Produžen rok konkursa za izbor najboljih studentskih radova o EU

11. oktobar 2022. | Beograd

Produžen rok konkursa za izbor najboljih studentskih radova o EU

Ministarstvo za evropske integracije produžava rok za prijem radova za „Nagradni konkurs za izbor najboljih individualnih studentskih radova o evropskoj integraciji i procesu pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji“.

Novi rok za prijem studentskih radova je 1. novembar 2022. godine.  

Cilj nagradnog konkursa, koji je Ministarstvo za evropske integracije raspisalo 8. avgusta 2022. godine je da neposredno uključi mlade akademske građane u otvorenu argumentovanu debatu o bitnim aspektima pristupnog procesa i članstva Republike Srbije u Evropskoj uniji.Radovi bi trebalo da odgovore na jedno od pet pitanja:

1. Postignuća Konferencije o budućnosti Evrope o očekivanjima mladih;

2. Novi izazovi prelomnih geopolitičkih previranja i energetske krize za transformaciju Evropske unije ka klimatskoj neutralnosti;

3. Značaj podizanje svesti građana Srbije za primenu Zelene agende za Zapadni Balkan;

4. Mogući uticaji ideja o „Evropskoj političkoj zajednici“ i „Evropskoj geopolitičkoj zajednici“ na politiku proširenja Evropske unije;

5. Načelo solidarnosti prava EU na ispitu kriza 21. veka

Komisija sastavljena od profesora Univerziteta u Beogradu procenjivaće kvalitet pristiglih radova, a za autore tri najbolja predviđeni su honorari u iznosu od 85.000, 55.000 i 35.000 dinara. Pored tri najbolje rangirana, Ministarstvo će u elektronskom zborniku studentskih radova objaviti i ostale radove koji ispune kriterijume.

Konkurs je otvoren za studente programa osnovnih akademskih studija i programa master akademskih studija svih univerziteta u Republici Srbiji.

Tekst konkursa možete da preuzmete ovde.

Rešenje o raspisivanju konkursa možete da preuzmete ovde.