ЕУ фондови 2015.

Из средства ИПА више од 17 милиона евра

28. фебруар 2016.

У Краљеву је недавно одржана презентација Локалног програма заштите животне средине за период 2016. до 2025. године. Ово је документ кога по новом Закону о заштити животне средине свака локална самоуправа мора донети у наредних годину дана. Стратешки циљ активности по градовима и општинама јесте да Србија што спремније дочека отварање преговарачког поглавља 27 о животној средини.

Ви[е можете да прочитате овде.


Завршетак реконструкције пута Рогачица‐Бајина Башта 23. јула ‐ Вредност инвестиције 662 милиона динара

22. јануар 2016.

Реконструкција пута Рогачица ‐ Бајина Башта ће ускоро почети, а вредност инвестиције је 662 милиона динара, изјавио је данас председник Општине Бајина Башта Радомир Филиповић.

Он је додао да ће бити изграђена и бициклистичка стаза са тротоаром и расветом у дужини од три километра. Дужина пута који ће бити реконструисан је 12 километара, а завршетак радова се очекује 23. јула, рекао је Филиповић и подсетио да су тај крај 2014. године задесила поплаве и клизишта која су причиниле велике штете.

Више можете да прочитате овде.

 


Најсавременији услови за лечење

22. јануар 2016.

Захваљујући програмима Европске уније, Пожаревац би наставком сарадње са партнерима из Румуније могао у потпуности да оспособи болничку зграду чиме би били створени услови за најсавременије лечење пацијената. Кроз ЕУ програм прекограничне сарадње пружа се прилика да се уреде преостала три спрата, а шири регион добије Центар за превенцију и контролу малигних болести, каже директор Опште болнице Срећко Босић.

Више можете да прочитате овде.


Новац за опремање геронтлошког центра у Крагујевцу

22. јануар 2016.

Геронтолошки центар у Крагујевцу добио је око 200 000 евра из фондова Европске уније за опремање центра за дугорочно збрињавање и палијативну негу. Објекат је од 500квадрата већ постојао, а новац ће бити уложен у опремање болесничких соба, дневног боравка и просторија за медицинско особље. Рок за завршетак новог блока је годину и по дана. Иначе Центар ће моћи да прими 25 пацијената са тешким и неизлечивим болестима.


Купци воле стару пијацу

25. децембар 2015.

Јесенас су Вршчани добили модерну Агрико пијацу која је изграђена средствима из ИПА програма у сарадњи са румунским градом Решице у оквиру програма прекограничне сарадње Румуније и Србије.

Више можете да прочитате овде.


Пуштен у саобраћај мост на Мусиној реци у Краљеву

18. децембар 2015.

Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) саопштила је да је мост на Мусиној реци у Краљеву, који је Европска унија саградила после урушавања у поплавама у мају2014. године, званично пуштен у саобраћај.

Европска унија издвојила је 150.000 евра кроз Програм помоћи ЕУ поплављеним подручјима у Србији за изградњу два моста у Краљеву, на Мусиној реци и Лопатници, који су завршени почетком децембра 2015. године, наводи се у саопштењу

Више можете да прочитате овде.


Пројекат Помоћ теже запошљивим групама

17. децембар 2015.

Национална служба за запошљавање расписала је јавни конкурс за реализацију програма приправника који подразумева стручно оспособљавање незапослених из руралних подручја, за самостални рад у струци и полагање приправничког испита, уз заснивање радног односа. Конкурс је расписан у оквиру програма који Национална служба за запошљавање финансира уз помоћ ИПА фондова Европске уније, кроз пројекат „Помоћ теже запошљивим групама“. Путем овог конкурса 45 незапослених особа из руралних подручја ће моћи да заврше приправнички стаж, и полажу стручни испит.

Више можете да прочитате овде.


Врањска „Маракана" биће завршена до пролећа

9. децембар 2015.

Последњи капитални спортски објекат у Врању била је Спортска хала, која је из тадашњег Самодоприноса грађена и сазидана је 1989. године. Партнерским уговором у оквиру Пројекта прекограничне сарадње који ће Град Врање реализовати са Монтаном, општином у Републици Бугарској, а који се финансира из ИПА фондова Европске уније, биће потпуно реконструисан сада запуштени Градским стадион у Косовској улици.

Више можете да прочитате овде.


Развојна шанса из ИПА фондова

9. децембар 2015.

Србија има максималну подршку Румуније на путу ка европским интеграцијама, а један од сегмената је и економија, односно реализација пројеката који се финансирају из претприступних ИПА фондова прекограничне сарадње.

Више можете да прочитате овде.


Србији за развојну помоћ ИПА око 30 милиона евра

7. децембар 2015.

У оквиру Инструмената за претприступну помоћ ЕУ (ИПА), Србија у наредној години очекује бесповратна средства развојне помоћи у износу од 29,71 милиона евра, односно 3,64 милијарде динара.Држава у том случају има и обавезу да сама обезбеди финансирање учешћа Србије у спровођењу те помоћи ЕУ, и то у износу од 8,13 милиона евра, односно 995,94 милиона динара, наведено је у Предлогу закона о буџету за 2016.који је у скупштинској процедури.

Више можете да прочитате овде.


Братимљење Блаца и Водњена из Истре

5. децембар 2015.

Општина Блаце као партнер на пројекту "Заједно у будућност ЕУ“, чији је носилац град Водњан из Истре, побратими ће се са ови местом следеће године уз подршку Европске уније, посредством конкурса "Европа за грађане и грађанке".

Више можете да прочитате овде.


Кластером за боље тржишне позиције

25. новембар 2015.

У оквиру реализације ИПА пројекта прекограничне сарадње региона Србије и Бугарске "Бапкански кластер" у нишкој Кући кластера одржан је, 19. и 20 новембра, дводневни семинар "Представљање ЕУ модела кластера". Моделе кластера у ЕУ, њиховом развоју и доприносу укупном привредном напретку као и примере добре праксе представили су македонски експерти проф. др Николина Трајаноски и проф. др Радмил Поленаковик.

Више можете да прочитате овде.


Након двомесечне обуке, посао на неодређено време

25. новембар 2015.

У Нишкој филјали Националне службе за запошљавање јуче је 29-оро, од укупно 85, углавном, младих Нишлија, добило уговоре за двомесечну обуку код позантог послодавца.Овог пута, реч је о компанији Џонсон електрик, а полазници ће проћи обуку за позицију техничара у производњи на изради електромотора. Током обуке предвиђено је да примају надокнаду у износу од 12 хиљада динара месечно, у шта су укључени трошкови превоза и топлог оброка.

Више можете да прочитате овде.


Еколошка инвестиција у Војводини

24. новембар 2015.

Још једна еколошка инвестиција у Војводини из европских фондова, и то тачније у Вршцу, где је прекогранчни пројекат Зелено светло за безбедност и одрживост путева, који заједнички спроводе општина Вршац и Дета из Румуније ушао у завршницу. У Вршцу су замењене 780, 874 светиљке, док је Дета добила 50 сијалица са соларним панелима.

Више можете да прочитате овде.


Милијарда евра за путеве на Балкану

18. новембар 2015.

Европска унија најавила је да ће уложити милијарду евра у главне саобраћајнице на Балкану што је био разлог да ПК Србије у Европском парламенту у Бриселу организује панел дискусију„Повезивање Западног Балкана- Шта сада", посвећену унапређењу транспортне инфраструктуре региона.

Више можете да прочитати овде.


Купљен авион Cила 450 Ц

Падобрански Београд ИПА куп организовао је Ваздухопловни савез Србије у склопу пројекта Прекограничног ваздухопловног умрежавања који се финансира из ИПА адриатик програма Европске уније. Уз помоћ средства из овог фонда, ВСС је постао власник ултралаког авиона Сила 450 Ц, који се производи у домаћој фабрици у Краљеву.Такође су обезбеђена и средства за набавку возила који ће се заједно са авионом користити у сврхе трагања и спашавања угрожених лица на територији Републике Србије.

Више можете да прочитате овде.


Чистији Бачка и Потисје

11. новембар 2015.

Између Бикова и Орома, надомак Суботице,почела је изградња регионалне депоније, која би требало да буде завршена у јануару 2017. Изградњом овог регионалног центра биће решени велики проблеми у управљању отпадом за Суботицу и још пет општина северне Бачке и Потисја.

Више можете да прочитате овде.


Нова регионална депонија биће готова од 2017. године ‐ Из ИПА фонда обезбеђено 19,5 мил ЕУР

10. октобар 2015.

Изградњом Регионалне депоније у Суботици биће примењен нови концепт у управљању отпадом који едукује грађане о томе да је отпад значајан ресурс. Новац за изградњу Регионалне депоније обезбеђен је преко ИПА фонда у вредности од око 19,5 мил ЕУР, Министарство животне средине је обезбедило 3,2 мил ЕУР који ће се искористити за изградњу четири трансфер станице, а чланови Друштва су обезбедилипо 700.000 ЕУР.

Више можете да прочитате овде.


Представљање резултата пројекта за инклузију Рома

4. новембар 2015.

У оквиру пројекта „Овде смо заједно Европскаподршка за инклузију Рома" који финансира Европскаунија и спроводи Мисија ОЕБСа у Србији, невладина организација Праксис идентификовала је 1.100 правноневидљивих лица у 97 општина и покренула 969 правних поступака за чланове ромске заједнице, одсептембра 2013. године.

Више можете да прочитате овде.


Прекогранична сарадња са Бугарском

21. октобар 2015

Град Ниш ће конкурисати са 10-ак предлога пројеката на први позив прекограничне сарадње Бугарска - Србија. Овај позив се мора искористити максимално истакао је градски већник Михајло Здравковић и додао да пројекти морају да прођу ревизију и добијање грађевинских дозвола.

Више можете да прочитате овде.


Конференција Дунавска стратегија спровођења у Републици Србији

21. октобар 2015.

На конференцији Дунавска стратегија спровођења у Републици Србији организованој у Скупштини Војводине представници 14 земаља дунавског слива разматрају како да унапреде институционалне капацитете, сарадњу у образовању,науци и безбедности.

Више можете да прочитате овде.


Твининг против дискриминације

20. октобар 2015.

Подршка унапређењу људских права и нулта толеранција за дискриминацију",који је почео 1. септембра, је 1,2 милиона евра и финансира га Европска унија у оквиру ИПА пројеката. Пројекат кофинансира Србија у износу од 60.000 евра, а спроводе га Институт за људска права „Лудвиг Болцман" из Беча и Канцеларија за националне мањине Словеније.

Више можете да прочитате овде.


Европа чисти Бегеј

17. октобар 2015.

ИПА Програмом прекограничне сарадње Румунија - Србија за период 2016-2020. године предвиђено је улагање 74 милиона евра у јачање капацитета и инфраструктуре у целом Банату.

Више можете да прочитате овде.


ИПА награда бугарско-српској комори

14. октобар 2015.

На конференцији ИПА програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија у Софији, представницима пројекта Бугарско-српске коморе уручена је Повеља захвалности. Како јеобразложено на свечаности, награда је додељена регионалним привредним коморама Лесковац, Ниш, Зајечар, Видин и организацији Бугарски форум, као најуспешнијем тиму наспровођењу пројекта формирања Бугарско-српске привредне коморе.


Да село постане туристичка дестинација

12. октобар 2015.

Пројекат "Етно наслеђе у нашем времену"- ЕЛИОТ осмислила је Општина Бољевац и за партнера договорила Општину Кулу из Бугарске. Кула је дугогодишњи партнер Општине Бољевац, и ово је трећи пројекат који се реализује у оквиру прекограничне сарадње Бугарска - Србија.

Више можете да прочитате овде.


Постројење за пречишћавање вода из фондова ЕУ

12. октобар 2015.

На последњој седници Градског већа усвојено је решење о прихватању учешћа у реализацији пројекта "Студија изводљивости за постројење за прикупљање и пречишћавање отпадних вода"

Влада Србије и Министраство животне средине је програмом подршке оваквим пројектима, финансираних од стране шведске Агенције за мећународну сарадњу, обезбедила средства за припрему документације у складу са дефинисаном методологијим и директивама ЕУ за финасирање из ИПА фондова ЕУ.

Више можете да прочитате овде.


Отворена „Спортска зона“

10. октобар 2015.

Поводом завршетка пројекта "Јачање територијалне кохезије у пограничном региону кроз развој социјалне инфраструктуре у области спорта Развој спорта", који је градска општина Палилула остварила са општином Берковица из Републике Бугарске, у оквиру ИПА фонда Европске уније, кроз програм прекограничне сарадње Бугарска - Србија, у овој нишкој општини тренутно се одржава фестивал спорта "Дан изазова упознајте свог суседа кроз спорт".

Више можете да прочитате овде.


Како до ЕУ новца угледајте се на њих

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт обишао је Вршац, који је један од најуспешнијих градова у Србији у коришћењу предприступних фондова ЕУ. Давенпорт је поручио да је кључ успеха у ефикасној сарадњи локалне самоуправе са привредом, те да по томе друге општине у Србији треба да се угледају на Вршац. Председник општине Вршац Чедомир Живковић казао је да је та општина добила више од 10 милиона евра од ЕУ претходних година, што је и био главни извор инвестиционих прихода у Вршцу. Он је захвалио на томе Европској унији и изразио очекивање даће општина добити средства и за нове пројекте, истичући да би један од њих могао да буде израда докуменатације за градњу аутопута, који би спојио преко Вршца Београд и Темишвар.

Више можете да прочитате овде.


Европска подршка за инклузију Рома

9. октобар 2015

Захваљујући раду мобилних тимова формираних у оквиру пројекта „Овде смо заједно - Европска подршка за инклузију Рома“ у протекле две године готово 1.300 ромских малишана уписано је у предшколске установе. Пројекат „Овде смо заједно - Европска подршка за инклузију Рома“ коју финансира Европска унија, а спроводи мисија ОЕБС-а у Србији подржава спровођење националне стратегије за унапређивање положаја Рома у Републици Србији усвојене 2009. године.

Више можете да прочитате овде.


Отварање спортске зоне ОШ "Бранко Миљковић“

Поводом завршетка пројекта "Јачање територијалне кохезије у пограничном региону кроз развој социјалне инфраструктуре у области спорта Развој спорта", који јеГрадска општина Палилула остварила са општином Берковица из Републике Бугарске у оквиру ИПА фонда ЕУ кроз програм прекограничне сарадње Бугарска - Србија, у овој нишкој општини тренутно се одржава фестивал спорта.

Више можете да прочитате овде.


Обележен Дан европске сарадње

2. октобар 2015.

Представници партнерских српских и румунских општина и институција прославили су заједно Дан европске сарадње како би још једном обележили успех постигнут на реализацији прекограничних пројеката Програма ИПА. Делегацију ИПА програма за прекограничну сарадњу дочекали су у градиштанској луци званичници општине Велико Градиште. Присутнима се, у име града домаћина, обратио председник општине, Драган Милић, а испред организатора, Анка Лолеску, извршни директор Регионалног бироа за прекограничну сарадњу- Темишвар.

Више можете да прочитате овде.


Место за мале произвођаче

1. октобар 2015.

Нова Агрикол пијаца изграђена је по критеријумима Европске уније у Вршцу,а у оквиру пројекта „Унапређење економске сарадње у прекограничном региону Вршац - Градинари стимулисањем активности малих пољопривредних произвођача". Пијаца, чија је изградња трајала две године, простире се на 2.400 квадрата, има 120 тезги, седам локала и велики паркинг простор.

Више можете да прочитате овде.


Група новосадских професора формирала дигиталну библиотеку одбрањених доктората

20. септембар 2015.

Захваљујући вишегодишњем раду групепрофесора, наша научна, али и шира јавност данас у сваком тренутку може да има увид у све докторске дисертацијеодбрањене на Универзитету у Новом Саду (УНС) од 2005. године. Они су осмислили и формирали оригиналну Дигиталну библиотеку теза и дисертација у којој је, у овомтренутку, њих око 1.500, а биће их и много више.

Више можете да прочитате овде.


Противградни кишобран

15. септембар 2015.

Српско - мађарски пројекат изградње система за сузбијање града вредан укупно3,6 милиона евра, који ће бити остварену оквиру ИПА пројекта прекограничнесарадње, представљен је јуче у Бајшикод Бачке Тополе.

Више можете да прочитате овде.


За изградњу и обнову кућа од Уније десет милиона евра

14. септембар 2015.

Шеф Делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт обишао је, приликом посете Неготину, две породице којима су домови страдали у поплавама прошле јесени, а који ће бити обновљени кроз програм помоћи Европске уније. Према речима евенпорта, ЕУ је финансирала обнову и изградњу нових кућа широм Србије.

Више можете да прочитате овде.


 

Почиње градња регионалне депоније код Суботице ‐ Радови крећу после десет година чекања

12. септембар 2015.

Почели су припремни радови на изградњи Регионалне депоније између Бикова и Орома. Европска унија финансира пројекат, а Министарство пољопривреде и заштите животне средине обезбедило је 3,2 мил ЕУР за набавку опреме за јавна комунална предузећа док локалне самоуправе треба да обезбеде 984.000 ЕУР за изградњу рециклажних дворишта.
Више можете да прочитате овде.


„Спортске зоне“ у Палилули и Берковици уз подршку ЕУ

10. септембар 2015.

3ахваљујућипартнерству на пројекту „Успостављање спортских области у општинама Палилула и Берковица“, становници ова два града добили вредне спортске центре -„спортске зоне“за рекреацију и окупљање младих. Инвестиције вредне око 760.000 евра, остварене уз подршку ЕУ. Стадион спортски центар у Берковици отворили су председници партнерских општина у присуству премијера Владе Бугарске.

Више можете да прочитате овде.


Прекогранична сарадња са Бугарском

7. септембар 2015.

Представници Регионалне развојне агенције "Југ" и Агенције за економски развој "Костин Брод" из Бугарске представили су резултате управо завршеног пројекта, који је подржала Делегација Европске уније, преко програма прекограничне сарадње ИПА. Пројекат је обухватио анализу и идентификацију кључних области за реализацију инвестиција кроз јавно-приватно партнерство и концесије у Нишавском и Пиротском округу.

Више можете да прочитате овде.


Ако факултети немају пројекте остаћемо без 130 мил ЕУР кредита ЕИБ

4. септембар 2015.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја позвало је факултете и институте да предложе пројекте за ревитализацију и развој истраживања и образовања у јавном сектору. Конкурс је отворен до 11. септембра, а реч је о новцу који је преостао из кредита Европске инвестиционе банке, одобреног још 2010. на период од пет година.

Од ових и буџетских пара изграђен је Природњачки центар у Свилајнцу, сређена Истраживачка станица Петница, изграђени станови за младе истраживаче, али није завршен Центар за промоцију науке у Београду и Центар за матичне ћелије у Крагујевцу.

Више можете да прочитате овде.


Нису заборављени

3. септембар 2015.

У Шапцу је отворен боравак за особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама, као јединствена установа оваквог типа у Србији. У овом објекту свакоградног дана боравиће 17 корисника старијих од 26 година,са којима ради читав тим стручњака - социјални радник, дефектолог, неговатељице, психијатар, медицинске сестре и волонтери којеангажује „Каритас".

Више можете да прочитате овде.


Отворен први дневни боравак

2. септембар 2015.

Дневни боравак за особе са менталним сметњама и интелектуалним потешкоћама, први такве врсте у Србији, отворен је у Шапцу. Пројекат је суфинансирала Европска унија из претприступних ИПА фондова са више од 140.000 евра, а реализовали партнерски „Катитас", Град Шабац и италијански донатору оквирупрограма „Отворени загрљај".

Више можете да прочитате овде.


Заједнички наступ у Програму прекограничне сарадње

1. септембар 2015.

На скупу "Дани шљиве 2015",потписан је Споразумизмеђу представника општина Враца у Бугарској и представника општине Блаце. Споразумом су се обавезале обе општине да ће заједнички наступати у Програму прекограничне сарадње Бугарска-Србија 2014-2012,који се финансира из ИПА претприступног фонда Европске уније.

Више можете да прочитате овде.


Значајни помаци у образовању Рома

1. септембар 2015.

Када је реч о заступљености ромске деце у образовном систему Србије, подаци показују да се 80 одсто ромске деце упише у основну школу, а 65 одсто је не заврши. Према попису становништва из 2011.године, проценат Рома са завршеним основним образовањем износио је 33,33 одсто,а са завршеном средњом школом 1 1,54.

Циљ једне од шест компоненти пројекта „Овде смо заједно- Европска подршка за инклузију Рома", који финансира Европска унија и спроводи Мисија ОЕБС у Србији, је сте да се спречи напуштање школовања ромских ученика у средњим школама широм Србије.

Више можете да прочитате овде.


Вода за све до 2016.

1. септембар 2015.

У току је реализација пројекта под називом "Водоизвориште7.000", највећег који ове године спроводе локална самоуправа и Дирекција за изградњу Вредност радова који би требало да буду завршени до јуна 2016. износи 4,4 милиона евра, колико обезбеђује Европска унија, а пројекат спроводи Аустријска развојна агенција, кроз програм назван "Социо-економски развој дунавске регије у Србији", уз подршку Канцеларије за европске интеграције.

Више можете да прочитате овде.


Завршава се пројекат Information bridge

21. август. 2015.

Након годину дана успешног спровођења пројекта ИПА прекограничне сарадње Бугарска-Србија које финансира ЕУ, данас се завршава пројекат Information bridge, који су партнерски спроводиле Регионална Развојна Агенција Југ из Ниша, и Северно Америчко Бугарска комора, огранак Софија из Софије. Током овог пројекта остварени су значајни резултати, а остварени су и контакти између бројних пословних субјеката са територија пограничних региона Србије и Бугарске.

Више можете да прочитате овде.


Војводина искористила 86 одсто средстава за прекограничне пројекте

20. август 2015.

Од укупног броја пројеката прекограничне сарадње у Србији, чак 86 одсто је у Војводини, саопштила је Покрајинска влада. Како наводе из Покрајинске владе, Војводина је утрошила 93 одсто расположивих средства захваљујући “јаким институционалним капацитетима”. Покрајинска влада је данас подржала наставак реализације програма едукације запослених у покрајинским, градским и општинским институцијама и организацијама цивилног друштва, у оквиру специјалистичког програма “Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове”.

Више можете да прочитате овде.


Повратницима нове машине

20. август. 2015.

Душан Козарев, заменик директора Канцеларије за КиМ, поделио је јуче у Дому културе у Грачаници пољопривредну опрему и механизацију за 50 повратничких породица у општинама Пећ, Исток, Клина, Урошевац и Гора. На свечаности поводом доделе помоћи пољопривредницима, Козарев је уручио укупно 25 мотокултиватора са приколицом, пет мотокултиватора са фрезом, пет пластеника са мотокопачицом, 10 моторних тестера и 15 казана за ракију.

Више можете да прочитате овде.


Кластери повезују суседе

19. август 2015.

Ефикаснији и бржи економски развој заснован на концепту кластераупрекограничним регионима Бугарске и Србије сагледан је кроз Пројекат Балкански кластер који подржава и кофинансира ЕУ кроз ИРА програм. Овај пројекат партнерски реализују Кућа кластера из Ниша и Фондација за развој предузетништва из Софије а покренут је крајем априла са роком реализацијеодгодину дана.

Више можете да прочитате овде.


Споразум о донацији за стамбено збрињавање

19. август 2015.

Министарка задужена за европске интеграције и Национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић и представници Развојне банке Савета Европе потписали су Споразум о донацији за Пети потпројекат Регионалног програма стамбеног збрињавања којим ће се обезбедити трајни стамбени смештај за још 1.712 породица избеглица и интерно расељених лица.

Више можете да прочитате овде.


Слободна зона Пирот

16. август 2015.

У Србији послује више слободних зона које су део територије Србије, посебно ограђен и означен простор, у коме се делатности обављају под гарантованим погодностима и олакшицама. Једна од најуспешнијих слободних зона је и Слободна Зона Пирот која је и главни корисник пројектаInformation bridge, који се одвија у оквиру ИРА програма прекограничне сарадњеСрбија Бугарска, финансираног од стране ЕУ.

Више можете да прочитате овде.


Пројекат прекограничне сарадње у области текстилне индустрије

22. јул 2015.

Лесковац има дугу традицију у области текстилне индустрије, али је потребно израдити студију и на основу ње одредити и развојну извозну стратегију, речено је на конференцији за новинаре коју је приредио заменик градончелника Лесковца Драган Јовановић поводом реализације пројекта прекограничне сарадње у области текстилне индустрије, кога град Лесковац реализује у сарадњи са градовима пограничне области у Бугарској.

Више можете да прочитате овде.


Обука за социјалне раднике

22. јул 2015.

Захваљујући пројекту прекограничне сарадње између Србије и Бугарске "Социјална асистенција путем суседског искуства" 20 стучњака из области социјалне заштите прошло је обуку за помоћ старим особама и испитане су њихове потребе, нарочито на сеоском подручју.Овај једногодишњи пројекат улази у завршну фазу, а јуче су представљени досадашњи резултати у Градској општини Црвени Крст, која је једна од учесника од укупно 36 организација.

Више можете да прочитате овде.


Власинско лето 2015.

22.jул 2015.

Манифестацију "Власинско лето 2015",карактерисао је богат програм у Сурдулици и на Власини у организацији Скупштине Општине Сурдулица, а у склопу ИПА пројекта Европске уније:„Обновљене традиције Крајишта - фактор за одрживи економски развој" који подразумева и међуграничну сарадњу Србије и Бугарске.

Више можете да прочитате овде.


ЕУ ће наставити да помаже Ромима

22. јул 2015.

Дејвид Макалистер је, након обиласка зграде у коју се уселило 12 породица крајем маја, које су раније живеле у контејнерским насељима, објаснио да је имао жељу да се овај пут не састане само политичарима, новинарима, и привредницима, већ да погледа и овакве пројекте. Макалистер се захвалио станарима што су отворили своје домове како би се упознао са њиховим условима живота и констатовао да је, из разговора, могао закључити да су ове зграде значајно побољшале услове живота ромским породицама, преноси Тањуг. Желео је, каже, да види како се користи новац ЕУ, која је важан донатор по питању побољшања услова живота ромске популације и других рањивих категорија становништва. Према његовим речима, ЕУ је до сада потрошила око 50 милиона евра за такве пројекте у Србији.

Више можете да прочитате овде.


Унапређење система управљања опасним отпадом

8. јул 2015.

Управљање опасним отпадом је изузетно значајна тема за Републику Србију. Кључни кораци ка унапређењу система управљања опасним отпадом укључују јачање постојећих и развој нових мера за успостављање интегралног система, даљу интеграцију политике животне средине у остале секторске политике, прихватање веће појединачне одговорности за животну средину и активније учешће јавности у процесима доношења одлука - изјавила је министарка Снежана Богосављевић Бошковић приликом отварања конференције поводом почетка реализације твининг пројекта „Унапредење система управљања опасним отпадом у Републици Србији -Интегрисани план управљања опасним отпадом".

Више можете да прочитате овде.

 


Отпремнине за железнице

7. јул 2015.

Ниједан запослени у "Железницама Србије" неће опати без радног места, а да пре тога небуде обезбеђен социјални програм, који ће бити финансираниз ИПА фонда. Ове године неће бити отпуштања вишка радника,обећала је јуче Зорана Михајловић, министар саобраћаја, на састанку са менаџментом, синдикатима и запосленима у овом предузећу.

Више можете да прочитате овде.


Покрајина суфинансира европске пројекте

7. јул 2015.

Председник Покрајинске владе Бојан Пајтић и покрајински секретар за финансије Зоран Радоман уручили су уговорео додели бесповратних средстава,која су намењена суфинансирању пројеката из фондова Европске уније у 2015. години. Уговори су координаторима ових пројеката уручени у Ректорату Универзитета у Новом Саду, у присуству Радована Пејановића, в. д.ректора Универзилела у Новом Саду.

Више можете да прочитате овде.


У ИПА фондовима 20 мил ЕУР ‐ Влада отклања препреке за повлачење новца

7. јул 2015.

У Владиној канцеларији за ревизију система управљања средствима ЕУ ускоро ће запослити девет људи. На тај начин отклониће се препреке које су довеле до обуставе преноса 20 милиона евра из средстава ЕУ у оквиру ИПА програма. Процедура око запошљавања нових људи требало да се заврши најкасније за два месеца.

Више можете да прочитате овде.


Укључен и бољевачки произвоћач пелета

5. јул 2015.

На позив представника Медитеранског одељења Регије Пуља и Привредне коморе у Барију, преко нашег Министарства енергетике и рударства, у циљу даље реализације стратешког пројекта АЛТЕРЕНЕРЏИ, а у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње са земљама ЕУ, заснованог на заједничком приступу ефикаснијем коришћењу и производњи енергије из обновљивих извора, недавно је организован одлазак учесника са подручја Зајечара, прецизније из Бољевца, ради укључивања у посao у Барију.

Више можете да прочитате овде.


Примери добре праксе - стари у Србији и Бугарској

2. јул 2015.

Пројекат „Социјална асистенција путем суседског искуства"-SANE, који се финансира из средстава ИПА Програма прекограничне сарадње Бугарска-Србија, уз учешће партнера од 15 одсто, реализују пројектни партнери "Развојно иновативни центар" - Ниш из Републике Србије и "Danube European Civil Forum"- Видин из Републике Бугарске. Пројекат се реализује од 26. јупа 2014. године. Пројекат се завршава 25.јула 2015.године када ће бити завршена и тестирања иновативне услуге које тренутно на терену реализује 20 обучених социјалних асистената, а обухваћено је укупно 40 корисника, стари и инвалидна лица са градских и сеоских подручја Нишавског региона.

Више можете да прочитате овде.


Лесковачки и текстилци из Ћустендила уговорили заједничке послове

28, јун 2015.

У Предејану је почео дводневни тренинг на тему међународног маркетинга за бугарске и српске произвођаче текстила, у оквиру пројекта "Заједно на европском тржишту -заједничке могућности за предузећа у индустрији текстила и одеће из прекограничних региона".

Више можете да прочитате овде.


Иновативни систем за унапређење знања и вештина - знање свима

27. јун 2015

Пројекат се реализује у оквиру ИПА програма ЕУ под називом „Социјално-економски развој дунавске регије у Србији“. Носилац пројекта је Стручна служба за реализацију програма привредног развоја АП Војводине.Циљ пројекта је стварање могућности за нова запошљавања у АП Војводини, посебно у областима туризма, обраде хране и рукотворина, с обзиром да је један од главних проблема у области економског развоја и конкурентности региона разлика између потреба тржишта рада и доступне радне снаге која нема одговарајуће квалификације.

Више можете да прочитате овде.


Успешна реализација пројекта за развој Дунавског региона

26. јун 2015.

У оквиру пројекта за социјално‐економски развој Дунавског региона у Србији вредности 19,5 мил ЕУР, до сада је креирано 18 нових туристичких производа и реализовано шест инфраструктурних пројеката у области туризма, саопштено је данас на скупу уочи предстојећег Дана Дунава. Пројекат који финансира Европска унија, из ИПА фондова, а спроводи и суфинансира Аустријска развојна агенција, почео је 2012. године и трајаће до краја јуна 2016. године.

Више можете да прочитате овде.


Помоћ за 40 микро и малих предузећа

24. jун 2015.

Предузећа чије је пословање онемогућено због прошлогодишњих поплава добиће захваљујући помоћи ЕУ подршку за обнову и поновно покретање рада, саопштено је из Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС). У питању је, како преноси Танјуг, 40 микро и малих предузећа, која су одабрана према прописаној методологији, тако да подршка стигне до најугроженијих, па се међу власницима ових радњи налазе особе из маргинализованих и рањивих група, самохрани родитељи и домаћинстава без редовних примања.

Више можете да прочитате овде.


Бела Црква унапређује прекограничну сарадњу са Румунијом

23. јун 2015.

Општина Бела Црква има одличну прекограничну сарадњу са општинама у Румунији и планирано је отварање још једног међународног граничног прелаза према овој земљи. Бела Црква је за реализацију пројеката прекограничне сарадње добила значајна средства из ИПА фондова, а пре три године започета су два пројекта. Један за развој прекограничног туризма између општина Бела Црква и Гилад а други је изградња моста на реци Нери између Врачев Гаја, у Србији, и Соколовца у Румунији.

Више можете да прочитате овде.


Успешан завршетак дигитализације

18. јун 2015.

Процес дигитализације успешно је и на време завршен, што ће омогућити грађанима разноврснију понуду канала, бољу слику и више медијских садржаја. Европска унија помогла је процес дигитализације у Србији са 10,5 милиона евра кроз ИПА фондове, који су опредељени за куповину опреме за емитовање телевизијског сигнала, а обезбедила је и експертску подршку.

Више можете да прочитате овде.


Паре за аграр из ЕУ извора

15. јун 2015.

Конфиндустрија Србије у сарадњи са Комором италијанско-српских привредника, организовала је у Новом Саду конференцију „Политика, механизми и пракса подршке развоју агроиндустрије".Кључна тема скупа била је финансирање српског аграра из најављених европских фондова за развој. Из уводних речи учесника као и панелиста могло се чути да су за добијање средстава из ових фондова потребне развијене стратегије, а неопходно је подизање свести као и едукација потенцијалних корисника у постизавању одрживог пословања.

Више можете да прочитате овде.


Нови блок у пожаревачкој болници пуштен у рад

13. јун 2015.

Нови поликлинички блок пожаревачке болнице са хирушким, ортопедским и гинеколшким амбулантама је у функцији. Блок који је у новој згради, пројектованој за породилиште, рађен делом средствима локалне самоуправе и делом из ИПА фондова прекограничне сарадње са Румунијом.

Више можете да прочитате овде.


Техника за 245.000 ЕУР мења живине сијалице

10. јун 2015.

Око 800 живиних сијалица на јавној расвети биће замењено натријумовим и лед светиљкама, док ће око 100 стубова бити ревитализовано што ће коштати око 245.000 ЕУР.

Више можете да прочитате овде.


"АgriCo" пијаца у Вршцу

10. jун 2015.

У Вршцу је изграђена АgriCo пијаца у оквиру прекограничног пројекта "Унапређење економске срадње у прекограничном регион Вршац ‐ Градинари стимулисањем активности малих пољопривредних произвођача".AgriCo пројекат се спроводио у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Румунија ‐ Србија. Вредност пројекта била је 2.074.853 ЕУР, од чега је 85 учешће од стране ИПА фонда.

Више можете да прочитате овде.


Србија ће добити први интермодални терминал

10. јун 2015.

Потписан је Протокол о сарадњи на изградњи првог интермодалног терминала, са логистичким центром којим се повезује друмски и железнички превоз робних контејнера. Вредност инвестиције од 20 милиона евра ће се, како је навела, у договору са Европском унијом "црпети" из ИПА фонда за 2016. и 2017. године, а биће расписан јавни позив за пројектовање и изградњу.

Више можете да прочитате овде.


Како функционишу ЕУ фондови

9. јун 2015.

Фондови Европске уније представљају средства издвојена из буџета Уније. У стварању буџета учествују највећим делом земље чланице, али у трошењу ових средстава поред тих земаља учествују и земље које нису чланице - кандидати, потенцијални кандидати за чланство, у одређеним случајевима и земље ван Европе. Финансијско функционисање Европске уније карактеристично је због тзв. “вишегодишњег финансијског оквира”, начина буџетског планирања за период од пет до седам година, у оквиру ког се планира и годишња расподела средстава.

Више можете да прочитате овде.


"Техника" за 245.000 ЕУР мења живине сијалице ‐ Вршац добија лед светиљке

9. јун 2015.

Око 800 живиних сијалица на јавној расвети биће замењено натријумовим и лед светиљкама, док ће око 100 стубова бити ревитализовано што ће коштати око 245.000 евра.Биће постављен и "паметни орман" за регулацију потрошње док ће старе живине сијалице бити одлагане по нормативима ЕУ, уз пратећу техничку документацију и стручни надзор.

Више можете да прочитате овде.


И хоби може да постане исплатив

6. јун 2015.

Пројекат "Иновативни систем за унапређење знања и вештина - Знање свима", који су финансиј-ски подржале Европска унија, из ИПА фондова и Аустријска развојна агенција, а покренут је у оквиру програма под називом „Социјално-економски развој дунавске регије у Србији", формално се завршава 30. јуна.

Више можете да прочитате овде.


Бесплатна правна помоћ за избеглице у 5.587 случајева

5. јун 2015.

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је у протекле две и по године бесплатна правна помоћ пружена у 5.587 предмета избеглих и интерно расељених лица, а да је до краја завршено 1.856 предмета. Шеф Делегације Европске уније(ЕУ) у Србији Мајкл Давенпорт рекао је да је Унија из ИПА фондова уложила у овај пројекат 2,3 милионаевра, а да је у четири програма бесплатнеправне помоћи за избегла иинтерно расељена лица од 2008. године уложила више од шест милиона евра.Током овог пројекта решено је нешто више од 1.800 предмера, док је од 2008. године њихов број 2.400 предмета, рекао је Давенпорт.

Више можете да прочитате овде.


Инвестицини форум у Нишу

4. мај 2015.

У оквиру пројекта Информејшн бриџ, који се спроводи у оквиру ИПА Програма Прекограничне сарадње Бугарска-Србија, у Нишу ће 5. јуна бити одржан Инвестициони форум између пословних субјеката из пограничних региона Бугарске и Србије. Организатори Инвестиционог форума су Регионална развојна агенција Југ из Ниша и Северно америчко-бугарска привредна комора, огранак Софија, из Софије који су уједно и партнери на овом пројекту.
Више можете да прочитате овде.


Активније ка европском идентитету

3.мај 2015.

Општини Нови Бечеј одобрено је 16.500 евра за реализацију пројекта Канцеларије за локални економски развој, у оквиру програма Европске уније „Европа за грађане и грађанке". Пројекат под називом „Ве Ргоаktiv" темељи се на спортским активностима и уметничком стваралаштву, посредством чега ђе бити промовисана толеранција и европске вредности, као и активно учешће грађана у демократским процесима друштва.

Више можете да прочитате овде.


Петлови не знају за границе

31. мај 2015.

У оквиру традиционалних Дана еврорегије Дунав-Криш-Мориш-Тиса (ДКМТ), уз сусрете житеља пограничних места и званичника, у Новом Кнежевцу на Скупштини еврорегије ДКМТ представљени су пројекти који су у претходном периоду успешно релизовани и који се припремају, а награде „Истакнуте личности ДКМТ-а" су уручене за четири победничка пројекта прекограничне сарадње.Два су у оквиру мађарско-румунске сарадње, а преостала два реализовали су Војвођани са партнерима из Мађарске и Румуније.

Више можете да прочитате овде.


Одржан инвестициони форум у Софији

30. мај 2015.

Инвестициони форум у Софији, на које је било преко шездесет учесника, одржан је 20. маја у Хотелу Гранд Софија. На Форуму су представљени потенцијали за улагање у пограничне регионе Бугарске и Србије. Из Србије је учествовало тридесетак привредника и представника општина и институција, које подржавају развој малих и средњих предузећа. Једна од главних тема била је Слободна Зона Пирот, исве оно шта је потребно за отварање фирме, односно представништва у оквиру Слободне Зоне Пирот.

Више можете да прочитате овде.


ЕУ за сектор транспорта у 2015. Србији даје 85 милиона евра

28. мaj 2015.

Европска унија ће ове године за унапређење транспорта у Србији издвојити 85 милиона евра, од укупно планираних око 200 милиона евра, колико ЕУ годишње донира Србији, речено је данас на скупу о транспорту.Сектор транспорта, уз досадашњу помоћ ЕУ и билатералних партнера, треба да до 2017. године повећа учешће у БД Пуса осам на 10 одсто, рекао је државни секретар у Министарству грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Дејан Трифуновић.

Више можете да прочитате овде.


Библиотека за све Банаћане

24. мај 2015.

Заједничко наслеђе и историја повезује румунску и српску регију Баната, што је тема и за библиотечки рад две суседне земље у заједничком пројекту који су реализовале Градска библиотека „Жарко Зрењанин"и њен румунски партнер Централна универзитетска библиотека „Е. Тодоран" из Темишвара.Задатак библиотекара је био да проуче књиге завичајне тематике у регионалним библиотекама на територији Баната до 1.900 године, чиме би обезбедили заједнички иновативни метод на пољу образовања.

Више можете да прочитате овде.


За пловни прелаз 1,6 милиона евра

23. мај 2015.

Протекле седмице  мађарски и српски туристички експерати пловили су Дунавом и Тисом, а ово студијско путешествије организовано је у склопу пројекта „Успостављање мађарско-српских речних граничних прелаза на Тиси", који се реализује под окриљем ИПА прекограничног програма Мађарска - Србија. Свеобухватни циљ овог 1,6 милиона евра вредног пројекта јесте да се и на мађарској и на српској страни успоставе инфраструктурни и други услови неопходни за брзи несметан прелазак државне границе реком Тисом.

Више можете да прочитате овде.


Монтажне куће за шест породица

23. мај 2015.

Градоначелник Сомбора Саша Тодоровић, Милош Тржан, шеф програмске секције УНХЦР у Србији и Иван Георгинов, помоћник комесара Комесаријата за избеглице имиграције Републике Србије, у Скупштини града потписали су уговор о изградњи шест монтажних кућа за избегличке породице уАлекси Шантићу, надомак Сомбора.

Више можете да прочитате овде.


Пројекат у Зрењанину

23. мај 2015.

Факултет "Михајло Пупин"  у 3рењанину из састава Новосадског универзитета, у оквиру програма ИПА прекограничне сарадње Румунија - Србија, уз партнерство са Универзитетом "Политехника" из Темишвара,успешно је реализовао тређи пројекат. Реч је о инфрастуктури за прекогранични приступ садржајима високог образовања путем веб кастинга

Више можете да прочитате овде.


После седам деценија мост преко Нере

23. мај 2015.

Вишедеценијска жеља житеља насеља на левој и десној обали Нере ускоро ће постати стварност. Мост ће се градити као пројекат прекограничне сарадње Румуније и Србије, а финансира се средствима Европске уније.

Више можете да прочитате овде.


ЕУ и Србија на делу

23. мај 2015.

Европска унија је од 2000. године до данас донирала више од три милијарде помоћи у Србији, изјавио јеу Нишу шеф делегације Европске уније у Србији Мајкл Девенпорт. На нишком сајму пројеката Европској унијиСрбија на делу Девенпорт је рекао да је сада најважније да Европска унија помогне Србију у отварању поглавља за приступање Европској унији.

Више можете да прочитате овде.


Сарадња Србије и Словеније у коришћењу фондова ЕУ

23. мај 2015.

Министарка без портфеља, задужена у Влади Србије за европскеинтеграције, Јадранка Јоксимовић састала данас је у Љубљани с министарком без портфеља Словеније задуженом за развој и европску кохезиону политику Аленком Смеркољ разговарала о унапређењу сарадње две државе у коришћењу фондова ЕУ.

Више можете да прочитате овде.


Кров над главом до краја јесени

22. мај 2015.

У оквиру пројекта "Подршка побољшању услова живота присилних миграната и затварању колективних центара" који финансира Делегација Европскеуније у Републици Србији из Претприступних фондова за 2012. годину, биће изграђено шест монтажних кућа за породице смештене у неформалном колективном центру "Алекса Шантић" у Сомбору.

Више можете да прочитате овде.


Подршка расту наталитета

22. мај 2015.

Град Пожаревац је определио 65 милиона динара за доградњу блоканове болнице и тренутно се спроводитехнички пријем овог објекта и наконтога урадиће се детаљан финасијскиизвештај који ће бити поднет ИПАфонду у Темишвару у Румунији и почијем одобрењу ће та средства битивраћена граду.

Више можете да прочитате овде.


Европска унија подржава прекограничне пројекте

21. мај 2015.

Поводом промоције новог туристичког производа интерактивне андроид апликације јуче је на касноантичком локалитету Феликс Ромулијана боравио Мајкл Девенпорт, шеф делегације ЕУ у Србији са сарадницима, Данијела Шили,лидер пројекта Регионални програм за јачање прекограничног туризма на средњем и доњем Дунаву кроз Дунавски центар за компетенцију, Велимир Огњеновић, градоначелник Зајечара, представници Градске управе и многи други гости. У име Града Зајечара градоначелник Зајечара пожелео је добродошлицу гостима на Ромулијани који су обишли локалитет, а након тога је презентована и интерактивна андроид апликација. Господин Девенпорт је први пут јуче посетио Зајечар и Феликс Ромулијану.

Више можете да прочитате овде.


Ускоро заједнички пројекти за средства из ЕУ фондова

20. мај 2015.

Добромир Дилов замениккмета Видина и Борислава Борисова, помоћница кмета Видинаборавили су јуче у Зајечару.Фосет је у Градској управи примио градоначелник Зајечара Велимир Огњеновић. Овом приликом разговарало се о потписивању Протокола о сарадњи два погранична града, који битребало да буде верификован при следећем сусрету,као и о заједничким пројектима који ће моћи да се реализују са обе стране границе.

Више можете да прочитате овде.


 


ЕУ и Србија на делу

20. мaj 2015.

Сајам пројеката које финансира Европска унија "ЕУ и Србија на делу" биће одржан у петак, 22. маја у Галерији "Србија" од 12 сати. Новинари нишких и других редакција из Србије моћи ће да се боље упознају са пројектима које је ЕУ финансијски подржала и од којих су користи имали грађани као крајњи корисници. Они ће бити у прилици да разговарају са представницима институција и корисницима пројектних средстава.

Више можете да прочитате овде.


Како управљати опасним отпадом

16. мај 2015.

Европска унија припрема нове прописе до краја ове године да би се омогућила нулта емисија отпада - да се сав отпад рециклира или користи за добијање енергије. У Србији се за сада рециклира око десет одсто отпада, а нема ниједног постројења за прераду опасног отпада. Министарство пољопривреде и заштите животне средине Србије почело је спровођење двогодишњег Tвининг пројекта, за унапређење система управљања опасним отпадом. Пројекат од милион евра финансира ЕУ.

 

Више можете да прочитате овде.


Прерада отпада из кланица по мерилима ЕУ

15. мај 2015.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт и градоначелница Смедерева Ласна Аврамовић јуче су пустили у рад систем за прераду споредних производа животињског порекла у том граду, први објекат те категорије у Србији.

Више можете да прочитате овде.


Ове године десет километара канализације

14. мај 2015.

За изградњу канализационе мреже у Ади и Молу ове године локална самоуправа општине Ада инвестираће 87 милиона динара. Овим средствимау два највећа насеља ађанске општине планира се изградња око10 километара канализационе мреже.

Више можете да прочитате овде.


Почиње реализација пројеката за помоћ Ромима

13. мај 2015.

Министарство грађевине, саобраћаја и инфраструкутуре од данас ће управљати Географским информационим системом (ГИС) који садржи базу података са резултатима мапирања 583 подстандардна ромска насеља широм Србије, а потпредседница Владе Зорана Михајловић је најавила да ће већ ове године почети активности за реализацију разних пројеката на основу тог система.

Више можете да прочитате овде.


Вредност пројеката прекограничне сарадње са Хрватском и Мађарском - 5 милиона евра

11. мај 2015.

Град Суботица и Северно-бачки округ спадају у најуспешније кориснике фондова ЕУ. У оквирупрограма прекограничне сарадње у периоду од 2007. до 2013. године на подручју Северно-бачкогокруга реализовани су пројекти укупне вредности око 5 милиона динара. Поводом Дана Европе који сеобележава 9. маја у вестибилу Градске куће отворена је изложба реализованих пројеката.

Више можете да прочитате овде.


Развој округа уз европску помоћ

10. мај 2015.

Град на Северу Србије може да се сматра шампионом по питању одобрених пројеката од средстава ЕУ.Због тога, је поводом Дана Европе 9. маја уприличена изложба пројеката финансираних од стране Европске уније у Суботици. Идеја је била да се грађанима приближи на који начин је трошен новац ЕУ преко пројектног финансирања.

Више можете да прочитате овде.


Пројекат прекограничне сарадње у Шапцу

10. мај 2015.

Европска унија обезбедила је 3,6 милиона евра помоћи поплављеним градовима и општинамау Србији и Босни и Херцеговини, који су претрпели штету у прошлогодишњим поплавама кроз програмпрекограничне сарадње који је представљен у Шапцу.

Више можете да прочитате овде.


Сајам старих заната и модна ревија

9. мај 2015.

Други Међународни сајам старих заната биће одржан нас и сутра у Кући старих заната.Сајам се организује у оквиру ИПА програма прекограничне сарадње који са Бугарском реализује Градска општина Пантелеј, а у који је укључен Актив жена Града Ниша.

Више можете да прочитате овде.


Ревитализација канала Бегеј

9. мај 2015.

У сарадњи са Темишваром који је нешто раније канал Бегеј препознао као изу зетан потенцијал, Зрењанин је припремио пројекат ревитализације тог канала вредан 12 милиона евра. Очекивања су да ће један део_средстава,шес тмилиона евра,обезбедити Европска унија за потребе ревитализације две предводнице на каналу Бегеј, марине и бицклистичке стазе набедему канала.

Више можете да прочитате овде.


ЕУ финансира изградњу депоније на северу Војводине

7. мај 2015.

Геодети и геолози које је ангажовала Европска унија раде додатна мерења и истраживања терена на локацији између насеља Ором и Биково, где би јануара 2017. године требало да проради прва савремена регионална депонија у Србији. Извођач пројекта је конзорцијум три предузећа, ИБИ из Италије, „Сет" из Шапца и „Инстел инжењеринг" из Новог Сада, а финансијер радова је ЕУ кроз ИПА пројекат. За изградњу регионалне депоније, трансферних станица, набавку опреме за транспорт и консултантске услуге одобрен је неповратни износ од 16,85 милиона евра. Након тога ЕУ је расписала тендер за избор извођача, са којим је уговор потписан 28. октобра 2014. године.

Више можете да прочитате овде.


Пут преко границе

6. мај 2015.

Закључен пројекат обнове пута који повезује Бачалмас са Бајмоком. Јуче је у свечаној сали градске куће одржана завршна конференција ИПАЦБЦ пројекта обнове пута који повезује границе. 85 посто инвестиције, вредне више од милион и по евра, платила је Европска Унија, а Суботицу је надлежни покрајински секретаријат потпомогао у осигурању свог дела и у осигурању предфинансирања. Пут дуг шест километара је још прошле године био готов. Вредност пројекта износи 1.672.835 евра, а путем ИПА конкурса, стигло је више од 1.400.000 евра.

Више можете да прочитате овде.


Брже прекограничне рампе

2. мај 2015.

Завршна конференција ИПА ЦБЦ пројекта „Санација повезног пута до граничног прелаза Бајмок-Бачалмаш", одржана је у Суботици. За град Суботицу водећи партнер у пројекту била је Национална агенција за развој инфраструктуре из Будимпеште. Санација повезног пута до прелаза Бајмок-Бачалмаш треба да олакша комуникацију између Србије и Мађарске, те између потенцијалних и постојећих партнера који би требало да сарађују на припреми будућих пројеката, истакао је заменик покрајинског секретара за привреду, запошљавање и равноправност полова Балинт Јухас.

Више можете да прочитате овде.


Прекогранична сарадња Мађарске и Србије

1.мај 2015.

Након успешно реализованог пројекта отварања новог граничног прелаза између Србије и Мађарске Бачки Виногради - Ашотхалом, пројектни партнери из Србије и Мађарске, захваљујући ИПА програм сарадње Мађарске и Србије створили су предуслове за отварање још једног прелаза који ће радити од 0-24 сата. Данас је и званично завршен прекогранични пројекат који се односио на рехабилитацију путева који спајају Бајмок и Бачалмаш са истоименим граничним прелазом. Реконструкција самог прелаза додатно би растеретила прелазе попут Келебије у летњим месецима, а када ће се то десити - зависи од надлежних државних органа.

Више можете да прочитате овде.


Србији 1 ,5 милијарди евра из ИПА фондова до 2020.

20. април 2015.

Европска унија ће у периоду до 2020. године највећи део подстицајних средстава за чланице и земље кандидате уложити у иновације и мала и средња предузећа МСП) са циљем да повећа конкурентност на светском тржишту у односу на друге највеће такмаце, речено је прошлог петка у Привредној комори Београда.

Више можете да прочитате овде.


Подела пластеника у Обрежу

18. април 2015.

У Обрежу код Варварина почела је испорука 149 пластеника за 31 пољопривредно домаћинство погођено мајским поплавама. Помоћ је обезбеђена из предприступних фондова Европске Уније.

Више можете да прочитате овде.


Нова покривена зелена пијаца у Вршцу

9. април 2015.

Грађани Вршца добиће ускоро нову покривену зелену пијацу са системом грејања-хлађења, под чијим је кровом 2,5 хиљада квадрата са модерним воћарама, месарама, продавницама млечних производа, поврћа. Објекат кошта 1,4 милиона евра и саграђен је новцем из ИПА фонда Европске уније намењеног прекограничној сарадњи.

Више можете да прочитате овде.


Лиценце за локалне туристичке водиче

9. април 2015.

Двадесет један полазник, од којих је деветнаесторо из општине Кикинда и двоје из Уздина, прошао је,у суседној Румунији, обуку за туристичке водиче у градовима и селима. У сарадњи са Привредном комором Тимиш и општином Кикинда, обуку су организовали темишварски Западни универзитет и Институт за интеркултурална истраживања, у жељи да културно наслеђе Баната постане атрактиван туристички производ.Пројекат „Заштита културног наслеђа", вредан 330.000 евра, највећим делом је финансиран средствима ИПА програма прекограничне сарадње, а суфинансиран од Министарства културе и информисања и општине Кикинда.

Више можете да прочитате овде.


Уникатне тегле за српски мед

5. април 2015.

Чланови Удружења пчелара добили су специјалне, уникатне тегле по којима ће њихов мед бити препознатљив и на иностраном тржишту. Реч је о стакленој посуди ћупастог облика, на којој је ћирилицом исписан текст "Савез пчеларских организација Србије", уз утиснут грб ове асоцијације.

Више можете да прочитате овде.


МСП не могу без подршке до ЕУ фондова

5. април 2015.

Привредна комора Београда већ неколико година реализује програме обуке за коришћење фондова Европске уније преко две врсте тренинга: за припрему заинтересованих предузетника за учешће на отвореним позивима Е У (такозване инфо сесије) где је фокус на упознавању са правилима, условима и начином конкурисања за средства из ових фондова и за припрему апликација за специфичан позив, изјавио је у разговору за „Привредни преглед" председник Привредне коморе Београда Миливоје Милетић.

Више можете да прочитате овде.


Милиони за пољопривреду

4. април 2014.

Данило Голубовић, државни секретар у Министарству пољопривреде објашњава да је ИПАРД програм израђен и прослеђен од стране Министарства пољопривреде и заштите животне средине Директорату за пољопривреду и рурални развој (ДГ АГРИ). Овај програм је део претприступне помоћи ЕУ која је намењена руралном развоју и оквирни износ за период 2014-2020 износи око 175 милиона евра.

Више можете да прочитате овде.


Како се чува нуклеарни отпад?

4. април 2014.

У току 2015. планирано је да се пусти у рад постројење за прераду отпада. У том постројењу ће се третирати отпад из старих хангара и онда се смешта у нове. То постројење за прераду отпада ће бити завршено од донација Европске комисије тј. ИПА фондова и Међународне агенције за атомску енергију.

Више можете да прочитате овде.


Улагања у болницу и депонију

1.април 2015.

У оквиру прекограничне сарадње Румуније и Србије, општина Вршац је минулих година реализовала низ инфраструктурних пројеката са суседним жупанијама. За сваки од пројеката из ИПА програма Европска унија је издвајала 85 одсто средстава, а општина преосталих 15 процената.

Више можете да прочитате овде.


Погонско гориво раста

1.април 2015.

Србији од ЕУ 2,5 милиона евра за подршку иновацијама. Истраживања и иновације заузимају централно место у Стратегији „Европа 2020". „Ериксон" у иновације улаже 14-15 процената годишњих прихода, при чему је власник око 35.000 патената у свету.

Више можете да прочитате овде.


Завршна фаза реконструкције Одељења за гинекологију Опште болнице Вршац

1. aприл 2015.

Захваљујући пројекту који се спроводи кроз ИПА програм прекограничне сарадње Румуније и Србије, посао реконструкције на Одељењу за гинекологију и акушерство, вредан 509 000 евра, ушао је у завршну фазу. Посао на реновирању и реконструкцији једног дела одељења за гинекологију и акушерство Опште болнице Вршац, полако се приводи крају, а званични завршетак реализације пројекта прекограничне сарадње Румунија - Србија из ИПА програма ЕУ је у четвртак 2. априла.

Више можете да прочитате овде.


Србија на лето добија центар за трансфер технологија

28. март 2015.

Србија ће на лето добити Центар за трансфер технологија, где ће предузетници‐иноватори моћи да траже помоћ и грантове, речено је данас на конференцији о иновацијама.Циљ тог центра је да повеже привреду са просветом како би се помогло предузетницима да унапреде своје пословање, речено је на скупу и истакнуто да ће Центар бити финансиран из средстава ЕУИПА 2013, а администрира га Светска банкe.

Више можете да прочитате овде.


Специјална болница за рехабилитацију и ортопедску протетику увела Интегрисани здравствени информациони систем

27. март 2015.

Специјална болница за рехабилитацију и ортопедску протетику у Београду у уторак (24. март 2015. године) је прославила шездесетпрви рођендан и свечано пустила у рад новоуведени болничкиинформациони систем, у присуству запослених у колективу, и бројнихгостију.Пројекат Интегрисани здравствени информациони систем финансира Европска унија са 2,5 мил ЕУР из претприступних ИПА фондова.

Више можете да прочитате овде.


Рециклажом до одрживих решења

22. март 2015.

У Ужицу је недавно отворен центар за рециклажу текстила који је намењен запошљавању рањивих група жена настао у оквиру пројекта рециклажом текстила до одрживих решења Ужичког „Женског центра“, регионалне Развојне агенције Златибор, службе за запошљавање и ужичке Уметничке школе. Кроз овај пројекат прекограничне сарадње који је ЕУ финансирала са око 172,000 евра биће упослено око 20 жена из Црне Горе и Србије.

Више можете да прочитате овде.


Отворена нова зграда Природно математичког факултета у Новом Саду

20. март 2015.

На Природно-математичком факултету у Новом Саду данас је отворена нова зграда чија изградња јефинансирана са 1,2 милиона евра из предприступних фондова Европске уније. Данијелсон је истакао је даје овај пројекат конкретан пример како може да резултира сарадња Србије и у овом случају Европскекомисије.

Више можете да прочитате овде.


Друштво без отпада

19. март 2015.

Становници Сремске Митровице од краја фебруара не морају више да бацају сав отпад у "једну кесу". На 32 места у граду постављена су такозвана рециклажна острва која имају по три типска контејнера за одлагање папира, картона и пластичне амбалаже. Реч је о пројекту "Стварање друштва без отпада"иза којег стоји Покрајински секретаријат за регионалну сарадњу и локалну управу, а финансира га Европска унија у склопу прекограничног ИПА програма "Хрватска- Србија 2007-2013.".

Више можете да прочитате овде.


Почиње изградња регионалне депоније

18. март 2015.

Регионални систем за управљање чврстим комуналним отпадом је за потребе града Суботице и општина Кањижа, Сента, Бачка Топола, Мали Иђош, Чока и Нови Кнежевац, требало би да заживи за две године. Изградња депоније обезбеђена је крозсекторски програм "Заштита животне средине, климатске промене и енергетика" из ИПА фондаЕвропске уније у оквирном износуод 17милиона евра.

Више можете да прочитате овде.


Кредитом до капиталних улагања у Вршцу

15. фебруар 2015.

У сарадњи са покрајином и у оквиру ИПА пројеката прекограничне сарадње Румунија - Србија   у Вршцу се у последњих неколико година у капиталне инвестиције уложило више десетина милиона евра. Ту је пре свега ревитализација старог здања „Конкордија" у савремени музејски простор, вишегодишња обнова Вршачког утврђења треба да се заврши ове године, у току су послови на завршетку изградње Бизнис инкубатора за мале и средње предузетнике на више од хиљаду квадрата, вршачки комуналци из „Другог октобра" увелико приводе крају пројекат за рециклажу комуналног отпада. Више можете да прочитате овде.


Пестициди заједничка опасност

12. фебруар 2015.

Загађивање земље велики је проблем у Срему са обе стране границе и у Осјечко барањској и у Вуковарско-сремској жупанији  и у Сремском и Јужно- бачком округу. Зато су се Србија и Хрватска обратиле Европској унији, заједно конкурисале и из ИПА фондова за прекограничну сарадњу добиле помоћ од 420.000 евра за пројекат "Допринос пољопривреде чистом окружењу и здравој исхрани".

Више можете да прочитате овде.


Дуплира се број постеља у вршачкој болници

12. фебруар 2015.

У оквиру ИПА програма прекограничне сарадње Румунија-Србија, у вршачкој болници изводе се радови на реновирању и реконструкцији Одељења за гинекологију и акушерство. Пројекат компликованог назива: „Развијање регионалног прекограничног система дијагностичких центара за пренаталну дијагностику феталних малформација на подручју Темишвара и Вршца, вредан је 509.000 евра, а Покрајина је обезбедила средства у износу од 75.000 евра.

Више можете да прочитате овде.


Отворен Центар за рециклажу текстила

10. март 2015.

У простору некадашње текстилне фабрике Фротекс отворен је Центар за рециклажу текстила у коме ће жене, како је најављено, израђивати текстилну галантерију, корпоративне поклоне и пропагандни материал за институције. Отварање центра је омогућено сарадњом ужичког Женског центра и Регионалне развојне агенције „Златибор" из Ужица у оквиру пројекта ,,Рециклажом текстила до одрживих решења", који је, посредством Програма прекограничне сарадње Србије и Црне Горе, финансијски подржала ЕУ. Више можете да прочитате овде.


Национална референтна лабораторија почела са радом

10. март 2015.

Србија је добила јединствен, независтан и поуздан централизовани систем контроле хране јер је после 11 година чекања, званично почела да ради Дирекција за националне референтне лабораторије у Батајници. За изградњу и адаптацију објеката у оквиру комплекса, опремање и обуку запослених, Европска унија је уложила око осам милион евра из претприступних фондова. Са испитивањима је најпре почела фитосанитарна лабораторија, а са радом би, најкасније до краја ове године, требало да почне и лабораторија за испитивање квалитета сировог млека Више можете да прочитате овде.


Реновирање Опште болнице у Вршцу

10. март 2015.

Од 1964. године, када је саграђена, Вршачка Општа болница на одељењу за гинекологију и акушерство није било великих инвестиција. Захваљујући пројекту који се спроводи кроз ИПА програм прекограничне сарадње Румуније и Србије, у току је реконструкција тог одељења вредна 509,000 евра. Више можете да прочитате овде.


Представљање пројекта Home sweet home

9. март 2015.

Школа за основно и средње образовање “Милан Петровић” у партнерству са ОШ “Јосип Матош” из Вуковара реализовала је Пројекат “Home sweet home”, становање уз подршку особама са аутизмом и интелектуалном ометеношћу. Пројекат је имао за циљ рад на обезбеђењу предуслова за примену програма самосталног становања уз подршку за особе са аутизмом и интелектуалном ометеношћу а финансиран је из ИПА програма. Више можете да прочитате овде.


Наставници уче да пишу пројекте

8. март 2015.

Које су све могућности финансирања из програма Еразмус+, Креативна Европа и Европа за грађане и грађанке, сазнало је недавно 23 полазника из 1 3 васпитно образовних институција с подручја града Сомбора и општина Апатин, Оџаци и Кула у оквиру прве овогодишње обуке за оспособљавање за припрему европских пројеката који се финансирају из фондова Европске уније. На овој обуци у Сомбору посебан акценат стављен је на програме прекограничне сарадње с Мађарском и Хрватском који се финансирају из ИПА инструмента за претприступну помоћ.
Више можете да прочитате овде.


Поплаве су прошлост за Руско Село

8. март 2015.

Поучени лошим искуством, Рускоселци су се ангажовали на санирању каналске мреже, а укључили су се и у пројекат прекограничне сарадње "Заштита од поплава - За бољи квалитет живота". Реализацијом тог ИПА пројекта, који је Општина Кикинда реализовала као партнер румунске општине Решица, Руско Село добило је прилику да са одобрених 410 хиљада евра реализује најважније радове на санацији каналске мреже. Више можете да прочитате овде.


Преко три милиона евра из Еврорегије ДКМТ

8. март 2015

Покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски председавао је заседањем Скупштине регионалне сарадње Дунав-Криш-Мориш- Тиса која је у Покрајинској влади.Плодотворна сарадња коју Војводина има у оквиру Еврорегије ДКМТ (Дуван- Криш- Мориш-Тиса), са својим комшијама траје преко 15 година, а оно што желим да нагласим је да смо у последњих 10 година реализовали пројекте од преко три милиона евра, што сматрам да је велики успех, јер смо то показали и у програмима прекограничне сарадње која не би била на том нивоу да није било оквира ДКМТ - нагласио је секретар Бранислав Бугарски.Више можете да прочитате овде.


Прекогранични пројекти јачају сарадњу са суседима

7. март 2015.

Домаћин заседања Скупштине оснивача регионалне сарадње Дунав-Криш-Мориш-Тиса је Војводина, а разговарало се о прекограничним програмима сарадње, од којих је посебан акценат стављен на ИПА прекогранични програм Румунија -Србија од 2014. до 2020, и програм Мађарска-Србија о изградњи пруге Суботица-Сегедин-Баја. Више можете да прочитате овде.


Пут до европских пара треба припремити

6. март 2015.

Србија ће у наредних седам година на располагању имати 1 ,5 милијарди евра бесповратних средстава које ће моћи да користи кроз ИПА фондове,  рекла је јуче у Зрењанину министарка без портфеља задужена за европске интеграције и национална ИПА координаторка Јадранка Јоксимовић. Она је казала да Србија већ неколико година користи ИПА фондове и да је прва земља у региону, кандидат за чланство у Европској унији, која је потписала оквирни спо-разум за ИПА 2, фонд отворен до 2020. године, вредан 1 ,5 милијарди евра. Више можете да прочитате овде.


Банатски регионални центар за друштвено економски развој у Зрењанину

6. март 2015.

Више од 200 полазника образовних програма и 22 нова радна места резултат је годину дана рада Банатског регионалног центра за друштвено економски развој у Зрењанину. Уз помоћ републичких министарстава за регионални развој и омладину и спорт, надзиран од стране ИПА фондова Европске уније, пројекат Образовањем до лакшег запошљавања, окупио је десет институција из свих локалних средина три банатска округа. Више можете да прочитате овде.


Дунав, велика река живота

5. март 2015.

Општина Бачка Паланка учестоваћес пројектом „Дунав, река живота" у прекограничном ИПАпрограму Хрватска-Србија, у оквиру ког је предвиђена додела бесповратних средставаза заштиту животне средине и социјалну заштиту. Јавни позив за пријаву пројекта објављен је јуче, а прорамом је предвиђено 3,6милиона евра, односно по 1 ,8 милиона за Србију и Хрватску.

Више можете да прочитата овде.


Пошумљавање обала Јегричке

5. март 2015.

До краја ове недеље на подручју Сирига биће пошумљен водоток Јегричке. На обалама Јегричке биће засађене аутохтоне врсте дрвећа, пољски јасен и бела врба. С обзиром да су се на том локалитету стварали „водени чепови", који смањују проток воде, ЈВП "Воде Војводине" је пре две године отпочело реализацију пројекта „Еколошко управљање водама у равничарским пределима", у оквиру програма прекограничне сарадње Србија- Мађарска. На овај начин је, преко ИПА фондова, обезбеђено око 235.000 евра за измуљавање нешто више од шест километара Јегричке на територији МЗ Сириг.

Више можете да прочитата овде.


Реконструкција Дома културе у Нишу

4. март 2015.

При крају је још пре две године започета реконарукција сале Дома културе, у којој се играју позоришне предпаве и организују биоскопске пројекције. Због проблема са извођачем и поновним расписивањем тендера.

Више можете да прочитата овде.


Јаче везе са фондовима ЕУ

4. март 2015.

Спортски савез Србије је јуче уз подршку Министарства омладине и спорта и Канцеларије за европске интеграције организовао други семинар о ИПА програмима прекограничне сарадње.

Више можете да прочитата овде.


Дунав заједнички адут Бачке Паланке и Илока

4. март 2015.

Општина Бачка Паланка учествоваће с пројектом „Дунав, река живота" у прекограничномИПА програму Хрватска-Србија, уоквиру којег је предвиђена доделабесповратних средстава за област заштите животне средине и социјалнезаштите. Град партнер биће Илок, скојим Бачка Паланка годинама остварује добру сарадњу.Програмом је предвиђено 3,6 милиона евра, по 1,8 милиона за Србију и Хрватску.

Више можете да прочитата овде.


Пројекат „Образовањем до лакшег запошљавања - ЕЗ"

4. март 2015.

У просторијама Регионалног едукативног центра „Банат", у Зрењанину, започели су курсеви немачког и енглеског језика за лица са евиденције НСЗ - Филијале Зрењанин. По 25 кандидата укључено је у обуке за почетни ниво енглеског и немачког језика.

Регионални едукативни центар „Банат" је успостављен у оквиру пројекта „Образовањем до лакшег запошљавања - ЕЗ", финансираног од стране ИПА програма Европске уније „Социјално-економски развој Дунавске регије у Србији" и Аустријске развојне агенције.

Више можете да прочитата овде.


Градиће нови дом здравља

28. фебруар 2015.

Уместо обнове постојеће зграде Дома здравља у градској општини Костолац, планира се изградња новог објекта, у који ће се уложити око 40 милиона динара. Средства за његову градњу обезбедиће се од повраћаја новца уложеног у програм прекограничне сарадње са Румунијом Здравље без граница. У овај пројекат град је уложио 65 милиона динара, за пренамену Опште болнице. Од тога, 40 милиона треба да нам се из ИПА фодова рефундацијом врати у буџет до 30. јуна рекао је Миодраг Степановић, заменик градоначелника Пожаревца.

Више можете да прочитате овде.


До посла уз нова знања

28. фебруар 2015.

Незапослени из целе Војводине моћи ће од сада бесплатно да се дошколују и преквалификују преко интернета,путем система за учење на даљину, који је постављен на интернет страницу пројекта „Знање свима". Пројекат Иновативни систем за унапређење знања и вештина - Знање свимa, реализује се у оквиру ИПА програма ЕУ под називом„Социјално-економски развој дунавске регије у Србији".

Више можете да прочитате овде.


За директну буџетску подршку 80 милиона евра

28. фебруар 2015.

Министарка без портфеља задужена за европске интеграције и национална ИПА координаторка Јадранка Јоксимовић разговарала је јуче с директором у Генералној дирекцији Европске комисије за суседску политику и приступне преговоре Жан-Ериком Пакеом о утврђивању приоритета финансирања из претприступних фондова ЕУ - ИПА 2015. у износу од око 200 милиона евра.

Више можете да прочитате овде.


Програм инклузије Рома

28. фебруар 2015.

Члан Градског већа за социјалну заштиту и бригу о породици и деци Никола Ћировић и помоћник градоначелника Новог Сада Ђула Киш, примили су у Градској кући делегације Мађарске који су били у посети Новом Саду. Циљ посете делегације из Мађарске јесте презентација програма инклузије Рома и унапређење њиховог положаја у друштву који ће бити остварен преко пројекта прекограничне сарадње Мађарске и Србије саопштено је данас из Градске куће.

Више можете да прочитате овде.


За шест округа 75 милиона евра

27. фебруар 2015.

Начелници шест округа и представници Владе Србије састали су се у Пожаревцу са високим представницима из Румуније. Вођени су разговори о прекограничној сарадњи ове две земље. На састанку су вођени разговори о прекограничној сарадњи Србије и Румуније и даљим корацима у конкурисању за ИПА фондове до 2020. године, где су предвиђена средства у износу од 75 милиона евра.

Више можете да прочитате овде.


Изложба фотографија Индустријско наслеђе Баната, културно наслеђе Европе.

26. фебруар 2015.

У Градском музеју Вршац у згради Конкордије отворена је изложба фотографија „Индустријско наслеђе Баната, културно наслеђе Европе“. Архитектонско културно историјско благо румунског и спрског дела Баната представљено је на 28 фотографија индустријских објеката из Решице, Оравице, Бокше, Анине, Панчева, Вршца, Пландишта, Ковачице и других места са обе стране границе.

Више можете да прочитате овде.


Сурдулица, нови инфраструктурни пројекти

23. фебруар 2015.

Сурдулица је једна од ретких локалних самоуправа у Србији која успешно сарађује са општинаман из Бугарске. Заједно реализују инфраструктурне пројекте које финансира Европска унија. Пројекте припремају обучени стручњаци из Канцеларије за локални економски развој, а општина финансира израду пројектне документације. Завршава се реконструкција Културног центара у Сурдулици. Дограђен је спрат и биоскоп, а 450 хиљада евра обезбедила је Европска унија. То је један од три пројекта из програма прекограничне сарадње са Бугарском.

Више можете да прочитате овде.


Повезивање винара

23. фебруар 2015.

Семинар за винаре са подручја Градске општине Пантелеј и бугарске општине Лом, који је протеклог петка одржан у винском подруму Малча, представља завшницу заједничког про- јекта који су реализовале ове општине. Пројекат Повећање приступачности у прекограничном регионурехабилитацијом два локална пута кроз атаре општина Лом и Пантелеј започет је априла 2013, финансиран је и средства ИПАфонда и омогућио је изградњу пута од Церја до Церјанске пећине.

Више можете да прочитате овде.


Иновације из области развоја и коришћења обновљивих извора енергије

22. фебруар 2015.

У оквиру међународног пројекта под називом „Иновативно коришћење високотемпературних геотермалних извора у југоисточној Европи“ који је финансиран из ИПА предприступног фонда Европске Уније учествовао је велики број земаља из региона. Ради се о такозваном Geo Sea пројекту чији је главни циљ матирање потенцијала обновљивих извора енергије. У овом пројекту учествују партнери из Италије, Словеније, Хрватске, Мађарске, Румуније, Бугарске, Македоније и Србије.

Више можете да прочитате овде.


Новац из Европе за чак шест округа

21. фебруар 2015.

Заједнички састанак начелника шест управних округа, те представника Владе Србије и суседне Румуније уприличен је ради договора око припреме пројеката којима ће се конкурисати за средства из ИПА фондова Европске уније.
Реч је о Браничевском, Подунавском, Борском и три округа у Банату, којима је до 2020, у оквиру програма прекограничне сарадње са Румунијом на располагању укупно 75 милиона евра.

Више можете да прочитате овде.


Од Ужица до Бајине Баште тунелом испод Кадињаче

17. фебруар 2015.

Градња тунела испод Кадињаче, брда између Ужица и Бајине Баште уз које вијуга узак пут зими тешко савладив за теретњаке,подухват је о коме се опет говори у овом крају.Сада с разлогом, јер су из европских фондовавећ опредељена средства за израду пројекта будућег тунела.До европских пара да се сачини овај пројекат,чији је носилац општина Бајина Башта, а помаже јој ужичка Регионална развојна агенција„Златибор", дошло се у оквиру програма прекограничне сарадње. Укупно се за израду пројектне документације тунела под Кадињачом издваја 176.000 евра, и то већим делом као донација.

Више можете да прочитате овде.


Изградња и промоција бициклистичке стазе у Јужном Банату

16. фебруар 2015.

На иницијативу Министарства спорта и Бициклистичког савеза Србије представници Панчева и општинаКовин, Вршац и Бела Црква, потписали су споразум о изградњи бициклистичке стазе кроз Јужни Банат. На тајначин јужнобанатске општине желе да привуку што више бициклиста који обилазе Европу, жељи авантура и лепихпејзажа.

Укупна вредност овог пројекта је неколико милиона евра, а средства ће се обезбедити излокалних самоуправа, републичког буџета и европских ИПА фондова који радо подржавају овакве иницијативе.

Више можете да прочитате овде.


Пројекат српске и мађарске науке

14. фебруар 2015.

Основни циљ истраживачког пројекта "Хелико", Природно-математичког факулета у Новом Саду и Биолошко-истраживачког центра Мађарске академије наука из Сегедина био је формулисање биљног препарата за терапију болести изазваних бактеријом Helico bacter pylori , узрочника 85 одсто чирева у дигестивном тракту и главног фактора ризика карцинома желуца. Резултати овог научног истраживања, реализованог у оквиру ИПА прекограничног порграма Мађарска-Србија, вредног 1 80.000 евра, представљени су јуче на завршној конференцији порјекта одржаној на Новосадском универзитету.

Више можете да прочитате овде.


Јужни Банат добија бициклистичку стазу од 150 км

11. фебруар 2015.

У Ковину је потписан Споразум о изградњи и промоцији бициклистичке стазе кроз јужни Банат. На иницијативу Министарства омладине и спорта и Бициклистичког савеза Србије, Споразум су потписали Град Панчево и општине Ковин, Вршац и Бела Црква. Изградња бициклистичке стазе дуге 150 километара финансираће се из републичког буџета, буџета локалних самоуправа, али и из ИПА фондова прекограничне сарадње и фондова Европске уније, који подржавају овакве пројекте.

Више можете да прочитате овде.


Приоритетни инфраструктурни пројекти из ИПА фондова

10. фебруар 2015.

Приоритетни пројекти за финансирање из ИПА фондова су железничка пруга на деоници Ниш - Брестовац, интермодални терминал у Батајници, далековод за пренос електричне енергије КрагујевацКраљево, као и смањење штетних емисија у термеоелектрани "Никола Тесла Б1".

Више можете да прочитате овде.


Прекогранична одбрана од поплава

10. фебруар 2015.

Представници Кикинде посетили су румунски град Решицу где је представљен пројекат „Заштита од поплава - за бољи квалитет живота". На овом ИПА пројекту, вредном више од милион евра, заједнички сарађују Кикинда и Решица, а на састанку је разговарано о управљању у ванредним ситуацијама и спремности у Кикинди, Руском Селу и Решици.

Више можете да прочитате овде.


Прекогранична сарадња драгоцена за вариоце

8. фебруар 2015.

За спровођење пројекта под називом "Партнерство и технолошка подршка", Институт за истраживање и пројектовање у области заваривања из Темишвара у Румунији, те овдашња Агенција за рзвој одабрали су предузеће "Алмаг". Пројекат финансира ЕУ из ИПА фондова за прекограничну сарадњу Румуније и Србије, а реализоваће се до марта ове године

Више можете да прочитате овде.


Од ЕУ 1,5 милијарди евра помоћи

7. фебруар 2014.

Србија ће у наредних седам година од Европске уније добити 1,5 милијарди евра бесповратне помоћи за различите врсте реформи, изјавила је данас министарка задужена за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. Та средства ће приоритетно бити усмерена у саобраћајну инфраструктуру, енергетику, реформу државне администрације, пољопривреду, животну средину, али и друге области.

Више можете да прочитате овде.


Успоставити систем одрживе примене пестициде

5. фебруар 2015.

Више од два и по милиона тона пестицида годишње се употреби широм света, од чега 50 одсто доспе у ваздух и земљу, а тако и у наш организам. Зато је важно успостављање система одрживе примене пестицида, као и редовна контрола прскалица. Управо то је циљ ИПА твининг пројетка, који се у нашој земљи спроводи од прошле године. Више можете да прочитате овде.


Истраживање, иновација и трансфер технологија - пројекат улагања у српску науку

30. јануар 2015.

Европска унија финансираће са 2.5 милиона евра пројекат Истраживања, иновација и трансфера технологија, који ће бити спроведен у сарадњи са Светском банком и Владом Србије. Нови пројекат је наставак иновационог пројекта за који је ЕУ издвојила више од осам милиона евра, од чега шест милиона у виду грантова за мала и средња предузећа.Више можете да прочитате овде.


Воз ће ићи 120 на сат

30. јануар 2015.

У Месној заједници Хоргош уприличена је јавна расправа поводом студије о процени утицаја на животну средину пројекта реконструкције и модернизације пруге од Суботице до државе границе са Мађарском од 27 километара, што је деоница пруге Суботица - Сегедин од 40 километара, а реч је о пројекту који се финансира из ИПА фонда ЕУ.

Данас возови овде ретко саобраћају, а пут од 40 километара преваљује се за два сата. Процењује се да је модернизација пруге Суботица-Сегедин од великог међународног значаја, за превоз робе и путника, јер је предвиђено да ће возови развијати брзину од 120 километара на сат.

Више можете да прочитате овде.


Како побољшати комуникацију између ученика и наставника?

30. јануар 2015.

Гимназија "Светозар Марковић" у Нишу од фебруара месеца прошле године па све до сада ра- дила је на пројекту "Индивидуални развој кроз по- стицање и подршку" (ИДЕА). Пројекат је реализован у партнерству са школом "Васил Левски" из Монтане (Бугарска), а реч је о прекограничној сарадњи Бугарске и Србије, финансираном средствима Европске уније.

Више можете да прочитате овде.


Побољшање инфрастурктуре у Сурдулици

29. јануар 2015.

На путу ка ЕУ Србија има велику шансу да бесповратно користи новац из разних европских фондова. Међутим, многи градови због недостатка пројеката не успевају да дођу до тог новца. Ипак, Сурдулица, мала општина на југу Србије успела је за 5 година да искористи око 4 и по милиона евра за побољшање инфраструктуре, изградњу и обнову објеката.

Више можете да прочитате овде.


Бизнис инкубатор у Вршцу

29. јануар 2015.

У оквиру Технолошког парка у Вршцу гради се бизнис инкубатор центар од хиљаду квадрата, који је смештен у старом складишном простору чији је власник општина Вршац. Ту се подиже осам производних модула од 60 до 1 50 квадрата, са циљем да се те фирме оспособе за економично пословање, а потом и проширење производње. Пројекат јевредан1 ,79 милиона евра и спроводи сеу оквиру ИПА програма прекогра- ничне сарадње Румунија-Србија.

Више о овоме можете да прочитате овде.


Празник дочекали с новом опремом

Основнa школa "Јован Јовановић Змај" у Обреновцу, обновљенa je након оштећења у мајским поплавама прошле године. ЕУ је реконструкцију и опремање те школе финансирала са 210.000 евра.
Више можете да прочитате овде.


Пред вратима европских фондова

27. јануар 2015.

Чињеница да се као земља налазимо на почетку примене правила која ће важити за такозване ИПА II фондове у буџетском раздобљу Европске уније за период од 2014. до 2020. захтева озбиљнији и ангажованији приступ свих државних и других институција које планирају коришћење средстава из ових фондова.

Шумарска школа из Краљева спада у ред малобројних средњих школа у Србији које су у пракси доказале своју оспособљеност да користе средства ЕУ фондова за сопствени развој. Тако је ова образовна установа с традицијом и искуством дужим од шест деценија успела да од 2011. до 2013. реализује пројекат вредан 533.000 евра, финансиран 90 одсто средствима ЕУ преко програма регионалног социјалноекономског развоја.

Више можете да прочитате овде.


Српским пољопривредницима на располагању 175 милиона евра

23. jaнуар 2015.

Европска комисија је усвојила Програм Европске уније за рурални развој у Србији (ИПАРД) којим ће Европска унија у наредних шест година подржавати рурални развој у Србији. Српским пољопривредницима ће кроз ИПАРД бити на располагању 175 милиона евра, првенствено у виду грантова за суфинансирање инвестиција уз јавни допринос од максимално 70% прихватљивих трошкова. Главни циљеви Програма су унапређење безбедности хране у Србији и развој конкурентности пољопривредне производње и прераде, као и усклађивање са стандардима Европске уније у овим областима.

Више можете да прочитате овде.


Боље за културно стваралаштво

21. јануар 2015.

На згради површине хиљаду квадратних метара дограђен је нови спрат, чиме је добијено нових 600 квадрата простора за разне културне активности и промењен комплетан екстеријер у простору Сурдуличког културног центра. Радови на реконструкцији коштали су 450.000 евра, а средства је обезбедила Европска унија преко ИПА Програма прекограничне сарадње са бугарском општином Божуриште из предграђа Софије. Реконструкција зграде трајала је годину дана, а извођач радова је ГП „Банковић" из Црне Траве.

Више можете да прочитате овде.


У Кикинди отворена хладњача за одлагање анималног отпада

21. jaнуар 2015.

Кикинда добила хладњачу за одлагање анималног отпада која задовољава све европске стандраде. Објекат вредан око 250.000 евра, финансиран је преко ИПА 2 пројекта из фондова Европске уније и отворен је у склопу Јавне агенције за пољопривреде и малу привреду.

Више можете да прочитате овде.


Србији све доступнији фондови ЕУ

19. јануар 2015.

Србија је у 2014. из најјачег Фонда Европске уније за истраживања и иновације Хоризонт 2020, повукла 5,5 мил ЕУР, а први пут у историји српске науке Европски истраживачки савет који је део Хоризонта 2020. је уврстио и један научни пројекат из наше земље међу најизврсније истраживачке подухвате у Европи.
Више можете да прочитате овде.


Отворен еколошко-рекреативни центар у Белој Палаци

19. јануар 2015.

У Белој Паланци је завршена изградња спортско-рекреативног центра. Пројекат вредан милион евра реализовале су општина Бела Паланка и бугарска општина Етрополе уз финансијску подршку ЕУ из програма Прекограничне сарадње. На некадашњој ледини зараслој у коров за само 6 месеци никао је модеран спортско-рекреативни центар. На два хектара изграђени су базени, тениски терени, терен за одбојку, бициклистичке и стазе за пешаке.. За изградњу центра Општина Бела Паланка добила је 560 000 € из фондова ЕУ за прекограничну сарадњу.
Више можете да прочитате овде.


За аграр 175 милиона евра из фондова ЕУ

19. јануар 2015

Министарство пољопривреде, заједно са локалним самоуправама у току 2015. године организоваће читав низ предавања за пољопривреднике како би се они припремили да конкуришу за средства из фондова Европске уније. Нашој земљи је одобрено да за развој пољопривреде до 2020. године из ИПАРД фонда Европске уније добије 175 милиона евра, изјавио је у Нишу државни секретар у Министарству пољопривреде Зељко Радошевић.
Више можетев да прочитате овде.


Санација поплава у општини Трстеник

17. јануар 2015

За санацију последица поплава у општини Трстеник, Европска унија је из претприступних ИПА фондова обезбедила 570.000 евра, а Влада Србије 20 милиона динара и помоћ за 98 домаћинстава. Више можете да прочитате овде.
 


Обука за високе приносе

4. март 2015.

Јуче је у Регионалној привредној комори Зајечара почео традиционални тродневни семинар за пољопривредне произвођаче, у организацији Пољопривредно стручне и саветодавне службе „Агрознање“.

Више можете да прочитата овде.


Počinje gradnja regionalne deponije kod Subotice ‐Radovi kreću posle deset godina čekanja

12. septembar 2015.

Počeli su pripremni radovi na izgradnji Regionalne deponije između Bikova i Oroma. Evropska unija finansira projekat, a Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine obezbedilo je 3,2 mil EUR za nabavku opreme za javna komunalna preduzeća dok lokalne samouprave treba da obezbede 984.000 EUR za izgradnju reciklažnih dvorišta.

Više možete da pročitate ovde.

Вежба пограничног бизниса

17. јануар 2015.

Тренинг за румунско-српско прекогранично тржиште рада, пројекат је који је као водећи партнер у претходних годину дана реализовао Информа-циони центар за развој Потиског региона (ИЦР) из Кањиже са партнерима из Коморе за трговину, индустрију и пољопривреду изТемишвара (Румунија). Укупна вредност пројекта финансираног средствима ЕУ је 295.850 евра, од чега је удео ИЦР-а 154.000 евра Више можете да прочитате овде.