J. Joksimović: Referendum nije pritisak koji nam neko nameće

16. januar 2022. | Beograd

J. Joksimović: Referendum nije pritisak koji nam neko nameće

Danas bi trebalo da relaksiramo političku pozadinu, fokusiramo se pre svega na proces reformi, a potom na evropske integracije i niko ne bi trebalo da oseća da je današnji referendum neka vrsta pritiska koji nam je neko nametnuo, izjavila je ministar za evropske integracija Jadranka Joksimović.

Ona je ukazala da se ušlo u dublji, inkluzivniji i participativniji proces kreiranja amandmana i pravna struka je ponudila najbolji odgovor za ono što bi trebalo da uradimo, a to je da sklonimo nepriličan i neprimeren upliv politike u rad sudova i tužilaštva.

Joksimović je gostujući na RTS-u podsetila da su predlozi amandmana rezultat opširne i opsežne inkluzivne debate, u kojoj su učestvovali svi zainteresovani i došli do rešenja koja se predlažu.

Na pitanje da li je kampanja bila „stidljiva", tj. da li je moglo da se učini više da se građanima bolje objasne i argumentuju razlozi za, ali i protiv, Joksimović je istakla da ne razume one koji se izjašnjavaju protiv.

„Ja moram da pitam protiv čega su oni ? Da li su protiv unapređenja vladavine prava? Ako je tako, to je zaista apsurdno. Ako oni koji se bave deljenjem pravde kažu da su ovo oblasti prava koje su morale da budu unapređene tako što će se politika izmestiti iz deljenja pravde i fer tretmana prema građanima, ja ne mogu da otkrijem koji su razlozi da se bude protiv", naglasila je Joksimović.

Upitana da li bi neko mogao da kaže da se kasni sa promenama Ustava, ona je odgovorila da za demokratiju nikada nije kasno.

„Za demokratiju, za jačanje institucija i povratak poverenja građana u institucije, posebno u sudstvo, nikada nije kasno. Ako se nešto odužilo to je zato da bi se došlo do najboljeg rešenja, a na da bi se politikantski pristupalo tako važnom pitanju. Ovo nisu izbori pre izbora. Ovo je važno pitanje koje nema nikakve veze sa izborima. Reč je o procesu u kojem mi kao građani doprinosimo direktno svojim glasom da se osnaži pravosuđe i popravi ono što nije valjalo", rekla je Joksimović.

Ukazala je da ne bi bilo dobro da se u procesu evrointegracija pokaže da smo društvo koje je nedoraslo vladavini prava.

Ona je ocenila da su građani Srbije dorasli ovako dubokoj promeni, da je sudstvo doraslo ovakvim promenama i izrazila uverenje da će današnji referendum biti uspešan.

„Ovo je jedan od najvažnijih stubova za reformu u oblasti pravosuđa koja je ključna u procesu evrointegracija Srbije. Ako bismo danas izglasali ustavne amandmane, a verujem da hoćemo, onda nakon toga moramo da donesemo čitav set pravosudnih zakona koji će omogućiti da se sve to i implementira (primeni). To ćemo uvek raditi u skladu sa najvišim evropskim standardima i više od toga, u skladu sa najvišim pravnim standardima jer to naši građani zaslužuju i to očekuju", zaključila je ministra Jadranka Joksimović.

Izvor: Tanjug i RTS