Архива актуелности

Ј. Јоксимовић: ЗБ као фактор ревитализоване ЕУ

16. септембар 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да је поверење ЕУ у земље региона и јачање сарадње, важна и неопходна карика за изградњу јачег и стабилнијег региона, али и за унутрашњу консолидацију ЕУ.           

Ј. Јоксимовић: Од ЕУ 1,8 милиона евра за образовање социјално угрожене деце

15. септембар 2020. | Београд

Министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић  потписала је данас измене и допуне Финансијског споразума о буџетској помоћи Европске уније у области реформе система образовања, а 1,8 милион евра биће намењено за подршку образовању деце из социјално угрожених породица.

Ј. Јоксимовић: Додатне могућности за развој сеоског туризма кроз ИПАРД II

11. септембар 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потписала је данас измене и допуне финансијског споразума за ИПАРД II програм којим је омогућена додела бесповратних средстава за развој руралног туризма, саопштено је из њеног кабинета.

Норвешка донација Министарству унутрашњих послова

11. септембар 2020. | Београд

Министарству унутрашњих послова (МУП) данас су свечано уручена два транспортна возила (Fiat Doblo Cargo Maxi) у вредности од 45,000 евра, како би ово министарство наставило да пружа ефикасну, благовремену и квалитетну услугу становништву Србије у борби против вируса ковид-19. 

Одржан вебинар о искуствима Републике Србије у процесу европских интеграција

10. септембар 2020. | Београд

Министарство за европске интеграције организовало је данас онлајн семинар на тему „Искуства Републике Србије у процесу европских интеграција са фокусом на НПАА и приступне преговоре“

Ј. Јоксимовић: Из буџетске подршке ЕУ 18 милиона евра за последице Ковид-19

10. септембар 2020. | Београд

Министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић потписала је данас измене и допуне Финансијског споразума о буџетској помоћи ЕУ за реформу јавне управе, којим ће бити омогућено да се неутрошена средства у износу од 18 милиона евра определе за превазилажење социо-економских последица кризе изазване пандемијом Ковид-19.

Ј. Јоксимовић: Важан састанак Вучића са Вархеијем

7. септембар 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила је да је данашњи састанак председника Александра Вучића са комесаром за суседску политику и проширење Оливером Вархеијем важан „да чујемо додатно о статусу политике проширења у овом тренутку, као и о свим важним инструментима за велики, подстицајни економски инвестициони план за Западни Балкан који би требало да буде представљен почетком октобра“. 

Донација Министарству унутрашњих послова

3. септембар 2020. | Београд

Захваљујући донацији Краљевине Норвешке, уз подршку УНДП-а и Министарства за европске интеграције, Министарству унутрашњих послова Републике Србије додељена су дезинфекциона средства и заштитна опрема намењена заштити запослених од корона вируса.

Ј. Јоксимовић: За реформу јавне управе 8,25 милиона евра из ЕУ

3. септембар 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић упутила је данас захтев за исплату треће варијабилне транше подршке у износу од 8,25 милиона евра за реформу јавне управе, а уплата се очекује до краја године, саопштено је из њеног кабинета.

Новине у процесу приступања Републике Србије ЕУ

1. септембар 2020. | Београд

Колегијум комесара Европске уније почетком године је усвојио нову методологију процеса приступања ЕУ са циљем да се поново успостави веродостојна перспектива чланства Западног Балкана. С обзиром на то да су све државе кандидати на Западном Балкану прихватиле нову методологију, укључујући и Србију, молимо Вас да појасните суштину нове методологије и начин њене примене на нашу земљу?

Ј. Јоксимовић: Важни разговори и поруке у правом тренутку

31. август 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да је председник Србије Александар Вучић на Бледском стратешком форуму у правом тренутку, пред пут у Вашингтон и Брисел, обавио добре разговоре и послао важне поруке.

Јоксимовић Минићки: Осавремените и иновирајте рад Европског покрета, не брините за МЕИ

30. август 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је данас председници Европског покрета у Србији Јелици Минић, која је оценила да је рад МЕИ летаргичан, а да европски пут Србије иде брзином пужа, да је Европски покрет једини који је успешно годинама летаргичан и да би требало да осавремени и иновира рад те организације и да не брине за МЕИ.

Јоксимовић и Плух: Реформе из процеса евроинтеграција - приоритет

28. август 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са амбасадором Холандије у Србији Хилесом Бесхором Плухом о процесу европских интеграција Србије, билатералној сарадњи, као и о социо-економским ефектима и начинима на који се ЕУ, регион Западног Балкана и Србија суочавају са последицама актуелне пандемије.

Шта ће нова економска правила значити за Србију

27. август 2020. | Београд

Европска комисија усвојила је пре неколико дана пакет предлога за повећање трговине између ЕУ и 20 суседних земаља, међу којима је и Србија. Циљ је, како се наводи, бржи опоравак од економских последица пандемије ковид 19. Шта ово конкретно значи за нашу земљу и да ли се после овога може очекивати повећање обима трговања са ЕУ?

Ј. Јоксимовић: Немачка подршка приватном сектору у Србији

27. август 2020. | Београд

Министар за европске интеграције и координатор међународне развојне помоћи Јадранка Јоксимовић упутила је данас писмо амбасади Немачке којим је подржала реализацију програма подршке малим и средњим предузећима у износу од пет милиона евра посредством Српске фондације за предузетништво.    

Ј. Јоксимовић: Ширење развојне сарадње са Јапаном за одрживи развој

26. август 2020. | Београд

Јапанска агенција за међународну сарадњу организује програме стручног усавршавања и обуке запослених у јавном сектору и научно-истраживачким институцијама, а министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је данас упутила писмо амбасади те земље у којем су прецизирани програми које ће моћи да похађају запослени у државним органима и јавним институцијама из Србије.

Ј. Јоксимовић: За припрему пројеката из WBIF 21,6 милиона евра

18. август 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић упутила је предлог пројеката за техничку помоћ у оквиру Инвестиционог оквира за Западни Балкан у износу од 21,6 милиона евра, саопштено је из њеног кабинета.

Ј. Јоксимовић: Трећа транша подршке ЕУ за сектор образовања

13. август 2020. | Београд

Министар за европске интеграције и Национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић упутила је данас Европској комисији захтев за исплату треће, последње, транше у оквиру спровођења Секторске буџетске подршке за сектор образовања.   

Ј. Јоксимовић: Србија третирана као држава чланица при апликацији за Фонд солидарности

12. август 2020. | Београд

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић данас је, поводом вести да ће Хрватска из Фонда солидарности добити око 88,9 милиона евра помоћи за опоравак од земљотреса који је у марту погодио Загреб, подсетила да је Србија својевремено већ добила средства из тог фонда после катастрофалних поплава 2014. године, те да је тада имала једнак третман као пуноправне државе чланице Уније, као и да смо поново конкурисали за средства због пандемије вируса корона.