Одржана прва међувладина конференција између Србије и ЕУ

21. јaнуар 2014. |

У Бриселу је данас, нешто после девет часова, почела прва међувладина конференција између Србије и ЕУ, чиме је означен почетак приступних преговора на политичком нивоу.

Србију на конференцији представљају премијер Ивица Дачић, први потпредседник владе Алексндар Вучић а у делегацији су и министар за европске интеграције Бранко Ружић, шеф дипломатије Иван Мркић, шефица преговарачког тима Тања Мишчевић и саветник председника Србије за спољну политику Марко Ђурић.

У име ЕУ, конференцију је отварио министар спољних послова и потпредседник грчке владе Евангелос Венизелос, који је у присуству неколико шефова дипломатија земаља чланица представио преговарачки оквир ЕУ, а краћи говор одржао је и европски комесар за проширење Штефан Филе.

Конференцији су, између осталих, присуствовали шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц, министарска спољних послова Хрватске Весна Пусић.
Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо оценио је да је данашња међувладина конференција ЕУ-Србија, којом почињу преговори о чланству Србије у Унији, „ново поглавље у односима и велики успех".

„Похваљујем Србију за напоре у реформама и напредак који је постигнут током последњих година", наводи се у саопштењу Бароза, који се уочи међувладине конференције у Бриселу састао са српским премијером Ивицом Дачићем и првим потпредседником владе Александром Вучићем.

Барозо је навео да „грађани Србије имају снажне европске тежње" и да ће ЕУ наставити да подржава Србију, корак по корак, на њеном европском путу.

Позитивно је оценио напоре српске владе последњих месеци у нормализацији односа с Косовом, „пре и после историјског споразума из априла 2013. године".

У саопштењу после састанка с Дачићем и Вучићем, председник Европске комисије је навео изазове који предстоје Србији у кључним областима владавине права, укључујући реформу правосуђа, борбу против корупције и организованог криминала, реформу администрације, независност кључних институција, слободу медија и заштиту мањина.

Преговарачки оквир ЕУ за РС можете да преузмете овде.

Уводну изјаву РС на Међувладиној конференцији у Бриселу можете да преузмете овде.