Arhiva aktuelnosti

J. Joksimović: Nova vlada aktivno započela realizaciju strateških planova

27. novembar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom o aktivnostima u vreme aktuelnog nemačkog predsedavanja EU i saradnji dveju zemalja na planu evropskih integraciji Srbije.

J. Joksimović i da Silva Pina: Portugalsko predsedavanje EU početkom 2021. godine

26. novembar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas u Beogradu sa ambasadorom Portugalije u Srbiji Marijom da Silva Pinom o prioritetima i planovima predstojećeg predsedavanja Portugalije Evropskoj uniji u prvoj polovini 2021. godine, aktuelnostima u pristupnim pregovorima Srbije, kao i o intenziviranju bilateralne saradnje.

J. Joksimović: Srbija aktivno angažovana za primenu nove metodologije

25. novembar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa ambasadorom Francuske Žan Luj Falkonijem, sa kojim je razgovarala o procesu evropskih integracija Srbije, novoj metodologiji pregovora, bilateralnoj saradnji, kao i o preduzetim merama dve zemlje u borbi sa pandemijom Kovid-19.

J. Joksimović: Srbija prihvatila suštinsko političko ravnopravno učešće žena

25. novembar 2020. | Beograd

Srbija pozdravlja i aktivno podržava konkretne korake koje je Evropska komisija predstavila kroz izradu Akcionog plana za promociju rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena, koji bi se sprovodio kroz spoljnopolitičke akcije EU, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

J. Joksimović: SAD aktivno podržavaju reforme i proces EI

24. novembar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri razgovarali su danas o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, pitanjima bilateralne i regionalne saradnje, a pre svega o realizaciji američke razvojne podrške reformama u našoj zemlji.   

Istraživanje radi procene efekata sprovođenja Programa prekogranične saradnje Srbija-Severna Makedonija

24. novembar 2020. | Beograd

Kako bi procenili efekte sprovođenja IPA III Programa prekogranične saradnje, sprovodi se istraživanje u vezi sa njihovom primenom između 2014. i 2019. godine. Cilj istraživanja je davanje preporuka i podrške u pripremi buduće IPA III perspektive. U ovoj aktivnosti, koja se odnosi na pripremu programa teritorijalne saradnje za programski period 2021-2027, veoma nam je bitno vaše učešće. 

Joksimović i Fabrici o predstojećim koracima u evropskoj agendi

23. novembar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je nova Vlada Srbije kao jedan od najvažnijih svojih ciljeva definisala reforme koje vode bržem stupanju Srbije u članstvo u EU.

Istraživanje radi procene efekata sprovođenja Programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora

23. novembar 2020. | Beograd

Kako bi procenili efekte sprovođenja IPA III Programa prekogranične saradnje, sprovodi se istraživanje u vezi sa njihovom primenom između 2014. i 2019. godine. Cilj istraživanja je davanje preporuka i podrške u pripremi buduće IPA III perspektive.U ovoj aktivnosti, koja se odnosi na pripremu programa teritorijalne saradnje za programski period 2021-2027, veoma nam je bitno vaše učešće. 

Istraživanje radi procene efekata sprovođenja Programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina

23. novembar 2020. | Beograd

Kako bi procenili efekte sprovođenja IPA II Programa prekogranične saradnje, sprovodi se istraživanje u vezi sa njihovom primenom između 2014. i 2019 godine. Cilj istraživanja je davanje preporuka i podrške u pripremi buduće IPA III perspektive.U ovoj aktivnosti, koja se odnosi na pripremu programa teritorijalne saradnje za programski period 2021-2027 veoma nam je bitno vaše učešće.

J. Joksimović: Srbija tokom pandemije nije bila breme za EU

23. novembar 2020. | Beograd

Srbija tokom pandemije virusa korona nije bila breme za EU, ni privredno, ali ni sa stanovišta bezbednosti, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

J. Joksimović: Održivost Evrope moguća uz usvajanje novih politika

23. novembar 2020. | Beograd

Evropska unija, odnosno ceo evropski kontinent, pa i Srbija koja još nije članica Unije, već je zemlja kandidat, pokazali su za vreme kovid krize da su sposobni i održivi, izjavila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ističući da su to uspeli samo zbog otpornosti.

J. Joksimović i Perl: Bilateralni odnosi unapređeni i kroz saradnju sa Višegradskom grupom

20. novembar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Poljske Rafalom Perlom, a tokom sastanka saglasili su se da su bilateralni odnosi dve zemlje unapređeni i kroz saradnju sa Višegradskom grupom.

J. Joksimović i Varheji: Nova metodologija za veći kredibilitet pregovora

20. novembar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i evropski komesar za politiku susedstva i proširenje Oliver Varheji razgovarali su danas putem video-konferencije o najznačajnijim aktuelnim pitanjima pristupnog procesa Srbije Evropskoj uniji, kao i o situaciji u regionu.

J. Joksimović: Transportno povezivanje važno pre svega za ljude

19. novembar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je transportno povezivanje važno za ekonomije partnera Zapadnog Balkana, ali i EU i istakla da je pre svega važno za ljude i građane.

J. Joksimović: Očekujem političku IGC do kraja godine, u skladu sa novom metodologijom

19. novembar 2020. | Beograd

Poziv izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika na otvaranje novih pregovaračkih poglavlja govori da je potvrđen napredak Srbije u procesu pristupanja EU, kaže ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ističe da Srbija ima pet pripremljenih poglavlja za otvaranje, od kojih je najveću podršku članica EU za otvaranje dobilo Poglavlje 2, koje se odnosi na slobodu kretanja radnika.

Javne konsultacije o budućem ADRION programu za period 2021-2027

19. novembar 2020. | Beograd

U toku su javne konsultacije po pitanju sadržine budućeg programa ADRION za period 2021-2027, koje se organizuju kako bi se od šire javnosti, kao i zainteresovanih strana u kontekstu programa dobile povratne informacije o odabranim temama i prioritetnim oblastima, kao i vrstama aktivnosti koje će biti predmet finansiranja u narednom programskom periodu. Konsultacije se realizuju putem interneta popunjavanjem odgovarajućeg upitnika.

ADRION godišnji događaj biće održan 3. decembra 2020

19. novembar 2020. | Beograd

ADRION godišnji događaj će ove godine biti realizovan putem interneta i uključiće i događaj posvećen kapitalizaciji projektnih rezultata ostvarenih u kontekstu programa ADRION.

J. Joksimović i Edštadler: Stabilan evropski Zapadni Balkan u interesu EU

18. novembar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i savezni ministar Austrije za Evropsku uniju i Ustav Karolina Edštadler složile su se danas da je stabilan evropski zapadni Balkan u interesu Evropske unije, saopšteno je iz kabineta ministra.

Projekat PLAK III objavio brošuru sa pregledom dosadašnjih rezultata

17. novembar 2020. | Beograd

Nacrti 79 zakona, podzakonskih akata i strateških dokumenata izrađeni su u okviru dosadašnjeg sprovođenja projekta Pravna podrška pregovorima (PLAK III), a u nacionalno zakonodavstvo preneto je i harmonizovano 40 pravnih akata Evropske unije.

J. Joksimović i Lahdevirt o pristupnom procesu i primeni nove metodologije

16. novembar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Finske u Srbiji Kimom Lahdevirtom o pristupnom procesu Srbije Evropskoj uniji, bilateralnoj saradnji i odnosima u regionu.