Архива актуелности

Јоксимовић и Бергер о евроинтеграцијама Србије

30. јул 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са државним секретаром Министарства спољних послова Немачке Мигелом Бергером о стању у процесу европских интеграција Србије.

Ј. Јоксимовић: ИПА 3 додатни подстрек за грађане Србије

29. јул 2021. | Београд

ИПА 3 претприступни фонд биће додатни подстрек за све наше грађане у наредном седмогодишњем периоду и допринеће бржем путу ка ЕУ, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић додајући да су претприступни фондови које је Србија већ искористила допринели развоју Војводине и широм Србије.

Додељени грантови за економско оснаживање жена

27. јул 2021. | Београд

Грантови женским организацијама цивилног друштва у вредности од 17,2 милиона динара, који би требало да помогну женско економско оснаживање, данас су свечано додељени, а министарке Јадранка Јоксимовић и Зорана Михајловић указале су на то да родна неравноправност постоји, као и да су жене мање плаћене за исте послове од њихових мушких колега.

Ј. Јоксимовић: УН циљеви одрживог развоја у оквиру преговарачких кластера

27. јул 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и стални координатор Уједињених нација у Србији Франсоаз Жакоб разговарале су данас о развојној сарадњи Србије и тима УН, заснованој пре свега на спровођењу пројеката који циљевима и резултатима доприносе приступању Србије Европској унији.

Ј. Јоксимовић: Словенија показала да је пријатељ региона ЗБ

23. јул 2021. | Брдо код Крања

Неформалном састанку ЕУ министара присуствују и представници земаља Западног Балкана, а министар за европске интеграције Србије Јадранка Јоксимовић захвалила је Словенији на позиву оцењујући да је то добра иницијатива словеначких партнера.  

Ј. Јоксимовић: Регионалне иницијативе омогућавају стабилност

23. јул 2021. | Брдо код Крања

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да су све регионалне иницијативе потпорни стуб и катализатор сарадње у региону, да нису замена за евроинтеграције, као и да служе да се свим грађанима у региону омогући виши животни стандард и за обезбеђивање мира и стабилности.

Ј. Јоксимовић: И током кризе сачували смо добре макроекономске показатеље

23. јул 2021. | Брдо код Крања

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић представила је, на данашњем Неформалном састанку ЕУ министара у Словенији, начин на који се Србија суочила са кризом изазваном пандемијом вируса корона, упркос којој је наша земља успела да сачува добре макроекономске показатеље.

За пројекте 19 локалних самоуправа 10,2 милиона евра од ЕУ

19. јул 2021. | Београд

У Београду су данас уручени споразуми о донацији Европске уније вредни 10,2 милиона евра, а намењени спровођењу пројеката социјалног становања и активне инклузије у 19 јединица локалне самоуправе.

Ј. Јоксимовић: Србија спремна за реализацију ИПА III по новим правилима ЕУ

16. јул 2021. | Београд

Министар за европске интеграције и главни преговарач за вођење преговора о приступању Србије Европској унији Јадранка Јоксимовић руководила је данас редовним састанком са координаторима шест преговарачких кластера, на којем се разговарало о активностима које се реализују у процесу приступања Србије Унији.

Вучић: ИПА фондови важни за убрзање реформи

15. јул 2021. | Београд

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је финансијска подршка ЕУ кроз претприступне фондове значајна јер се та средства користе како би се убрзале реформе и дошло до коначног циља - пуноправног чланства у ЕУ, а тиме и до квалитета живота грађана Србије који важе и за грађане ЕУ.

Вархеји: Србија ће отворити два кластера ове године

15. јул 2021. | Београд

Европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархеји поручио је данас да политика проширења ЕУ остаје у центру активности Комисије, што за Србију значи, како је навео, отварање два кластера већ током ове године.

Ј. Јоксимовић: ИПА фондови ЕУ побољшавају квалитет живота грађана

15. јул 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да је коришћење претприступних фондова ЕУ важно за евроинтеграције наше земље с обзиром да се новац који Србија користи из тих фондова улаже у конкретне пројекте који побољшавају квалитет живота грађана.

Фабрици: ИПА фондови у служби што бржег интегрисања у ЕУ

15. јул 2021. | Београд

ИПА претприступни фондови служе томе да се помогне Србији да постигне одређене реформе, циљеве и да што пре, а не што касније постане чланица ЕУ, изјавио је данас шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Позив на конференцију ”Србија и ЕУ: подршка развоју и преговорима о чланству”

14. јул 2021. | Београд

Министарство за европске интеграције Републике Србије организује конференцију о резултатима и могућностима ИПА фондова у Србији, под називом Србија и ЕУ: подршка развоју и преговорима о чланству, у четвртак, 15. јула 2021. године, с почетком у 10 часова.

Обука о табелама усклађености

7. јул 2021. | Београд

Министарство за европске интеграције, у сарадњи са Фондацијом Ханс Зајдел, организује данас вебинар Хармонизација националних прописа са тековинама европског права: табеле усклађености. 

Вебинар је намењен представницима Министарства правде како би се додатно упознали са изворима права ЕУ, везом између различитих инструмената усклађивања и реализације и планирања НПАА, структуром и методом попуњавања табела усклађености, као и примерима из праксе. Предавач је Оливера Виторовић из Министарства за европске интеграције.  

Немачка даје четири милиона евра за реформу јавне управе

7. јул 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, министар државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић и представник Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) Штефан Хајек, потписали су данас Споразум о спровођењу пројекта Подршка реформи јавне управе у процесу приступања ЕУ.

Ј. Јоксимовић: Србија наставља да јача структуре за приступни процес ЕУ

7. јул 2021. | Београд

Србија је спремна да, уз активну подршку европских партнера, пре свега Немачке, настави да јача структуре за приступни процес Европској унији, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и изразила очекивање да ће политика проширења постати „популарнија“ међу појединим државама чланицама ЕУ и да ће се тај процес убрзати.

Ј. Јоксимовић и Довжан о приоритетима председавања Словеније Саветом ЕУ

6. јул 2021. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са државним секретаром Министарства спољних послова Словеније Гашпером Довжаном о наставку преговора о приступању Србије Европској унији током словеначког председавања Саветом ЕУ.

Ј. Јоксимовић: Размотрени приоритети председавања Словеније Саветом ЕУ

2. јул 2021. | Београд

Министар за европске интеграције и главни преговарач за вођење преговора о приступању Републике Србије Европској унији Јадранка Јоксимовић председавала је данас састанком са координаторима шест преговарачких кластера, на којем се разговарало о наредним активностима у преговарачком процесу после недавно одржане политичке Међувладине конференције Европске уније и Србије.

Тематске радионице за израду Програма сарадње са Хрватском 2021-2027

2. јул 2021. | Београд

Позивамо све заинтересоване да учествују у процесу јавних консултација које ће бити одржане виртуелним путем.