Продужен рок конкурса за избор најбољих студентских радова о ЕУ

11. октобар 2022. | Београд

Продужен рок конкурса за избор најбољих студентских радова о ЕУ

Министарство за европске интеграције продужава рок за пријем радова за „Наградни конкурс за избор најбољих индивидуалних студентских радова о европској интеграцији и процесу приступања наше земље Европској унији“.

Нови рок за пријем студентских радова је 1. новембар 2022. године.  

Циљ наградног конкурса, који је Министарство за европске интеграције расписало 8. августа 2022. године је да непосредно укључи младе академске грађане у отворену аргументовану дебату о битним аспектима приступног процеса и чланства Републике Србије у Европској унији.Радови би требало да одговоре на једно од пет питања:

1. Постигнућа Конференције о будућности Европе o очекивањима младих;

2. Нови изазови преломних геополитичких превирања и енергетске кризе за трансформацију Европске уније ка климатској неутралности;

3. Значај подизање свести грађана Србије за примену Зелене агенде за Западни Балкан;

4. Могући утицаји идеја о „Европској политичкој заједници“ и „Европској геополитичкој заједници“ на политику проширења Европске уније;

5. Начело солидарности права ЕУ на испиту криза 21. века

Комисија састављена од професора Универзитета у Београду процењиваће квалитет пристиглих радова, а за ауторе три најбоља предвиђени су хонорари у износу од 85.000, 55.000 и 35.000 динара. Поред три најбоље рангирана, Министарство ће у електронском зборнику студентских радова објавити и остале радове који испуне критеријуме.

Конкурс је отворен за студенте програма основних академских студија и програма мастер академских студија свих универзитета у Републици Србији.

Текст конкурса можете да преузмете овде.

Решење о расписивању конкурса можете да преузмете овде.