J. Joksimović: Za IPA fondove važna spremnost lokalnih samouprava

24. jun 2022. | Beograd

J. Joksimović: Za IPA fondove važna spremnost lokalnih samouprava

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović istakla je danas da je najvažnije da bude spremna lokalna samouprava, imajući u vidu da će iz IPA 3 pretpristupnih fondova za period od 2021. do 2027. godine mnogo sredstava ići u kapitalne infrastrukturne projekte.

Joksimović je, na svečanosti povodom dodele paketa stručne podrške za 30 lokalnih samouprava, kazala da bez osnažene samouprave možemo doći do problema u implementaciji i istakla da ne smemo da dozvolimo i da nećemo dozvoliti da se ne utroše sva sredstva koja su nam na raspolaganju.

Navodeći da je sigurna da je članstvo Srbije u EU izvesno, da je samo pitanje vremena, okolnosti, naše spremnosti kada će to biti, a da ona smatra da Srbija može da računa da će se to desiti u narednih pet do sedam godina, Joksimović je istakla da to zahteva od nas ogroman angažman i zahteva od svih nas da mnoge stvari uradimo.

„Geopolitičke aktivnosti su sada takve da je jasno da je došao do izražaja politički segment ovog procesa, ali to ne znači da će pasti u drugi plan sve ono što su reforme i ono što je važno da bismo mi bili spremni da sutra kao članica, na koristi građana i ravnomernog regionalnog razvoja, iskoristimo sve prednosti članstva u EU“, kaže Joksimović.

Čestitala je lokalnim samoupravama koje su prošle selekcione procedure i kriterijume i koje će dobiti podršku i pojasnila da ne dobijaju grantove, novac, bespovratna sredstva, već tehničku pomoć za ono što smatra ključnim za lokalne samouprave u narednim godinama pogotovu, kako kaže, imajući u vidu te velike kapitalne infrastrukturne projekte koje će se sprovoditi u Srbiji.

„To je planiranje, srednjoročno, programsko planiranje, kapitalno budžetiranje, povećana transparentnost, finansijska kontrola, sve ono što je važno i u smislu sprečavanja korupcije, ali pre svega odgovornog trošenja. Izuzetno je važno što će ta tehnička podrška otići u 30 lokalnih samouprava“, navodi.

U narednim godinama predstoji nam puno posla, kaže Joksimović i dodaje da bi volela da lokalne samouprave preuzmu dodatno interesovanje i angažman u procesu evropskih integracija jer na kraju, kako dodaje, najveći deo propisa koji ćemo imati, najveći deo standarda koji ćemo transponovati u naš sistem, biće vezan za privredu od strane lokalnih samouprava.

Ističe da je za reformski proces i proces evrointegracija od izuzetne važnosti da lokalne samouprave jačaju svoje kapacitete, budu aktivan deo tog procesa jer evropske integracije nisu samo proces koji vodi Ministarstvo za evropske integracije, već celo društvo.

Navodeći da se aktivno radi na pripremi Klastera 5, Joksimović je ukazala na važnost lokalnih samouprava za poglavlje 22 koje se nalazi u tom klasteru, a koje se odnosi na buduću strategiju održivog regionalnog razvoja.

„Ono što je veoma važno jeste da smo razumeli da se ta strategija mora raditi sa lokalnih planova razvoja koji će se onda objedinjavati, gde će se mapirati resursi i gde će se videti kako ta održiva politika regionalnog razvoja potpomognuta evropskim pretpristupnim fondovima može dati rezultat. Najbolji rezultat će biti novo zapošljavanje, mladi sa više šansi i na kraju krajeva populacioni deo politike koji će značiti da ljudi ostaju u svojim mestima sa boljim šansama za zapošljavanje“, naglašava.

Poručila je predstavnicima lokalnih samouprava da će uvek više sredstava dobiti ako regionalizuju projekat i ako ne kažu da je projekat važan samo za njihov grad ili opštinu.

„Ako ima regionalnu komponentu, odmah skače u smislu reputacije i važnosti projekta na toj listi i veće su šanse da se novac povuče“, kaže Joksimović i dodaje da reforme koje ih očekuju nisu lake i da zahtevaju angažman celog društva.

Kako navodi, u tom smislu fondovi koji stoje na raspolaganju - IPA fondovi su bili značajan izvor pomoći u prethodnim godinama i biće i u narednim godinama.

„To su sredstva koja će biti u velikoj meri na raspolaganju Srbiji imajući u vidu da smo prethodnih godina uspostavili najbolji, u odnosu na ostale u regionu, sistem korišćenja i strukturnu postavku u našim institucijama za korišćenje pretpristupnih fondova. To je rezultiralo time da nam je programiranje skoro uvek bilo stoprocentno, a što se tiče izvršenja i ono je bilo visoko“, navodi Joksimović.

Izvor: Tanjug