J. Joksimović: Fokus rada na otvaranju klastera

05. januar 2022. | Beograd

J. Joksimović: Fokus rada na otvaranju klastera

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović najavila je da će u 2022. godini fokus rada biti na otvaranju preostalih klastera u okviru evrointegracija Srbije, ističući da je za evropski put zemlje važno da građani podrže izmene Ustava.

Joksimović za Tanjug navodi da je klaster 3, koji sadrži osam poglavlja, a koji se tiče inkluzivnog rasta i konkurentnosti, u potpunosti spreman, odnosno da su ispunjeni svi kriterijumi za otvaranje.

Dodaje da se paralelno radi i na svim drugim klasterima, posebno klasteru 5 koji se tiče poljoprivredne politike, kohezione politike, resursa, a koji ima pet važnih poglavlja.

„To će biti fokus rada. Ali, vladavina prava i klaster 1 koji smo već otvorili, je zapravo od presudne važnosti za ocenu zemalja koliko napredujemo u toj oblasti, i u zavisnosti od tog napretka biće ocenjivana i mogućnost da nastavimo sa otvaranjem klastera za koje smo spremni", kaže Joksimović.

U tom smislu ističe značaj referenduma raspisanog za 16. januar i navodi da bi se ustavnim amandmanima o kojima će se građani izjašnjavati zaokružila reforma pravosuđa koja je, kako dodaje, na pogrešan način sprovedena i 2009. godine, što je koštalo zemlju i građane, od raznih odštetnih zahteva, više od 60 miliona evra.

„Mi sada pokušavamo, i verujemo da smo na pravom putu, da ispravimo brojne nepravilnosti i uvedemo sistemsku, društvenu i duboku promenu koja će svakako značiti da se Srbija svrstala u red, što se tiče bar nezavisnosti pravosuđa, sa najdemokratskijim zemljama u Evropi, pre svega EU", navela je Joksimović.

Sumirajući rezultate Ministarstva za evropske integracije 2021. godine, Joksimović kaže da je bila dobra i podseća da je osvežena dinamika procesa evrointegracija.

„Otvaranjem klastera 4 i u okviru njega četiri potpuno nova poglavlja iz oblasti energetike, transporta, transevropskih mreža i životne sredine, pokazali smo da smo vredno radili", kaže Joksimović.

Ipak, kako dodaje, da nije bilo reformi u oblasti vladavine prava, to ne bi moglo da se uradi.

Joksimović kaže da je zato paralelno na dva koloseka ubrzana dinamika i to u oblasti vladavine prava i pripremi klastera.

Podseća da je Evropska komisija dala preporuku da se otvori i klaster 3 i dodaje da su neke od država članica smatrale da je neophodno da se finalizuje ceo proces izmene ustavnih promena u pogledu načina izbora nosilaca pravosudnih funkcija, što su zapravo amandmani o kojima ćemo se građani 16. januara izjašnjavati na referendumu.

„Od izuzetne važnosti za naš evropski put će biti da građani podrže izmene Ustava jer čisto sumnjam da je iko protiv potpune depolitizacije mogućnosti da se utiče na nosioce najviših pravosudnih funkcija - sudije, tužioce", ističe.

Navodeći da unazad 10 godina u istraživanjima javnog mnjenja jedna od stavki koju građani navode je da očekuju od procesa evrointegracija nezavisno pravosuđe, efikasnije pravosuđe, borbu protiv korupcije, koja je usko i povezana sa nezavisnim pravosuđem, Joksimović veruje da će građani zaokružiti taj proces.

„Ne samo zbog evropskih integracija, nego zaista zbog onoga što građani od tog procesa očekuju i vide kao konkretnu korist za naše društvo", kaže Joksimović i podseća da su amandmani na tekst Ustava podržani i od strane Venecijanske komisije i ocenjeni da su u skladu sa najboljim evropskim praksama i evropskim standardima.

Kako kaže, u svakom slučaju, Ministarstvo nastavlja da radi i na drugim klasterima i na drugim pozicijama.

„Ali, dinamiku koju smo osvežili sada je važno da zadržimo i još više povećamo jer videli smo da niko drugi iz regiona nije za sada imao nikakav korak napred osim Srbije koja je učinila jedan važan i veliki korak", kaže Joksimović.

Smatra da je otvaranje klastera 4 Srbiji bila i poruka i regionu da ukoliko zaista sprovodite reforme koje su zahtevne i u političkom i u tehničkom, administrativnom smislu, ako se dobro organizujete  kao što je to učinjeno u Srbiji u smislu dobre koordinacije, snažnijeg političkog procesa, onda to daje rezultate.

Izvor: Tanjug