Na Četvrtoj međuvladinoj konferenciji u Briselu otvorena poglavlja 5 i 25

13. decembar 2016. | Brisel


Odluka o otvaranju pregovaračkih poglavlja 5 i 25 doneta je danas na Četvrtoj međuvladinoj konferenciji u Briselu. Na konferenciji su predstavljene pregovaračke pozicije Srbije za poglavlje 5 Javne nabavke i poglavlje 25 Nauka i istraživanje. Delagaciju Srbije predvodio je ministar zadužen za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Poglavlje 5 posvećeno je javnim nabavkama, važnom segmentu funkcionisanja privrede koji je neophodan za postizanje ciljeva slobodnog tržišta. Zanimljivost u vezi sa poglavljem 5 je da EU nije zahtevala merila za njegovo otvaranje. O značaju uređenja ove pregovaračke oblasti, govori podatak da javne nabavke čine 20 odsto bruto domaćeg proizvoda u zemljama EU, a oko 15 odsto na globalnom nivou. Način na koji se koristi novac poreskih obveznika ima veliki značaj za kvalitet usluga koje država pruža građanima i privredi. Jačanjem transparentnosti javnih nabavki stvaraju se pretpostavke da što veći broj potencijalnih ponuđača sazna za potrebe naručilaca. To dalje dovodi do jačanja konkurencije među njima i mogućnosti da država za dati novac, dobije najbolju ponudu na tržištu. Time je moguće ostvariti značajne uštede, za isti obim kupljenih dobara, usluga i radova

Poglavlje 25 - Nauka i istraživanje, podrazumeva usklađivanje pravila u okviru ovih oblasti sa onima koja važe u zemljama EU sa ciljem unapređenja domaćeg naučnog i tehnološkog sistema kao jednog od ključnih činilaca održivog i privrednog razvoja. Pristupanjem naučnom sistemu Evropske unije, državama članicama otvaraju se mogućnosti punopravnog učešća u programima EU za nauku i istraživanje, što omogućava uključivanje njenih naučnika u međunarodne projekte i obezbeđivanje dodatnih sredstava za finansiranje istraživanja.