Архива актуелности

„Повеља ЕУ о основним правима“ преведена на српски језик

15. јул 2020. | Београд

„Повеља Европске уније о основним правима“, коју су 2000. године прогласили Европски парламент, Савет министара и Европска комисија, а која је ступањем на снагу Лисабонског споразума 2009. године постала и правно обавезујућа у ЕУ, званично је преведена на српски језик и доступна је на сајту Министарства.

Ј. Јоксимовић: Здравствени радници под теретом, оснаживање важно за Србију

15. јул 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је данас да ће потписани уговор са ЕУ о ангажовању 200 додатних здравствених радника омогућити оснаживање људских капацитета нашег здравственог система наводећи да је то у овом тренутку Србији веома потребно и важно.  

Одржана радионица о реформи Заједничке пољопривредне политике у оквиру Поглавља 11 – пољпривреда и рурални развој

14. јул 2020. | Београд

Министарство за европске интеграције, у сарадњи са Управом за аграрна плаћања Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Немачком организацијом за међународну сарадњу (GIZ), a у оквиру пројекта Подршка реформи јавне управе у Србији, организовало је онлајн радионицу „Подршка изради преговарачке позиције за Поглавље 11 – успостављање Интегрисаног система управљања и контроле (IACS)“.

Ј. Јоксимовић: Завршена испорука медицинске опреме коју су обезбедили ЕУ и Норвешка

10. јул 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је ових дана стигло све од опреме коју смо током марта и априла куповали из средстава која су донирали ЕУ и Краљевина Норвешка, а посредством Канцеларије УН за пројектне услуге УНОПС.

Ј. Јоксимовић: Очекујем напредак Србије током немачког председавања

1. јул 2020. | Београд

Немачка данас преузима председавање ЕУ, што се дешава у специфичном, тешком и изазовном тренутку за саму Европу, оценила је министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, додајући да се очекује да ће наредни шестомесечни период резултирати напретком Србије на европском путу.

Одржан семинар о последицама Брегзита

30. јун 2020. | Београд

Министарство за европске интеграције, у сарадњи са Фондацијом „Ханс Зајдел“, организовало је данас онлајн семинар на тему „Брегзит, иступање из Европске уније - правне импликације за државе кандидате“. Државни службеници из већег броја институција били су у прилици да сазнају више о последицама одлуке државе чланице да иступи из ЕУ у складу са чланом 50 Уговора о ЕУ. У случају Брегзита, било је речи о иступању из Уније уз споразум или без њега, о правним импликацијама оба случаја, као и о утицају иступања на разне секторе као што су конкуренција, саобраћај, пољопривреда, енергетика…

Ј. Јоксимовић: Неотварање поглавља политичка порука, могло и без ње

29. јун 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да „политичка одлука појединих држава чланица, објављена 26. јуна, да не дају сагласност Србији да отвори нова поглавља - иако их имамо пет спремних за отварање, је порука коју смо разумели у ком правцу иде, али истовремено сматра да није била превише потребна“.

Србија донира додатних 100.000 евра за развој вакцине против Ковид-19

27. јун 2020. | Београд

На заједнички позив председника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен и организације Global citizen, Влада Републике Србије донира додатних 100.000 евра за истраживање и развој вакцине против Ковид-19. Донацију је у име Владе Србије најавила министар за европске интеграције Јадранкa Јоксимовић на данашњем видео самиту под називом „Глобални циљ: Уједињени за нашу будућност“ који је иницирала председник ЕК Фон дер Лајен.

Ј. Јоксимовић и Вархеји о мерама сузбијања КОВИД-19 у Европској унији и Републици Србији

26. јун 2020. | Београд

Координација активности са међународним партнерима, а посебно са ЕУ, једини је начин да се превазиђу изазови који прелазе границе, попут пандемије вируса корона и само координираним напорима могуће је сузбити даље ширење заразе и адекватно се припремити за евентуални други талас епидемије, каже министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: Нова Влада још снажније у реформе и европске интеграције

26. јун 2020. | Београд

Посета председника Александра Вучића Бриселу и данашњи састанци са челницима ЕУ, показује да је Србија стабилно проевропски опредељена, као и за спровођење озбиљних реформи за које је председник Вучић након избора и најавио да ће бити убрзане и свеобухватније, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић.

Таекс онлине регионални семинар: Зелена инфраструктура и еколошка повезаност, 24-25. јун.

25. јун 2020. |

Таекс онлине регионални семинар: Зелена инфраструктура и еколошка повезаност, 24-25. јун.

Одржана радионица о коришћењу ауторских дела у области права интелектуалне својине

25. јун 2020. | Београд

Министарство за европске интеграције, у сарадњи са Заводом за интелектуалну својину и Немачком организацијом за међународну сарадњу (ГИЗ), a у оквиру пројекта Подршка реформи јавне управе у Србији, организовало је радионицу „Подршка преговарачкој позицији за Поглавље 7 - коришћење ауторских дела чији носилац права није идентификован или није пронађен“.

Таекс онлине регионални семинар: Зелена инфраструктура и еколошка повезаност, 24-25. јун.

24. јун 2020. |

Таекс онлине регионални семинар: Зелена инфраструктура и еколошка повезаност, 24-25. јун.

Председавање Србије Јадранско-јонском макро-регионалном стратегијом завршено заједничким усвајањем „Београдске декларације"

24. јун 2020. | Београд

Једногодишње председавање Републике Србије Стратегијом Европске уније за јадранско-јонски регион и Јадранско-јонском иницијативом окончано је 31. маја 2020. године усвајањем „Београдске декларације", као документа који сумира резултате постигнуте током председавања и даје смернице за заједничке активности у предстојећем периоду.

Ј. Јоксимовић: Упућена Пријава за Фонд солидарности ЕУ

18. јун 2020. | Београд

Влада Србије је на данашњој седници усвојила Пријаву за Фонд солидарности, коју ће Европској комисији упутити министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић.

Ј. Јоксимовић: ЕУ финансира 112 пројеката укупне вредности 2,5 милиона евра

17. јун 2020. | Београд

Европска унија кроз програм ЕУ ПРО финансираће 112 пројеката укупне вредности од 2,5 милиона евра, а министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истиче да је реч о конкретној помоћи ЕУ која ће допринети економском развоју и смањивању регионалне неједнакости у оквиру Србије.

Снажна подршка В4 европском путу Србије

16. јун 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са шефовима дипломатских мисија држава Вишеградске групе у Београду (В4) о начинима да се, иначе конструктивна и континуирана сарадња Србије и чланица В4 додатно унапреди, о актуелностима у вези са преговорима Србије за чланство у ЕУ, као и о другим важним питањима регионалне и међународне политике, саопштило је Министарство.

Отворен конкурс за избор најбољих студентских радова о ЕУ

15. јун 2020. | Београд

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије расписује наградни конкурс за избор најбољих индивидуалних студентских радова о европској интеграцији и процесу приступања наше земље Европској унији.

Јоксимовић и Ло Кашо: Србија показала солидарност с Италијом

12. јун 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Италије Карлом Ло Кашом о процесу приступања Србије Европској унији, предстојећим изборима, дијалогу Београда и Приштине, као и о активностима двеју земаља у санирању последица пандемије.

Ј. Јоксимовић: Србија прати трендове ЕУ у родној равноправности

11. јун 2020. | Београд

Србија ће, као земља која је у приступном процесу ЕУ, наставити да прати и подржава све европске трендове у погледу родне равноправности и оснаживања жена у свим аспектима, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић. Она је најавила да ће кроз ИПА 2019 бити издвојено додатних два милиона евра за унапређење родне равноправности и пројекте оснаживања жена у Србији.