Arhiva aktuelnosti

Organizovan vebinar o izradi nacionalnih propisa u skladu sa pravnim tekovinama EU

18. septembar 2020. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije, u saradnji sa Fondacijom Hans Zajdel organizovalo je vebinar „Klasifikacija nacionalnih propisa u skladu sa propisima EU i pravna tehnika pisanja zakona“, čiji je cilj sticanje i unapređenje znanja za izradu predloga zakona i podzakonskih akata, u skladu sa specifičnostima prenošenja prava EU, uz razmenu iskustava i analizu primera iz prakse.

J. Joksimović: ZB kao faktor revitalizovane EU

16. septembar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović kaže da je poverenje EU u zemlje regiona i jačanje saradnje, važna i neophodna karika za izgradnju jačeg i stabilnijeg regiona, ali i za unutrašnju konsolidaciju EU.           

J. Joksimović: Od EU 1,8 miliona evra za obrazovanje socijalno ugrožene dece

15. septembar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović  potpisala je danas izmene i dopune Finansijskog sporazuma o budžetskoj pomoći Evropske unije u oblasti reforme sistema obrazovanja, a 1,8 milion evra biće namenjeno za podršku obrazovanju dece iz socijalno ugroženih porodica.

J. Joksimović: Dodatne mogućnosti za razvoj seoskog turizma kroz IPARD II

11. septembar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisala je danas izmene i dopune finansijskog sporazuma za IPARD II program kojim je omogućena dodela bespovratnih sredstava za razvoj ruralnog turizma, saopšteno je iz njenog kabineta.

Norveška donacija Ministarstvu unutrašnjih poslova

11. septembar 2020. | Beograd

Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) danas su svečano uručena dva transportna vozila (Fiat Doblo Cargo Maxi) u vrednosti od 45,000 evra, kako bi ovo ministarstvo nastavilo da pruža efikasnu, blagovremenu i kvalitetnu uslugu stanovništvu Srbije u borbi protiv virusa kovid-19. 

Održan vebinar o iskustvima Republike Srbije u procesu evropskih integracija

10. septembar 2020. | Beograd

Ministarstvo za evropske integracije organizovalo je danas onlajn seminar na temu „Iskustva Republike Srbije u procesu evropskih integracija sa fokusom na NPAA i pristupne pregovore“

J. Joksimović: Iz budžetske podrške EU 18 miliona evra za posledice Kovid-19

10. septembar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije i nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović potpisala je danas izmene i dopune Finansijskog sporazuma o budžetskoj pomoći EU za reformu javne uprave, kojim će biti omogućeno da se neutrošena sredstva u iznosu od 18 miliona evra opredele za prevazilaženje socio-ekonomskih posledica krize izazvane pandemijom Kovid-19.

J. Joksimović: Važan sastanak Vučića sa Varheijem

07. septembar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je današnji sastanak predsednika Aleksandra Vučića sa komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheijem važan „da čujemo dodatno o statusu politike proširenja u ovom trenutku, kao i o svim važnim instrumentima za veliki, podsticajni ekonomski investicioni plan za Zapadni Balkan koji bi trebalo da bude predstavljen početkom oktobra“. 

Donacija Ministarstvu unutrašnjih poslova

03. septembar 2020. | Beograd

Zahvaljujući donaciji Kraljevine Norveške, uz podršku UNDP-a i Ministarstva za evropske integracije, Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srbije dodeljena su dezinfekciona sredstva i zaštitna oprema namenjena zaštiti zaposlenih od korona virusa.

J. Joksimović: Za reformu javne uprave 8,25 miliona evra iz EU

03. septembar 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović uputila je danas zahtev za isplatu treće varijabilne tranše podrške u iznosu od 8,25 miliona evra za reformu javne uprave, a uplata se očekuje do kraja godine, saopšteno je iz njenog kabineta.

Novine u procesu pristupanja Republike Srbije EU

01. septembar 2020. | Beograd

Kolegijum komesara Evropske unije početkom godine je usvojio novu metodologiju procesa pristupanja EU sa ciljem da se ponovo uspostavi verodostojna perspektiva članstva Zapadnog Balkana. S obzirom na to da su sve države kandidati na Zapadnom Balkanu prihvatile novu metodologiju, uključujući i Srbiju, molimo Vas da pojasnite suštinu nove metodologije i način njene primene na našu zemlju?

J. Joksimović: Važni razgovori i poruke u pravom trenutku

31. avgust 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na Bledskom strateškom forumu u pravom trenutku, pred put u Vašington i Brisel, obavio dobre razgovore i poslao važne poruke.

Joksimović Minićki: Osavremenite i inovirajte rad Evropskog pokreta, ne brinite za MEI

30. avgust 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović poručila je danas predsednici Evropskog pokreta u Srbiji Jelici Minić, koja je ocenila da je rad MEI letargičan, a da evropski put Srbije ide brzinom puža, da je Evropski pokret jedini koji je uspešno godinama letargičan i da bi trebalo da osavremeni i inovira rad te organizacije i da ne brine za MEI.

Joksimović i Pluh: Reforme iz procesa evrointegracija - prioritet

28. avgust 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Holandije u Srbiji Hilesom Beshorom Pluhom o procesu evropskih integracija Srbije, bilateralnoj saradnji, kao i o socio-ekonomskim efektima i načinima na koji se EU, region Zapadnog Balkana i Srbija suočavaju sa posledicama aktuelne pandemije.

Šta će nova ekonomska pravila značiti za Srbiju

27. avgust 2020. | Beograd

Evropska komisija usvojila je pre nekoliko dana paket predloga za povećanje trgovine između EU i 20 susednih zemalja, među kojima je i Srbija. Cilj je, kako se navodi, brži oporavak od ekonomskih posledica pandemije kovid 19. Šta ovo konkretno znači za našu zemlju i da li se posle ovoga može očekivati povećanje obima trgovanja sa EU?

J. Joksimović: Nemačka podrška privatnom sektoru u Srbiji

27. avgust 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije i koordinator međunarodne razvojne pomoći Jadranka Joksimović uputila je danas pismo ambasadi Nemačke kojim je podržala realizaciju programa podrške malim i srednjim preduzećima u iznosu od pet miliona evra posredstvom Srpske fondacije za preduzetništvo.    

J. Joksimović: Širenje razvojne saradnje sa Japanom za održivi razvoj

26. avgust 2020. | Beograd

Japanska agencija za međunarodnu saradnju organizuje programe stručnog usavršavanja i obuke zaposlenih u javnom sektoru i naučno-istraživačkim institucijama, a ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović je danas uputila pismo ambasadi te zemlje u kojem su precizirani programi koje će moći da pohađaju zaposleni u državnim organima i javnim institucijama iz Srbije.

J. Joksimović: Za pripremu projekata iz WBIF 21,6 miliona evra

18. avgust 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović uputila je predlog projekata za tehničku pomoć u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan u iznosu od 21,6 miliona evra, saopšteno je iz njenog kabineta.

J. Joksimović: Treća tranša podrške EU za sektor obrazovanja

13. avgust 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Joksimović uputila je danas Evropskoj komisiji zahtev za isplatu treće, poslednje, tranše u okviru sprovođenja Sektorske budžetske podrške za sektor obrazovanja.   

J. Joksimović: Srbija tretirana kao država članica pri aplikaciji za Fond solidarnosti

12. avgust 2020. | Beograd

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je, povodom vesti da će Hrvatska iz Fonda solidarnosti dobiti oko 88,9 miliona evra pomoći za oporavak od zemljotresa koji je u martu pogodio Zagreb, podsetila da je Srbija svojevremeno već dobila sredstva iz tog fonda posle katastrofalnih poplava 2014. godine, te da je tada imala jednak tretman kao punopravne države članice Unije, kao i da smo ponovo konkurisali za sredstva zbog pandemije virusa korona.