Ј. Јоксимовић: Фокус рада на отварању кластера

05. јaнуар 2022. | Београд

Ј. Јоксимовић: Фокус рада на отварању кластера

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић најавила је да ће у 2022. години фокус рада бити на отварању преосталих кластера у оквиру евроинтеграција Србије, истичући да је за европски пут земље важно да грађани подрже измене Устава.

Јоксимовић за Танјуг наводи да је кластер 3, који садржи осам поглавља, а који се тиче инклузивног раста и конкурентности, у потпуности спреман, односно да су испуњени сви критеријуми за отварање.

Додаје да се паралелно ради и на свим другим кластерима, посебно кластеру 5 који се тиче пољопривредне политике, кохезионе политике, ресурса, а који има пет важних поглавља.

„То ће бити фокус рада. Али, владавина права и кластер 1 који смо већ отворили, је заправо од пресудне важности за оцену земаља колико напредујемо у тој области, и у зависности од тог напретка биће оцењивана и могућност да наставимо са отварањем кластера за које смо спремни", каже Јоксимовић.

У том смислу истиче значај референдума расписаног за 16. јануар и наводи да би се уставним амандманима о којима ће се грађани изјашњавати заокружила реформа правосуђа која је, како додаје, на погрешан начин спроведена и 2009. године, што је коштало земљу и грађане, од разних одштетних захтева, више од 60 милиона евра.

„Ми сада покушавамо, и верујемо да смо на правом путу, да исправимо бројне неправилности и уведемо системску, друштвену и дубоку промену која ће свакако значити да се Србија сврстала у ред, што се тиче бар независности правосуђа, са најдемократскијим земљама у Европи, пре свега ЕУ", навела је Јоксимовић.

Сумирајући резултате Министарства за европске интеграције 2021. године, Јоксимовић каже да је била добра и подсећа да је освежена динамика процеса евроинтеграција.

„Отварањем кластера 4 и у оквиру њега четири потпуно нова поглавља из области енергетике, транспорта, трансевропских мрежа и животне средине, показали смо да смо вредно радили", каже Јоксимовић.

Ипак, како додаје, да није било реформи у области владавине права, то не би могло да се уради.

Јоксимовић каже да је зато паралелно на два колосека убрзана динамика и то у области владавине права и припреми кластера.

Подсећа да је Европска комисија дала препоруку да се отвори и кластер 3 и додаје да су неке од држава чланица сматрале да је неопходно да се финализује цео процес измене уставних промена у погледу начина избора носилаца правосудних функција, што су заправо амандмани о којима ћемо се грађани 16. јануара изјашњавати на референдуму.

„Од изузетне важности за наш европски пут ће бити да грађани подрже измене Устава јер чисто сумњам да је ико против потпуне деполитизације могућности да се утиче на носиоце највиших правосудних функција - судије, тужиоце", истиче.

Наводећи да уназад 10 година у истраживањима јавног мњења једна од ставки коју грађани наводе је да очекују од процеса евроинтеграција независно правосуђе, ефикасније правосуђе, борбу против корупције, која је уско и повезана са независним правосуђем, Јоксимовић верује да ће грађани заокружити тај процес.

„Не само због европских интеграција, него заиста због онога што грађани од тог процеса очекују и виде као конкретну корист за наше друштво", каже Јоксимовић и подсећа да су амандмани на текст Устава подржани и од стране Венецијанске комисије и оцењени да су у складу са најбољим европским праксама и европским стандардима.

Како каже, у сваком случају, Министарство наставља да ради и на другим кластерима и на другим позицијама.

„Али, динамику коју смо освежили сада је важно да задржимо и још више повећамо јер видели смо да нико други из региона није за сада имао никакав корак напред осим Србије која је учинила један важан и велики корак", каже Јоксимовић.

Сматра да је отварање кластера 4 Србији била и порука и региону да уколико заиста спроводите реформе које су захтевне и у политичком и у техничком, административном смислу, ако се добро организујете  као што је то учињено у Србији у смислу добре координације, снажнијег политичког процеса, онда то даје резултате.

Извор: Танјуг