Архива актуелности

Ј. Jоксимовић: Комесар Вархеји одобрио Србији 94 милиона евра пренамене ИПА средстава

25. март 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да ће Европска комисија одoборити да се средства из ИПА за Србију и текућих пројеката, у износу од 94 милиона евра, преусмере за подршку здравственом систему у циљу превенције даљег ширења корона вируса.

Ј. Јоксимовић: Очекујем додатну подршку ЕУ за Србију

24. март 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поздравила је поруке које су заједнички упутили председавајући Одбора за спољне послове ЕП Дејвид Мекалистер, председник Одбора за развој Томас Тобе и Јохан Ван Овертвелдт, председник Одбора за буџет Европског парламента на адресу Високог представника за спољну и безбедносну политику и потпредседника ЕК Жосепа Бореља, као и надлежним комесарима: комесару за буџет и администрацију Јоханесу Хану, комесару за управљање кризама Јанезу Ленарчичу, комесару за суседску политику и проширење Оливеру Вархеију и Јути Урпилаинен, комесару за међународна партнерства. У писму указују да једино уз пуну солидарност и удруживањем напора и свих ресурса Европе - чланице али и кандидати и потенцијални кандидати у непосредном суседству, можемо изаћи на крај са једним од највећих изазова у њеној модерној историји. У том смислу, министар Јоксимовић је изразила наду да ће Европска комисија одговорити конкретним мерама у циљу пружања додатне финансијске подршке како Србији тако и другима са ЗБ како за борбу против пандемије тако и за велики посао економско-социјалног опоравка од последица пандемије.

Ј. Јоксимовић: Радимо са свим партнерима, помоћ стиже из ЕУ, НР Кине, Краљевине Норвешке

21. март 2020. | Београд

Министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор и координатор донаторске и развојне помоћи Јадранка Јоксимовић и Министарство за европске интеграције континуирано раде са свим партнерима - Европском унијом, Краљевином Норвешком, НР Кином и другим партнерима у циљу проналажења како финансијских средстава за набавку медицинске опреме, тако и за набавку саме медицинске опреме, али и на обезбеђивању техничке и експертске помоћи као подршке здравственом систему Србије у борби против пандемије корона вируса и спречавања последица по друштво и грађане Србије.

Помоћ ЕУ од 7,5 милиона евра Србији за борбу против корона вируса

20. март 2020. | Београд

Европска унија упутила је данас помоћ од 7,5 милиона евра Србији за јачање капацитета и подршку активностима у борби против пандемије корона вируса. Споразум којим се обезбеђује помоћ ЕУ у Влади Србије потписали су министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и стална представница УНДП-а у Србији Франсин Пикап.

Ј. Јоксимовић: ЕУ партнер Србији у борби против корона вируса, кључно заједништво

20. март 2020. | Београд

Европска унија је партнер Србији у борби против пандемије коронавируса у тренутку када се највеће земље ЕУ суочавају са истим изазовима, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић наглашавајући значај солидарности и заједничке борбе свих европских народа како би, са што мање последица, превазишли кризу са којом се суочава цео свет.

Ј. Јоксимовић: Залихе медицинске опреме ЕУ биће доступне и Србији кроз Механизам цивилне заштите ЕУ

19. март 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и МЕИ су у сталном контакту са међународним партнерима у циљу идентификације конкретних инструмената подршке националним институцијама укљученим у борбу против пандемије корона вируса.

Списак контаката за општине и градове у Србији за пружање помоћи грађанима у условима нових, ригорознијих мера које се односе на забрану кретања за грађане старије од 65 година

18. март 2020. | Србија

Овде можете да преузмете списак контаката за општине и градове у Србији за пружање помоћи грађанима у условима нових, ригорознијих мера које се односе на забрану кретања за грађане старије од 65 година.

Инструкција за организовање рада у локалним самоуправама у периоду ванредног стања

18. март 2020. | Србија

Сходно Уредби о организовању рада послодаваца за време ванредног стања, као и мерама превенције ширења заразе „коронавирусом“, обавештавамо јединице локалне самоуправе о потреби и начину организовања процеса рада у условима проглашеног ванредног стања. Подсећамо да су нарочито угрожена лица са утврђеним хроничним обољењима  и лица старија од  60 година и да посебну заштиту ужива родитељ детета до 12  година, а нарочито уколико сам врши родитељска права или је другом родитељу установљена радна обавеза.

Ј. Јоксимовић: Е-конференција српских и ЕУ експерата о корони

17. март 2020. | Београд

У циљу предузимања даљих мера на превенцији и сузбијању последица епидемије корона вируса у Републици Србији и региону, Министарство за европске интеграције (МЕИ) на челу са министром за европске интеграције Јадранком Јоксимовић, је испред Владе Републике Србије посредовало у организовању специјалног е-конференцијског састанка, српских и ЕУ експерата, који се баве мерама на сузбијању вируса COVID-19.

Таекс семинар – Пројекти предлози за Хоризонт 2020 са фокусом на етичка питања, 16-17. март. Корисник: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

16. март 2020. | Београд

Таекс семинар – Пројекти предлози за Хоризонт 2020 са фокусом на етичка питања, 16-17. март. Корисник: Министарство просвете, науке и технолошког развоја

Ј. Јоксимовић тражила од ЕК пренамену ИПА за корону

16. март 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић упутила је данас званично писмо Комесару за суседску политику и преговоре о проширењу Оливеру Вархејију са молбом да Европска унија омогући пренамену неутрошених средстава из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) у циљу предузимања мера за превенцију и сузбијање последица епидемије корона вируса у Републици Србији.

Све информације о COVID-19 можете наћи на сајту: covid19.rs

16. март 2020. | Србија

Министарство здравља обавештава јавност да су доступни бројеви телефона, према месту пребивалишта у времену од 08 до 22h, за све оне који имају одређене симптоме респираторних инфекција, а који су у претходном периоду боравили у подручју захваћеним COVID-19, на којима могу добити све потребне информације, као и препоруке о даљем поступању, од дежурни епидемиолога.

Наставак успешне сарадње са Фондацијом Ханс Зајдел

12. март 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са регионалним директором Фондације Ханс Зајдел (HSS) за Југоисточну Европу Клаусом Физингером. Саговорници су разговарали о процесу европских интеграција, реформама које Србија спроводи на европском путу, питању актуелне мигрантске кризе, ситуацији у региону, као и о даљој сарадњи Министарства за европске интеграције и Ханс Зајдел Фондације.

Наставак развојне сарадње Владе Србије и тима УН

10. март 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и сталнa координаторкa УН у Србији Франсоаз Жакоб састале су се данас како би наставиле и конкретизовале разговоре започете почетком године о модалитетима сарадње у периоду 2021-2025. и будућој подршци тима Уједињених нација  у Републици Србији.

Ј. Јоксимовић: ЕУ донирала опрему за 56 вртића у Србији

9. март 2020. | Београд

Из претприступних фондова ЕУ (ИПА 2014) Србија је за набавку опреме за 56 вртића у 55 општина, посебно мање развијених, добила око милион евра и додатних 870.000 евра за обуку и оспособљавање наставног кадра, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Народна банка Србије важна за послове европских интеграција

6. март 2020. | Београд

Европски систем централних банака важан партнер Народне банке Србије у испуњавању стандарда Европске уније

Делегација Европске уније у Републици Србији, Европски систем централних банака и Народна банка Србије обележили су данас, 6. марта 2020, успешан завршетак још једног заједничког пројекта намењеног додатном унапређењу капацитета Народне банке Србије у процесу приступања Европској унији. Европска унија је финансирала пројекат буџетом вредним 800.000 евра.

Ј. Јоксимовић: Без активизма жена није могуће остварити циљеве друштва

6. март 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је питање родне и генерацијске равноправности кључно за социјално праведнију државу, као и да без активизма жена није могуће остварити циљеве друштва, а то су пре свега одржив напредак и паметан раст.

Таекс семинар – Структурна подршка рибарству, 4. март. Корисник: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

4. март 2020. | Београд

Таекс семинар – Структурна подршка рибарству, 4. март. Корисник: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде