Архива актуелности

Ј. Јоксимовић: Потребна већа динамика за кредибилност процеса

22. јун 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић каже да ће Србија и саставом делегације и наступом на Међувладиној конференцији са ЕУ у Луксембургу потврдити озбиљност и важност коју придаје процесу приступања и нагласити да је већ почела да испуњава и захтеве и критеријуме из нове методологије.

Ј. Јоксимовић: У региону мањак ентузијазма по питању евроинтеграција

18. јун 2021. | Београд

Делегација Србије одговорно је приступила свим питањима о којима се разговарало на Самиту у Бечу, навела је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истичући да је код свих представника Западног Балкана провејавао дух мањка ентузијазма када је реч о евроинтеграцијама.

Ј. Јоксимовић: Србија посвећена блиској сарадњи са дијаспором

16. јун 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је данас да је Србија посвећена и да озбиљно и одговорно ради на стварању добрих пословних прилика и услова за блиску и чврсту сарадњу са нашом дијаспором.

Брнабић и Јоксимовић са Фабрицијем и амбасадорима чланица ЕУ

15. јун 2021. | Београд

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и министар за европске интеграције и главни преговарач Јадранка Јоксимовић састале су се данас са шефом Делегације Европске уније у Србији Семом Фабрицијем и амбасадорима држава чланица ЕУ, које су информисале о свим најважнијим корацима које је влада предузела како би убрзала пут наше земље ка чланству у ЕУ.

Ј. Јоксимовић: Међувладина конференција делимично признање резултата

13. јун 2021. | Београд

У Европској унији није било спремности и политичке воље да се примени нова методологија проширења, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и навела да Београд није изненађен одлуком ЕУ да не отвори ниједно поглавље, односно, кластер са Србијом, али да верује да ће на Међувладиној конференцији заказаној за 22. јун бити оснажен реформски курс Србије.

Ј. Јоксимовић: ЕУ још није спремна за нову методологију пријема

12. јун 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је поводом најава да ће у наставку преговора о чланству Србије у ЕУ до краја јуна бити одржана политичка међувладина конференција да је очигледно да ЕУ није још у потпуности спремна за потпуну примену нове методологије, иако је Србију пожуривала да се убрзано прилагоди тој методологији.

Састанак Координације за вођење преговора о приступању

11. јун 2021. | Београд

Министар за европске интеграције и главни преговарач за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији, Јадранка Јоксимовић, председавала је данас састанком са координаторима свих шест преговарачких кластера, на којем су разматрали даље кораке Владе Србије у преговарачком процесу.

Отворена онлајн изложба фотографија „Примењена носталгија: Србија - Португалија“

10. јун 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и амбасадор Португалије у Србији Марија Виржинија Мендеш да Силва Пина данас су свечано отвориле деветнаесту по реду онлајн изложбу фотографија „Примењена носталгија”, овога пута посвећена Београду и Лисабону, чијe су ауторке Вања Караџић и Инеш д`Ореј. 

Ј. Јоксимовић: Србија је храбро ушла у зелену транзицију

8. јун 2021. | Београд

Србија је храбро и одговорно ушла у матицу промена глобалне трансформације, која укључује и прелазак на зелену економију, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: Промена Устава није само због ЕУ, већ унапређења правосуђа

7. јун 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да иницијатива за промену Устава није тема која се тиче само европских интеграција земље, већ да представља инструмент за унапређење темеља једне успешне и демократске државе, што чини ефикасно и независно правосуђе.   

Постоје услови за отварање бар једног кластера у јуну

6. јун 2021. | Београд

Последњи полугодишњи извештај Европске комисије јасно показује да је Србија остварила значајан напредак у бројним областима које обухватају поглавља 23 и 24, посебно имајући у виду отежавајуће друштвене и економске околности које су обележиле претходни период услед пандемије вируса корона, истиче Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције у разговору за „Политику“, коментаришући документ који је управо доспео у јавност.

Ј. Јоксимовић поводом Дана животне средине

5. јун 2021. | Београд

„Данас обележавамо Дан заштите животне средине. То није само тема која је, наизглед преко ноћи, постала популарна  политички, економски и филозофски. То није нова идеологија левице или центра, нити наметнута фраза нове политичке коректности која нервира традиционалну политичку десницу.

Ј. Јоксимовић и Сијарто: Снажна подршка Мађарске убрзању европских интеграција Србије

3. јун 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са мађарским министром спољних послова и трговине Петером Сијартом о европској интеграцији Србије, даљем унапређењу билатералних односа и заједничком доприносу додатној стабилизацији Западног Балкана.

Јоксимовић и Маковец: Редовне консултације са ЕЕАС о приступном процесу

2. јун 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са Марком Маковецом, замеником директора Спољнополитичке службе Европске уније, задуженим за Западну Европу, Западани Балкан, Турску и Уједињено Краљевство, са којим је разговарала о европским интеграцијама наше земље.

Ј. Јоксимовић: Да је СРБ члан ЕУ, годишње би имала и до 1,5 милијарде евра из ИПА

2. јун 2021. | Београд

Србија тренутно из ИПА фондова Европске уније на годишњем нивоу добија бесповратна средства у износу од 150 до 200 милиона евра, а када би била чланица ЕУ годишње би имала између милијарду и милијарду и по евра бесповратних средстава, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: Фокус локалних самоуправа да буде на кластерима 1 и 5

1. јун 2021. | Београд

Кластер 1 и кластер 5 у преговорима са ЕУ требало би да буду фокус локалних самоуправа, казала је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истичући да је поред реформе јавне управе у приступним преговорима важан прелазак на кохезиону политику.

J. Јоксимовић са координаторима шест преговарачких кластера

28. мaj 2021. | Београд

Министар за европске интеграције и главни преговарач у разговорима о приступању Србије Европској Унији Јадранка Јоксимовић састала се данас са новоименованим координаторима шест преговарачких кластера, са којима је разматрала спроведене активности и наредне кораке ресорних министарстава у циљу убрзане припреме за наставак преговора по новој методологији.

Одржана онлајн имплементациона радионица за пројекте уговорене у оквиру Трећег позива Јадранско-јонског транснационалног програма – АДРИОН

27. мaj 2021. | Београд

Министарство за европске интеграције, Сектор за програме прекограничне и транснационалне сарадње и сарадњу са органима и организацијама на локалном и регионалном нивоу ради ефикаснијег коришћења фондова, организовало је путем интернета имплементациону радионицу за пројекте уговорене у оквиру Трећег позива ИНТЕРРЕГ Јадранско-јонског транснационалног програма – АДРИОН која је одржана 26. маја 2021. године.

Ј. Јоксимовић: Сарадња Србије и ЕИБ на Агенди повезивања Западног Балкана

27. мaj 2021. | Београд

Министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са новим шефом регионалног представништва Европске инвестиционе банке за Западни Балкан Алесандром Брагонцијем о сарадњи у пројектима значајним за економски и друштвени развој Србије, а који се припремају и реализацију у сарадњи Владе Србије и ЕИБ-а.

Ј. Јоксимовић: У сарадњи Владе Србије и ЕУ интернет за две трећине грађана

27. мaj 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да је један од услова савременог образовања, приступ интернету и да је управо зато Влада Србије конкурисала за велики пројекат у оквиру великог инвестиционог пакета за Западни Балкан за увођење широкопојасног интернета у свим руралним подручјима.