Мишчевић: У децембру ново истраживање о ЕУ

14. новембар 2022. | Београд

Мишчевић: У децембру ново истраживање о ЕУ

Министарство за европске интеграције ће у децембру радити ново истраживање јавног мњења о процесу европских интеграција, изјавила је данас министарка Тања Мишчевић.
Мишчевић је на конференцији „Фокус на основе: Стање у европским интеграцијама Србије“ у организацији портала European Western Balkans и Института за европске политике из Прага, подсетила да је реч о традиционалном истраживању.

„Волели бисмо да видимо какво је мишљење грађана о процесу европских интеграција, где виде замерку, а где потребу унапређења“, рекла је Мишчевић и оценила да је неопходно унапређење комуникације о европским интеграцијама, да се грађанима више говори о користима, и о томе шта добијају тим процесом.

Она је оценила да се политика проширења променила у односу на период када је, примера ради, Чешка започела свој пут ка ЕУ, па и у односу на прву деценију 21. века, наводећи да данас та политика подразумева нову методологију која се сада примењује за све државе Западног Балкана.

„Рат у Украјини, енергетска криза, прелазак на нове изворе енергетског снабдевања, све су то питања која имају утицаја на политику проширења, али наш процес у смислу унутрашњих реформи се није променио“, констатовала је министарка.

Говорећи о основном кластеру 1, од којег зависи отварање и затварање свих осталих поглавља, Мишчевић подсећа да је реч о прихватању европских вредности и да се ту види решеност да се испуни све оно што се односи на функционалну, стабилну демократију и институције.

Прошлогодишњи извештај Европске комисије је, каже, показао које су то хитне активности које се у том смислу морају реализовати, а основна ствар је, додаје, усвајање судско-тужилачких закона који треба да уследе пошто је дошло до усвајања уставних амандмана.

„Циљ је испунити обавезу из Устава да се у року од годину дана од ступања на снагу уставних амандмана усвоје закони за њихову имплементацију, а заједнички задатак је да пратимо имплементацију“, рекла је Мишчевић.

Мишчевић је навела да се тренутно ради и на новој стратегији за борбу против корупције, а када је реч о медијима, пре десетак дана је поново организована радна група која ради на медијским законима.

Према њеним речима, акценат ће бити на остваривање медијских слобода.

Амбасадор Чешке Томаш Кухта рекао је да је та земља као председавајућа ЕУ као један од приоритета поставила промовисање политике проширења.

Кухта је поручио на конференцији да Чешка чини све што је у њеној моћи да продуби и оснажи сарадњу између Западног Балкана и ЕУ и да допринесе стварању најбољих услова за будућу интеграцију региона у ЕУ

„Принцип давања приоритета темама као сто су владавина права и функционисање демократских институција у процесу европских интеграција јесте нешто на чему је ЕУ инсистирала од свог оснивања. Докле год у земљи постоји недостатак демократије и владавине права искључена је могућност напредовања“, поручио је амбасадор.

Он је навео да је тренутна криза у Украјини уздрмала читав свет, додајући да је сва пажња усмерена на решавање њених последица, што, како каже, јесте гурнуло у други план питања попут владавине права, али која су веома важна.

Извор: Танјуг