Arhiva aktuelnosti

J. Joksimović i Ajgner: Srbija napredovala u svim oblastima

22. oktobar 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan u Ministarstvu spoljnih poslova Austrije Johanesom Ajgnerom, sa kojim je razgovarala o aktuelnim pitanjima evropskih integracija nakon što je EU ove nedelje predstavila svoj Paket proširenja za 2021. godinu, saopštilo je Ministarstvo.

Budi kreativan i učestvuj u konkursu za poster „Moja vizija zelene Evrope“

21. oktobar 2021. | Beograd

Ove godine u Evropi se po deseti put proslavlja Dan evropske saradnje i obeležavamo ga virtuelnom kampanjom – konkursom za postere na temu „Moja vizija zelene Evrope“. 
 

Izložba „Primenjena nostalgija“ otvorena u Ljubljani

19. oktobar 2021. | Ljubljana

U Ljubljani, glavnom gradu Slovenije, otvorena je dvadeseta po redu izložba fotografija „Primenjena nostalgija”, ovog puta posvećena Beogradu i Ljubljani, čiji su autori Nemanja Pančić i Manca Juvan.

J. Joksimović: Izveštaj EK objektivan, evidentiran napredak u svim oblastima

19. oktobar 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je novi Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija objektivan i „jedan od boljih“ u poslednjih nekoliko godina, kao i da je evidentiran napredak Srbije u svim oblastima. Joksimović je na konferenciji za medije u Vladi Srbije, gde je prisustvovala predstavljanju Izveštaja EK o napretku Srbije, kazala da novi dokument na objektivan način govori o svemu što je Srbija uradila i preduzela, kao i o stvarima koje bi trebalo da se nastave i ubrzaju.

Produžen rok konkursa za izbor najboljih studentskih radova o EU

18. oktobar 2021. | Beograd

Imajući u vidu otežanu zdravstvenu situaciju na teritoriji Republike Srbije i poteškoće koje je epidemija virusa KOVID – 19 izazvala u pripremi i dostavljanju studentskih radova, Ministarstvo za evropske integracije produžava rok za prijem radova za „Nagradni konkurs za izbor najboljih individualnih studentskih radova o evropskoj integraciji i procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji“.

Brnabić i Joksimović sa Žiofreom o pristupanju EU

15. oktobar 2021. | Beograd

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastale su se danas sa šefom Delegacije EU u Beogradu Emanueleom Žiofreom, sa kojim su razgovarale o najvažnijim aktuelnim pitanjima u procesu pristupanja Srbije EU.

Norveška pomaže ravnomernijem regionalnom razvoju Srbije

13. oktobar 2021. | Beograd

Projekat „Norveška za vas – Srbija“, kroz koji je sprovedeno više od 100 različitih projekata usmerenih na važne reformske sektore, posebno je doprineo ravnomernijem regionalnom razvoju imajući u vidu da je bio fokusiran na opštine koje spadaju u kategoriju manje razvijenih, ocenila je danas Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije.

Zelene inovacije i odgovornost svih – ključni za cirkularnu ekonomiju

12. oktobar 2021. | Beograd

Na putu ka cirkularnoj ekonomiji neophodne su zelene inovacije i odgovornost svih aktera u društvu – institucija, lokalnih samouprava, privatnog sektora i građana. Potrebna su i ulaganja u jačanje kapaciteta države, investiranje u komunalnu infrastrukturu i u rešenja za bolje upravljanje otpadom, neki su od zaključaka sa završne konferencije „Jačanje cirkularne ekonomije – nordijska iskustva“ koja je održana u Privrednoj komori Srbije u Beogradu.

Brisel Srbiji nije zatvorio vrata Unije

11. oktobar 2021. | Beograd

I pored toga što je Samit Evropska unija - Zapadni Balkan, na brdu kod Kranja, završen bez usvajanja vremenske odrednice do kada bi naš region mogao da se priključi EU, ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović smatra da naš put ka Briselu nije doveden u pitanje. 
Ona je u intervjuu za „Novosti“ govorila o porukama sa ovog skupa, zašto nas određene zemlje sapliću, hoćemo li ove godine preći makar još jedan korak ka „evropskoj porodici“...

J. Joksimović: Srbiji od Nemačke 309 miliona evra razvojne pomoći

11. oktobar 2021. | Beograd

Zajednička deklaracija o namerama u vezi sa strateškom saradnjom u oblasti klimatskog delovanja između Srbije i Nemačke, vredna 309 miliona evra, predstavlja važan imput i u reformskom procesu, a od čega će veliku korist imati i građani, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

J. Joksimović: Očekujem važan korak napred do kraja godine

08. oktobar 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da očekuje da će Srbija do kraja slovenačkog predsedavanja napraviti važan korak napred u samom procesu evrointegracija.

J. Joksimović i koordinatori klastera o pregovaračkom procesu

08. oktobar 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović rukovodila je danas sastankom sa koordinatorima šest pregovaračkih klastera, na kojem se razgovaralo o aktivnostima koje se realizuju u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji.

J. Joksimović: Od SAD novih 1,75 miliona dolara za borbu protiv pandemije

07. oktobar 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisala je danas 15. Amandman na Sporazum o pomoći između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država za bolje funkcionisanje javne uprave, vredan 1,75 miliona dolara.

J. Joksimović: Očekujem otvaranje bar jednog klastera do kraja godine

06. oktobar 2021. | Brdo kod Kranja

Ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović izjavila je danas na Brdu kod Kranja da očekuje otvaranje novih klastera u okviru evrointegracija Srbije do kraja slovenačkog predsedavanja.

Proširenje je pitanje kredibiliteta Unije

05. oktobar 2021. | Beograd

Očekujem da će Samit EU – Zapadni Balkan pomiriti  najpre same stavove država članica EU, koje između sebe, u ovom trenutku, imaju oprečna mišljenja o budućnosti i smislu politike proširenja EU, a zatim i naših očekivanja, kao i svih drugih učesnika sa Zapadnog Balkana. Veoma smo zahvalni onim članicama Unije koje su insistirale da u Deklaraciju bude uvršćena i formulacija kojom se potvrđuje privrženost EU procesu proširenja, iako to, po svemu sudeći, nije jednostavno postići. To jasno govori o tome koliko je proširenje za neke zemlje postalo nepopularno i pitanje i politika, ističe ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović za „Politiku“, govoreći o svojim očekivanjima od sutrašnjeg samita EU – Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja u Sloveniji, u kontekstu informacija koje poslednjih dana prenose evropski mediji o sve većem „hlađenju“ Evropske unije od zapadnog Balkana.

J. Joksimović: Cilj smanjenje regionalne nejednakosti u Srbiji

01. oktobar 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović inicirala je danas razgovore o održivom regionalnom razvoju Srbije i povezanosti tog razvoja sa kohezionom politikom EU, čiji je osnovni cilj da doprinese smanjenju regionalne nejednakosti i demokratizaciji razvoja.

J. Joksimović: Većina građana podržava članstvo u EU

29. septembar 2021. | Beograd

Članstvo u EU podržava 57 odsto građana Srbije, što je najbolji rezultat u poslednjih pet godina, pokazalo je istraživanje Ministarstva za evropske integracije o odnosu građana Srbije prema EU.

Festival dokumentarnog filma „Evropska saradnja: filmska priča“ – onlajn projekcije

28. septembar 2021. | Beograd

Trodnevni festival dokumentarnog filma - „Evropska saradnja: filmska priča“, koji Ministarstvo za evropske integracije tradicionalno organizuje povodom Dana evropske teritorijalne saradnje, ove godine, nakon svog bioskopskog izdanja u Centru za kulturu „Vlada Divljan“, biće održan i onlajn, od 28. do 30. septembra.

J. Joksimović: Poseta Ursule fon der Lajen dobar impuls partnerstvu Srbije i EU

28. septembar 2021. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sutrašnju posetu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Srbiji ocenjuje kao izuzetno značajnu, kao impuls partnerstvu Srbije i EU i potvrdu da EU i u svetlu globalnih izazova nije zapostavila Zapadni Balkan.

J. Joksimović sa Hanom: Srbija na dobrom putu, nastaviti reforme

27. septembar 2021. | Salcburg

Ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas u Salcburgu sa komesarom EU za budžet i administraciju Johanesom Hanom o perspektivi IPA 3 fondova, velikim projektima koje je Srbija kandidovala, veoma bitnoj poseti predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Srbiji kao i o procesu proširenja i novoj metodologiji čiji su rezultati, kako je rekao komesar, već primetni.