J. Joksimović: EU fondovi doprinose obnovi kulturnog i verskog nasleđa u Srbiji

24. januar 2020. | Beograd

J. Joksimović: EU fondovi doprinose obnovi kulturnog i verskog nasleđa u Srbiji

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović danas je obišla Franjevački samostan u Baću koji je obnovljen bespovratnim sredstvima EU u prisustvu šefa delegacije EU Sema Fabricija i ambasadora država članica EU.

Na pitanje Tanjuga da prokomentariše značaj obnove verskih i kulturnih dobara u Srbiji, Joksimović je naglasila da Srbija i Vlada pokazuju da na jednako aktivan način vrednuju prava i sakralne objekte svih građana naše zemlje i da je to vrednost kojom se ponosimo, kao i da bi bilo dobro da i drugi u regionu počnu da neguju takav odnos.

Srbija nastoji da pruži svoj doprinos zaštiti i unapređenju zajedničkog evropskog nasleđa i da se pridruži zemljama Evropske unije u misiji promovisanja bogatstva verske i kulturne baštine, ali i da ujedno ukaze na značaj korišćenja fondova EU. Dobar primer za to predstavlja upravo očuvanje i obnova Franjevačkog samostana kao kulturnog spomenika od izuzetnog značaja, budući da on pripada grupi najznačajnijih kulturnih dobara u Republici Srbiji i predstavlja kulturno dobro sa najdužim kontinuitetom korišćenja u prvobitnoj sakralnoj nameni na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.

Ovim i sličnim projektima, Srbija pokazuje poštovanje, kako prema interkulturnom, tako i prema međuverskom dijalogu, kao i višestruki značaj brojnih obnovljenih spomenika kulture za očuvanje tradicije, ali i za doprinos obrazovanju, kulturnoj mapi i turističkoj ponudi Srbije.

Izvor: Tanjug