Objavljen Prvi javni poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa za Dunavski region 2021-2027

29. septembar 2022. |

Objavljen Prvi javni poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa za Dunavski region 2021-2027

Prvi javni poziv za dostavljanje predloga projekata u okviru (Interreg VI-B) Programa za Dunavski region 2021-2027, raspisan je 29. septembra 2022. godine. 

Rok za dostavljanje sažetka projekta (Expression of Interest - EoI) je 21. novembar 2022. godine do 14:00 časova.

Program će podržati projekte fokusirane na programske prioritete 1, 2 i 3, kao i na specifičan cilj 4.2 odnosno:

Prioritet 1 – Pametniji Dunavski region

Prioritet 2 – Zeleniji Dunavski region sa niskom emisijom ugljenika

Prioritet 3 – Socijalno orijentisan Dunavski region

Prioritet 4 – Bolje upravljanje saradnjom u Dunavskom regionu: specifični cilj 4.2 – Jačanje institucionalnih kapaciteta za teritorijalno i makro-regionalno upravljanje.

Program za Dunavski region promoviše ekonomsku, socijalnu i teritorijalnu koheziju u Podunavlju kroz integraciju politika u odabranim oblastima delovanja. Program pruža finansijsku podršku onim projektima transnacionalne saradnje koji doprinose razvoju inovativnijeg, održivijeg i više socijalno orijentisanog Dunavskog regiona.

Programsko područje obuhvata teritoriju 14 zemalja koje sačinjavaju makro-region, od kojih su 9 članice EU: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Nemačka (Baden-Virtemberg i Bavarska), Mađarska, Rumunija, Slovačka i Slovenija, i 5 zemalja koje nisu članice EU: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Srbija, Moldavija i Ukrajina (Černivetska oblast, Ivano-Frankovska oblast, Zakarpatska oblast, Odeška oblast).

Javni poziv se sprovodi u dva koraka:

  •  U prvom koraku se od aplikanata traži da elektronskim putem kroz sistem za praćenje programa (JeMS), podnesu sažetak projekta (Expression of Interest - EoI), u okviru kog je neophodno predstaviti logiku intervencije predloga projekta i njegov strateški značaj za program. U ovoj fazi ne treba dostavljati dodatna prateća dokumenta.
  •    U drugom koraku, prethodno odabrani predlozi projekata koji su dostavljeni u okviru prvog koraka će biti pozvani da podnesu aplikacioni paket koji uključuje potpuno razvijeni aplikacioni formular (AF), koji će sadržati detaljnije informacije o projektu i predstavljaće osnov za odabir projektnih predloga za finansiranje.

Program će izdvojiti do EUR 91.753.091,38 za finansiranje projekata u okviru prvog poziva. Maksimalni doprinos EU projektnim budžetima iznosi 80%.

Svaki projekat, čija je implementacija ograničena na maksimalno 30 meseci, mora uključiti barem tri finansijska partnera iz tri različite zemlje programskog područja: vodećeg partnera i najmanje dva projektna partnera. Partneri iz RS mogu biti i vodeći partner na projektu. Više informacija o prihvatljivosti partnera možete pronaći u programskom uputstvu za aplikante (Applicants’ Manual).

Ministarstvo za evropske integracije organizovaće Info-dan u Beogradu povodom objave Prvog javnog poziva za dostavljanje predloga projekata u okviru Programa za Dunavski region. Informacije o datumu, terminu i adresi održavanja Info-dana biće naknado objavljene.

Više informacija o javnom pozivu možete pronaći na programskoj internet stranici:
https://www.interreg-danube.eu/about-dtp/new-funding-2021-2027/how-to-apply/first-call 

Detaljnija uputstva vezano za način prijave i pripremu projektnog predloga dostupna su na sledećim programskim stranicama:

https://www.interreg-danube.eu/about-dtp/new-funding-2021-2027/how-to-apply

https://www.interreg-danube.eu/about-dtp/new-funding-2021-2027/webinars