Miščević: U decembru novo istraživanje o EU

14. novembar 2022. | Beograd

Miščević: U decembru novo istraživanje o EU

Ministarstvo za evropske integracije će u decembru raditi novo istraživanje javnog mnjenja o procesu evropskih integracija, izjavila je danas ministarka Tanja Miščević.
Miščević je na konferenciji „Fokus na osnove: Stanje u evropskim integracijama Srbije“ u organizaciji portala European Western Balkans i Instituta za evropske politike iz Praga, podsetila da je reč o tradicionalnom istraživanju.

„Voleli bismo da vidimo kakvo je mišljenje građana o procesu evropskih integracija, gde vide zamerku, a gde potrebu unapređenja“, rekla je Miščević i ocenila da je neophodno unapređenje komunikacije o evropskim integracijama, da se građanima više govori o koristima, i o tome šta dobijaju tim procesom.

Ona je ocenila da se politika proširenja promenila u odnosu na period kada je, primera radi, Češka započela svoj put ka EU, pa i u odnosu na prvu deceniju 21. veka, navodeći da danas ta politika podrazumeva novu metodologiju koja se sada primenjuje za sve države Zapadnog Balkana.

„Rat u Ukrajini, energetska kriza, prelazak na nove izvore energetskog snabdevanja, sve su to pitanja koja imaju uticaja na politiku proširenja, ali naš proces u smislu unutrašnjih reformi se nije promenio“, konstatovala je ministarka.

Govoreći o osnovnom klasteru 1, od kojeg zavisi otvaranje i zatvaranje svih ostalih poglavlja, Miščević podseća da je reč o prihvatanju evropskih vrednosti i da se tu vidi rešenost da se ispuni sve ono što se odnosi na funkcionalnu, stabilnu demokratiju i institucije.

Prošlogodišnji izveštaj Evropske komisije je, kaže, pokazao koje su to hitne aktivnosti koje se u tom smislu moraju realizovati, a osnovna stvar je, dodaje, usvajanje sudsko-tužilačkih zakona koji treba da uslede pošto je došlo do usvajanja ustavnih amandmana.

„Cilj je ispuniti obavezu iz Ustava da se u roku od godinu dana od stupanja na snagu ustavnih amandmana usvoje zakoni za njihovu implementaciju, a zajednički zadatak je da pratimo implementaciju“, rekla je Miščević.

Miščević je navela da se trenutno radi i na novoj strategiji za borbu protiv korupcije, a kada je reč o medijima, pre desetak dana je ponovo organizovana radna grupa koja radi na medijskim zakonima.

Prema njenim rečima, akcenat će biti na ostvarivanje medijskih sloboda.

Ambasador Češke Tomaš Kuhta rekao je da je ta zemlja kao predsedavajuća EU kao jedan od prioriteta postavila promovisanje politike proširenja.

Kuhta je poručio na konferenciji da Češka čini sve što je u njenoj moći da produbi i osnaži saradnju između Zapadnog Balkana i EU i da doprinese stvaranju najboljih uslova za buduću integraciju regiona u EU

„Princip davanja prioriteta temama kao sto su vladavina prava i funkcionisanje demokratskih institucija u procesu evropskih integracija jeste nešto na čemu je EU insistirala od svog osnivanja. Dokle god u zemlji postoji nedostatak demokratije i vladavine prava isključena je mogućnost napredovanja“, poručio je ambasador.

On je naveo da je trenutna kriza u Ukrajini uzdrmala čitav svet, dodajući da je sva pažnja usmerena na rešavanje njenih posledica, što, kako kaže, jeste gurnulo u drugi plan pitanja poput vladavine prava, ali koja su veoma važna.

Izvor: Tanjug