Evropska komisija usvojila programski dokument za IPA program prekogranične saradnje Srbija –Crna Gora za finansijsku perspektivu 2021-2027.

01. jul 2022. |

Evropska komisija usvojila programski dokument za IPA program prekogranične saradnje Srbija –Crna Gora za finansijsku perspektivu 2021-2027.

U cilju obezbeđivanja realizacije Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora, usvojena je višegodišnja odluka o finansiranju Programa, koja čini višegodišnji program rada za period  2021-2027.

Višegodišnji Program ima za cilj promovisanje dobrosusedskih odnosa, unapređenje društveno-ekonomskog razvoja prekograničnog područja Programa kroz društveno i ekonomsko uključivanje određenih grupa, posebno mladih, i konkurentnost turizma.

Prioriteti odabrani za finansiranje u Programu su zapošljavanje, mobilnost radne snage kao i podsticanje turizma i kulturnog i prirodnog nasleđa:

Tematski Prioritet 1: Podsticanje zapošljavanja, mobilnosti radne snage i socijalna i kulturna inkluzija u programskoj oblasti

SC 1.1 Poboljšati kvalitet javnih zdravstvenih i socijalnih usluga za uključivanje marginalizovanih grupa u programskoj oblast

Tematski Prioritet 5: Podsticanje turizma i kulturnog i prirodnog nasleđa

SC 2.1 Poboljšati i promovisati zajednički koordiniranu prekograničnu turističku ponudu zasnovanu na zaštićenom kulturnom i prirodnom nasleđu

Maksimalni doprinos Evropske unije za sprovođenje Programa je 8,400,000 evra.