J. Joksimović i Gori: Jačanje saradnje Srbije i Italije u svim oblastima

08. jul 2022. | Beograd

J. Joksimović i Gori: Jačanje saradnje Srbije i Italije u svim oblastima

Srbija će u mandatu nove vlade pojačati reformske inicijative i čvrsto se držati svog strateškog opredeljenja o evropskoj budućnosti, očekujući da će za takve aktivnosti u Italiji imati pouzdanog saveznika, rekla je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović tokom susreta sa novoimenovanim ambasadorom Italije u Srbiji Lukom Gorijem.

Saopšteno je da su teme razgovora bile pristupanje Srbije EU, kao i aktuelna politička situacija u regionu i Evropi.

Joksimović je izrazila uverenje da će se bilateralni odnosi dve države i nadalje razvijati na temeljima iskrenog partnerstva vlada i prijateljstva građana Srbije i Italije.

„Činjenica da je Italija uvek otvoreno i nedvosmisleno podržavala proces evropske integracije Srbije, daje nam podsticaj da i dalje unapređujemo saradnju u mnogim oblastima, a posebno pristupanje naše zemlje EU", rekla je ona.

Joksimović je sagovornika upoznala sa reformskim napretkom postignutim do sada, ističući da je Srbija u prošloj godini na ozbiljan način operacionalizovala novu metodologiju pristupanja, napravila iskorak u vladavini prava i otvorila klaster 4 - Zelena agenda i održiva povezanost.

Gori je ponovio podršku Italije naporima Srbije na evropskom putu. 
„Uvažavamo sve što je Srbija uradila u procesu pristupanja EU, posebno kada je reč o ustavnim reformama, kao i napore da se dalje unapredi pravosuđe i vladavina prava“, rekao je on.

Dodao je da postoje očekivanja u pogledu daljeg usaglašavanja sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU svih kandidata za članstvo.

Podvukao da je njegova zemlja i u aktuelnim geopolitičkim okolnostima snažan zagovornik približavanja Zapadnog Balkana evropskoj porodici naroda, navodi se u saopštenju ministarstva.

Izvor: Tanjug