да испуни своје обавезе.

Ј. Јоксимовић: Још милион евра за стамбено збрињавање избеглица

12. фебруар 2021. | Београд

Министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић потписала је данас амандман на постојећи уговор у оквиру Регионалног програма стамбеног збрињавања избеглица којим је обезбеђено додатних милион евра за спровођење тог Програма.

Ј. Јоксимовић: Унапређени политички и економски односи Србије и Турске

11. фебруар 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић примила је данас у опроштајну посету амбасадора Турске Танжуа Билгича, са којим је разговарала о процесу европске интеграције Србије, као и о билатералној и регионалној сарадњи.

Буџет Србије добио 22,86 милиона евра за постигнућа у сектору интегрисаног управљања границама

10. фебруар 2021. | Београд

Географски положај Србије је на такозваној Балканској рути, коју криминалци користе за кријумчарење људи, дроге, оружја, као и опасних хемијских и биолошких супстанци преко граница, што представља ризик по српску и европску безбедност.

Ј. Јоксимовић: Србија не чека скрштених руку преговоре са ЕУ по новој методологији

8. фебруар 2021. | Београд

О припремама Србије за прелазак на нову методологију проширења ЕУ за портал Euractiv говори министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић и И. Корчок: Словачка донација за борбу против ковида гест пријатељства

8. фебруар 2021. | Београд

Словачка донација у вредности од 97.000 евра, која садржи ПЦР тестове, заштитна одела за медицинске раднике, хигијенске пакете и генераторе за струју стигла је данас на аеродром „Никола Тесла“ у Београду.

Ј. Јоксимовић: Нова методологија за већи кредибилитет преговора

8. фебруар 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас путем видео-линка са Клеманом Боном, државним министром за европске послове у Министарству за Европу и спољне послове Француске, о европској интеграцији Србије, посебно о новој методологији преговора, као и о другим актуелним билатералним питањима од значаја за односе двеју земаља у контексту преговарачког процеса.