Joksimović i Sijarto o EU putu Srbije, bilateralnim odnosima

16. septembar 2022. | Beograd

Joksimović i Sijarto o EU putu Srbije, bilateralnim odnosima

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas u Beogradu sa mađarskim ministrom spoljnih poslova i trgovine Peterom Sijartom o evropskom putu Srbije, kao i o bilateralnim odnosima dveju zemalja i o situaciji u regionu.

Joksimović je iskazala potpunu spremnost Srbije da nastavi dalje reformske procese na putu pristupanja Evropskoj uniji i naglasila da očekujemo da tokom aktuelnog predsedavanje Češke Unijom bude održana politička međuvladina konferencija kao novi korak u pristupnom procesu.

„I u veoma teškim geostrateškim okolnostima, koje u značajnoj meri utiču globalno na kvalitet života, pa i građana Srbije, nastavljamo da sprovodimo sve reforme iz pristupnog procesa, koje će dodatno doprineti održivosti našeg društva u celini, posebno u oblasti ekonomije i vladavine prava", rekla je Joksimović.

Ona je dodala da su nam zajednički ključni zadaci da se obezbede stabilni tokovi snabdevanja energentima i hranom tokom zime, pre svega u saradnji sa evropskim partnerima i u pojačanoj i solidarnoj koordinaciji sa mađarskim susedima, navodi se u saopštenju.

Ministar Sijarto je rekao da Mađarska pruža snažnu podršku pristupanju Srbije EU i partnerstvu sa Srbijom u brojnim oblastima.

Posebno je istakao da Mađarska prepoznaje značaj regionalne inicijative „Otvoreni Balkan", kao dodatnog zajedničkog napora da se u regionu održe stabilnost i mir i ubrza prosperitet Zapadnog Balkana, kao i put ka članstvu u Uniji.

Joksimović i Sijarto su pozitivno ocenili nastojanja da se pokrene saradnja evropskih država u okvirima Evropske političke zajednice, naglašavajući da taj format nije zamena za punopravno članstvo u EU, koje ostaje glavni spoljnopolitički prioritet Srbije.

Izvor: Tanjug