Arhiva aktuelnosti

J. Joksimović: USAID donira još 22 miliona dolara Srbiji za reforme

12. April 2021. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije i Vlada SAD potpisali su danas dopunu sporazuma o razvojnom partnerstvu, a u okviru kojeg će USAID Srbiji za ovu godinu donirati 22 miliona dolara za reforme - unapređenje privrede, energetske efikasnosti, medijskog okruženja, za pružanje usluga građanima, kao i za zaustavljanje odliva mozgova.

J. Joksimović: Poljska podržava proširenje i Srbiju na putu ka EU

09. April 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Poljske Rafalom Perlom o nastavku pregovora Srbije o pristupanju EU, kao i o bilateralnim odnosima dveju zemalja i situaciji u regionu, saopštilo je Ministarstvo.

J. Joksimović: Amandmani su u saglasju sa najboljim praksama EU

08. April 2021. | Beograd

Preporuke Venecijanske komisije, koje su od izuzetnog značaja u procesu izmene Ustava, kažu da su predloženi ustavni amandmani u saglasju sa najboljim procedurama i praksama koje postoje u Evropskoj uniji, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

J. Joksimović i Hristodulidis: Iskrena podrška putu Srbije ka EU

05. April 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Kipra Nikosom Hristodulidisom o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, bilateralnim odnosima, kao i o situaciji u regionu.

J. Joksimović: Očekujem nastavak nabavke vakcina iz Kovaksa

02. April 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Srbija večeras dobila prve doze vakcina iz Kovaks mehanizma i izrazila nadu da će se nabavka vakcina iz tog programa istom dinamikom nastaviti i ubuduće.

J. Joksimović: Očekujem da do kraja juna čujemo i pohvale

01. April 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da do kraja juna očekuje otvoren razgovor na visokom nivou sa svim članicama Evropske unije o tome šta se od Srbije očekuje po pitanju reformi, kao i da se možda otvori neki klaster čija je priprema u toku.

J. Joksimović na vebinaru o Srbiji Instituta Kligendal iz Haga

31. mart 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović učestvovala je danas, zajedno sa evropskim komesarom za susedstvo i proširenje Oliverom Varheijem, kao uvodničar na onlajn skupu „Srbija na krivudavom putu ka članstvu u EU", u organizaciji Instituta Kligendal iz Haga i Ambasade Srbije u Holandiji.

Konkurs za nagrade REGIOSTARS 2021

30. mart 2021. | Beograd

Evropska komisija svake godine nagrađuje projekte finansirane od strane EU koje odlikuju izvrsnost i novi pristupi regionalnom razvoju. Projektima u okviru ove inicijative daje se dosta medijskog prostora na evropskom nivou kako bi se i ostali regioni u Evropi podstakli da učestvuju.

J. Joksimović: Rezolucija o reformama i pozitivno i kritički

26. mart 2021. | Beograd

Rezolucija Evropskog parlamenta nije detaljan izveštaj o evropskim integracijama Srbije, već je reč o redovnoj godišnjoj rezoluciji te evropske institucije, izjavila je za Tanjug ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

J. Joksimović i Launski: Potreban pozitivan signal regionu ZB-a

25. mart 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa Peterom Launskim Tifentalom, generalnim sekretarom i zamenikom austrijskog saveznog ministra  za evropske i međunarodne poslove, o evropskoj integraciji Srbije, bilateralnim odnosima i o aktuelnoj situaciji u regionu.        

J. Joksimović: Obrazovanje osnova inkluzivnog rasta

25. mart 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović navela je, odgovarajući na pitanja poslanika Narodne skupštine Republike Srbije, da je uvođenje širokopojasnog interneta u ruralnim područjima letos odabran kao jedan od ključnih projekata za kandidaturu za Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan.

J. Joksimović: Spremni smo za nastavak pregovora

25. mart 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je suština nove metodologije da formalizuje nešto što je i do sada bila činjenica, a to je da je pristupni proces, kako je istakla, duboko i visoko politički proces.

Sastanak šefa Delegacije EU i šefova misija država članica sa ministrima evropskih integracija i pravde

24. mart 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar pravde Maja Popović su učestvovale na sastanku šefova misije država članica EU u Srbiji i šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasadora Sema Fabricija.

J. Joksimović: Zajedno sa EU u borbi protiv pandemije

23. mart 2021. | Beograd

Srbija je do sada sa EU preduzela niz značajnih koraka u borbi protiv pandemije korona virusa, i na zdravstvenom i na ekonomskom nivou, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i navodi da očekuje da će uskoro početi da funkcioniše i Kovaks mehanizam za nabavku vakcina za sve zemlje Zapadnog Balkana.

Varheji i ministri o vakcinaciji na Zapadnom Balkanu

22. mart 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da se proces vakcinacije u Srbiji odvija u skladu sa izuzetnim naporima vlade da vakcine obezbedi za sve građane koji su se opredelili za to.

J. Joksimović: Za jačanje zdravstvenih kapaciteta 3,2 miliona evra od Evropske unije

19. mart 2021. | Beograd

Sanitetska vozila, koja su danas isporučena u 20 zdravstvenih ustanova u Srbiji, nabavljena su sredstvima koje je Srbija dobila kao grantove od Evropske unije. ​​​Grantovi su opredeljeni preko programa koje koristi Ministarstvo za evropske integracije, a tokom epidemije deo sredstava u visini od 3,2 miliona evra prenamenjen je za jačanje zdravstvenog sistema u borbi protiv virusa korona.

J. Joksimović: Na novu metodologiju EU Srbija odavno pristala

18. mart 2021. | Beograd

Srbija je saglasnost za novu metodologiju prijema u EU dala odavno, a ona donosi pre svega snažnije političko vođenje i nadzor procesa i od strane EU i kandidata za članstvo, rekla je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

J. Joksimović: Portugalija podržava političku MVK tokom svog predsedavanja

18. mart 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa Anom Paulom Zakarias, portugalskim državnim sekretarom za evropske poslove o non-pejperu o primeni nove metodologije pristupanja i nastavku pristupnih pregovora Srbije tokom aktuelnog predsedavanja Portugalije Savetom EU, o situaciji u borbi protiv pandemije kovid-19, kao i bilateralnim odnosima.

J. Joksimović: Jači politički nadzor članica EU nad pristupnim procesom

18. mart 2021. | Beograd

Nova metodologija prijema u EU predviđa snažniji politički nadzor nad pristupnim procesom zemlje kandidata i treba da doprinese dinamici tog procesa, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i dodaje da EU i države članice očekuju od svih kandidata veću posvećenost evropskom putu i reformama u oblasti vladavine prava.

J. Joksimović onlajn sa studentima FPN

17. mart 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović organizovala je danas u digitalnom formatu posetu studenata Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu u okviru predmeta Savremena diplomatija i razgovor na temu „Diplopolitike Evropske unije i njihov fokus na Zapadnom Balkanu“.