Arhiva aktuelnosti

Joksimović i Berger o evrointegracijama Srbije

30. jul 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Migelom Bergerom o stanju u procesu evropskih integracija Srbije.

J. Joksimović: IPA 3 dodatni podstrek za građane Srbije

29. jul 2021. | Beograd

IPA 3 pretpristupni fond biće dodatni podstrek za sve naše građane u narednom sedmogodišnjem periodu i doprineće bržem putu ka EU, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović dodajući da su pretpristupni fondovi koje je Srbija već iskoristila doprineli razvoju Vojvodine i širom Srbije.

Dodeljeni grantovi za ekonomsko osnaživanje žena

27. jul 2021. | Beograd

Grantovi ženskim organizacijama civilnog društva u vrednosti od 17,2 miliona dinara, koji bi trebalo da pomognu žensko ekonomsko osnaživanje, danas su svečano dodeljeni, a ministarke Jadranka Joksimović i Zorana Mihajlović ukazale su na to da rodna neravnopravnost postoji, kao i da su žene manje plaćene za iste poslove od njihovih muških kolega.

J. Joksimović: UN ciljevi održivog razvoja u okviru pregovaračkih klastera

27. jul 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i stalni koordinator Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob razgovarale su danas o razvojnoj saradnji Srbije i tima UN, zasnovanoj pre svega na sprovođenju projekata koji ciljevima i rezultatima doprinose pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

J. Joksimović: Slovenija pokazala da je prijatelj regiona ZB

23. jul 2021. | Brdo kod Kranja

Neformalnom sastanku EU ministara prisustvuju i predstavnici zemalja Zapadnog Balkana, a ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović zahvalila je Sloveniji na pozivu ocenjujući da je to dobra inicijativa slovenačkih partnera.  

J. Joksimović: Regionalne inicijative omogućavaju stabilnost

23. jul 2021. | Brdo kod Kranja

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da su sve regionalne inicijative potporni stub i katalizator saradnje u regionu, da nisu zamena za evrointegracije, kao i da služe da se svim građanima u regionu omogući viši životni standard i za obezbeđivanje mira i stabilnosti.

J. Joksimović: I tokom krize sačuvali smo dobre makroekonomske pokazatelje

23. jul 2021. | Brdo kod Kranja

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović predstavila je, na današnjem Neformalnom sastanku EU ministara u Sloveniji, način na koji se Srbija suočila sa krizom izazvanom pandemijom virusa korona, uprkos kojoj je naša zemlja uspela da sačuva dobre makroekonomske pokazatelje.

Za projekte 19 lokalnih samouprava 10,2 miliona evra od EU

19. jul 2021. | Beograd

U Beogradu su danas uručeni sporazumi o donaciji Evropske unije vredni 10,2 miliona evra, a namenjeni sprovođenju projekata socijalnog stanovanja i aktivne inkluzije u 19 jedinica lokalne samouprave.

J. Joksimović: Srbija spremna za realizaciju IPA III po novim pravilima EU

16. jul 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije i glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji Jadranka Joksimović rukovodila je danas redovnim sastankom sa koordinatorima šest pregovaračkih klastera, na kojem se razgovaralo o aktivnostima koje se realizuju u procesu pristupanja Srbije Uniji.

Vučić: IPA fondovi važni za ubrzanje reformi

15. jul 2021. | Beograd

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da je finansijska podrška EU kroz pretpristupne fondove značajna jer se ta sredstva koriste kako bi se ubrzale reforme i došlo do konačnog cilja - punopravnog članstva u EU, a time i do kvaliteta života građana Srbije koji važe i za građane EU.

Varheji: Srbija će otvoriti dva klastera ove godine

15. jul 2021. | Beograd

Evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Oliver Varheji poručio je danas da politika proširenja EU ostaje u centru aktivnosti Komisije, što za Srbiju znači, kako je naveo, otvaranje dva klastera već tokom ove godine.

J. Joksimović: IPA fondovi EU poboljšavaju kvalitet života građana

15. jul 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da je korišćenje pretpristupnih fondova EU važno za evrointegracije naše zemlje s obzirom da se novac koji Srbija koristi iz tih fondova ulaže u konkretne projekte koji poboljšavaju kvalitet života građana.

Fabrici: IPA fondovi u službi što bržeg integrisanja u EU

15. jul 2021. | Beograd

IPA pretpristupni fondovi služe tome da se pomogne Srbiji da postigne određene reforme, ciljeve i da što pre, a ne što kasnije postane članica EU, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

Poziv na konferenciju ”Srbija i EU: podrška razvoju i pregovorima o članstvu”

14. jul 2021. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije Republike Srbije organizuje konferenciju o rezultatima i mogućnostima IPA fondova u Srbiji, pod nazivom Srbija i EU: podrška razvoju i pregovorima o članstvu, u četvrtak, 15. jula 2021. godine, s početkom u 10 časova.

Obuka o tabelama usklađenosti

07. jul 2021. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa Fondacijom Hans Zajdel, organizuje danas vebinar Harmonizacija nacionalnih propisa sa tekovinama evropskog prava: tabele usklađenosti. 

Vebinar je namenjen predstavnicima Ministarstva pravde kako bi se dodatno upoznali sa izvorima prava EU, vezom između različitih instrumenata usklađivanja i realizacije i planiranja NPAA, strukturom i metodom popunjavanja tabela usklađenosti, kao i primerima iz prakse. Predavač je Olivera Vitorović iz Ministarstva za evropske integracije.  

Nemačka daje četiri miliona evra za reformu javne uprave

07. jul 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Marija Obradović i predstavnik Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (GIZ) Štefan Hajek, potpisali su danas Sporazum o sprovođenju projekta Podrška reformi javne uprave u procesu pristupanja EU.

J. Joksimović: Srbija nastavlja da jača strukture za pristupni proces EU

07. jul 2021. | Beograd

Srbija je spremna da, uz aktivnu podršku evropskih partnera, pre svega Nemačke, nastavi da jača strukture za pristupni proces Evropskoj uniji, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i izrazila očekivanje da će politika proširenja postati „popularnija“ među pojedinim državama članicama EU i da će se taj proces ubrzati.

J. Joksimović i Dovžan o prioritetima predsedavanja Slovenije Savetom EU

06. jul 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Slovenije Gašperom Dovžanom o nastavku pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji tokom slovenačkog predsedavanja Savetom EU.

J. Joksimović: Razmotreni prioriteti predsedavanja Slovenije Savetom EU

02. jul 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije i glavni pregovarač za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji Jadranka Joksimović predsedavala je danas sastankom sa koordinatorima šest pregovaračkih klastera, na kojem se razgovaralo o narednim aktivnostima u pregovaračkom procesu posle nedavno održane političke Međuvladine konferencije Evropske unije i Srbije.

Tematske radionice za izradu Programa saradnje sa Hrvatskom 2021-2027

02. jul 2021. | Beograd

Pozivamo sve zainteresovane da učestvuju u procesu javnih konsultacija koje će biti održane virtuelnim putem.