Архива актуелности

Ј. Јоксимовић и Ајгнер: Србија напредовала у свим областима

22. октобар 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са специјалним изаслаником за Западни Балкан у Министарству спољних послова Аустрије Јоханесом Ајгнером, са којим је разговарала о актуелним питањима европских интеграција након што је ЕУ ове недеље представила свој Пакет проширења за 2021. годину, саопштило је Министарство.

Буди креативан и учествуј у конкурсу за постер „Моја визија зелене Европе“

21. октобар 2021. | Београд

Ове године у Европи се по десети пут прославља Дан европске сарадње и обележавамо га виртуелном кампањом – конкурсом за постере на тему „Моја визија зелене Европе“. 
 

Изложба „Примењена носталгија“ отворена у Љубљани

19. октобар 2021. | Љубљана

У Љубљани, главном граду Словеније, отворена је двадесета по реду изложба фотографија „Примењена носталгија”, овог пута посвећена Београду и Љубљани, чији су аутори Немања Панчић и Манца Јуван.

Ј. Јоксимовић: Извештај ЕК објективан, евидентиран напредак у свим областима

19. октобар 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да је нови Извештај Европске комисије о напретку Србије у процесу евроинтеграција објективан и „један од бољих“ у последњих неколико година, као и да је евидентиран напредак Србије у свим областима. Јоксимовић је на конференцији за медије у Влади Србије, где је присуствовала представљању Извештаја ЕК о напретку Србије, казала да нови документ на објективан начин говори о свему што је Србија урадила и предузела, као и о стварима које би требало да се наставе и убрзају.

Продужен рок конкурса за избор најбољих студентских радова о ЕУ

18. октобар 2021. | Београд

Имајући у виду отежану здравствену ситуацију на територији Републике Србије и потешкоће које је епидемија вируса КОВИД – 19 изазвала у припреми и достављању студентских радова, Министарство за европске интеграције продужава рок за пријем радова за „Наградни конкурс за избор најбољих индивидуалних студентских радова о европској интеграцији и процесу приступања наше земље Европској унији“.

Брнабић и Јоксимовић са Жиофреом о приступању ЕУ

15. октобар 2021. | Београд

Председница Владе Србије Ана Брнабић и министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састале су се данас са шефом Делегације ЕУ у Београду Емануелеом Жиофреом, са којим су разговарале о најважнијим актуелним питањима у процесу приступања Србије ЕУ.

Норвешка помаже равномернијем регионалном развоју Србије

13. октобар 2021. | Београд

Пројекат „Норвешка за вас – Србија“, кроз који је спроведено више од 100 различитих пројеката усмерених на важне реформске секторе, посебно је допринео равномернијем регионалном развоју имајући у виду да је био фокусиран на општине које спадају у категорију мање развијених, оценила је данас Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције.

Зелене иновације и одговорност свих – кључни за циркуларну економију

12. октобар 2021. | Београд

На путу ка циркуларној економији неопходне су зелене иновације и одговорност свих актера у друштву – институција, локалних самоуправа, приватног сектора и грађана. Потребна су и улагања у јачање капацитета државе, инвестирање у комуналну инфраструктуру и у решења за боље управљање отпадом, неки су од закључака са завршне конференције „Јачање циркуларне економије – нордијска искуства“ која је одржана у Привредној комори Србије у Београду.

Брисел Србији није затворио врата Уније

11. октобар 2021. | Београд

И поред тога што је Самит Европска унија - Западни Балкан, на брду код Крања, завршен без усвајања временске одреднице до када би наш регион могао да се прикључи ЕУ, министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић сматра да наш пут ка Бриселу није доведен у питање. 
Она је у интервјуу за „Новости“ говорила о порукама са овог скупа, зашто нас одређене земље саплићу, хоћемо ли ове године прећи макар још један корак ка „европској породици“...

Ј. Јоксимовић: Србији од Немачке 309 милиона евра развојне помоћи

11. октобар 2021. | Београд

Заједничка декларација о намерама у вези са стратешком сарадњом у области климатског деловања између Србије и Немачке, вредна 309 милиона евра, представља важан импут и у реформском процесу, а од чега ће велику корист имати и грађани, изјавила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: Очекујем важан корак напред до краја године

8. октобар 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да очекује да ће Србија до краја словеначког председавања направити важан корак напред у самом процесу евроинтеграција.

J. Јоксимовић и координатори кластера о преговарачком процесу

8. октобар 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић руководила је данас састанком са координаторима шест преговарачких кластера, на којем се разговарало о активностима које се реализују у процесу приступања Србије Европској унији.

Ј. Јоксимовић: Од САД нових 1,75 милиона долара за борбу против пандемије

7. октобар 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потписала је данас 15. Амандман на Споразум о помоћи између Србије и Сједињених Америчких Држава за боље функционисање јавне управе, вредан 1,75 милиона долара.

Ј. Јоксимовић: Очекујем отварање бар једног кластера до краја године

6. октобар 2021. | Брдо код Крања

Министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић изјавила је данас на Брду код Крања да очекује отварање нових кластера у оквиру евроинтеграција Србије до краја словеначког председавања.

Проширење је питање кредибилитета Уније

5. октобар 2021. | Београд

Очекујем да ће Самит ЕУ – Западни Балкан помирити  најпре саме ставове држава чланица ЕУ, које између себе, у овом тренутку, имају опречна мишљења о будућности и смислу политике проширења ЕУ, а затим и наших очекивања, као и свих других учесника са Западног Балкана. Веома смо захвални оним чланицама Уније које су инсистирале да у Декларацију буде увршћена и формулација којом се потврђује приврженост ЕУ процесу проширења, иако то, по свему судећи, није једноставно постићи. То јасно говори о томе колико је проширење за неке земље постало непопуларно и питање и политика, истиче министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић за „Политику“, говорећи о својим очекивањима од сутрашњег самита ЕУ – Западни Балкан на Брду код Крања у Словенији, у контексту информација које последњих дана преносе европски медији о све већем „хлађењу“ Европске уније од западног Балкана.

Ј. Јоксимовић: Циљ смањење регионалне неједнакости у Србији

1. октобар 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић иницирала је данас разговоре о одрживом регионалном развоју Србије и повезаности тог развоја са кохезионом политиком ЕУ, чији је основни циљ да допринесе смањењу регионалне неједнакости и демократизацији развоја.

Ј. Јоксимовић: Већина грађана подржава чланство у ЕУ

29. септембар 2021. | Београд

Чланство у ЕУ подржава 57 одсто грађана Србије, што је најбољи резултат у последњих пет година, показало је истраживање Министарства за европске интеграције о односу грађана Србије према ЕУ.

Фeстивал документарног филма „Европска сарадња: филмска прича“ – онлајн пројекције

28. септембар 2021. | Београд

Тродневни фестивал документарног филма - „Европска сарадња: филмска прича“, који Министарство за европске интеграције традиционално организује поводом Дана европске територијалне сарадње, ове године, након свог биоскопског издања у Центру за културу „Влада Дивљан“, биће одржан и онлајн, од 28. до 30. септембра.

Ј. Јоксимовић: Посета Урсуле фон дер Лајен добар импулс партнерству Србије и ЕУ

28. септембар 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић сутрашњу посету председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен Србији оцењује као изузетно значајну, као импулс партнерству Србије и ЕУ и потврду да ЕУ и у светлу глобалних изазова није запоставила Западни Балкан.

Ј. Јоксимовић са Ханом: Србија на добром путу, наставити реформе

27. септембар 2021. | Салцбург

Министар за евроинтеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас у Салцбургу са комесаром ЕУ за буџет и администрацију Јоханесом Ханом о перспективи ИПА 3 фондова, великим пројектима које је Србија кандидовала, веома битној посети председнице Европске комисије Урсуле фон дер Лајен Србији као и о процесу проширења и новој методологији чији су резултати, како је рекао комесар, већ приметни.