Održana prva međuvladina konferencija između Srbije i EU

21. januar 2014. |

U Briselu je danas, nešto posle devet časova, počela prva međuvladina konferencija između Srbije i EU, čime je označen početak pristupnih pregovora na političkom nivou.

Srbiju na konferenciji predstavljaju premijer Ivica Dačić, prvi potpredsednik vlade Aleksndar Vučić a u delegaciji su i ministar za evropske integracije Branko Ružić, šef diplomatije Ivan Mrkić, šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević i savetnik predsednika Srbije za spoljnu politiku Marko Đurić.

U ime EU, konferenciju je otvario ministar spoljnih poslova i potpredsednik grčke vlade Evangelos Venizelos, koji je u prisustvu nekoliko šefova diplomatija zemalja članica predstavio pregovarački okvir EU, a kraći govor održao je i evropski komesar za proširenje Štefan File.

Konferenciji su, između ostalih, prisustvovali šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc, ministarska spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić.
Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo ocenio je da je današnja međuvladina konferencija EU-Srbija, kojom počinju pregovori o članstvu Srbije u Uniji, „novo poglavlje u odnosima i veliki uspeh".

„Pohvaljujem Srbiju za napore u reformama i napredak koji je postignut tokom poslednjih godina", navodi se u saopštenju Baroza, koji se uoči međuvladine konferencije u Briselu sastao sa srpskim premijerom Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

Barozo je naveo da „građani Srbije imaju snažne evropske težnje" i da će EU nastaviti da podržava Srbiju, korak po korak, na njenom evropskom putu.

Pozitivno je ocenio napore srpske vlade poslednjih meseci u normalizaciji odnosa s Kosovom, „pre i posle istorijskog sporazuma iz aprila 2013. godine".

U saopštenju posle sastanka s Dačićem i Vučićem, predsednik Evropske komisije je naveo izazove koji predstoje Srbiji u ključnim oblastima vladavine prava, uključujući reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, reformu administracije, nezavisnost ključnih institucija, slobodu medija i zaštitu manjina.

Pregovarački okvir EU za RS možete da preuzmete ovde.

Uvodnu izjavu RS na Međuvladinoj konferenciji u Briselu možete da preuzmete ovde.