J. Joksimović: Promena Ustava prilika koja se ne sme propustiti

22. decembar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Promena Ustava prilika koja se ne sme propustiti

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas na sastanku Nacionalnog konventa o EU da nije obaveza Unije da vodi kampanju za ustavne promene u Srbiji, već da su za to odgovorni vlada i civilni sektor, posebno „onaj deo koji se bavi tom tematikom i za sebe kaže da je proevropski“.

Joksimović je kazala da je uloga organizacija civilnog društva da učestvuju u kampanji i objasne građanima kako se te promene odražavaju i reflektuju na ono što je njihov interes.

Podsetila je da su istraživanja javnog mnjenja u poslednjih nekoliko godina pokazala da građani kao prvu stvar od evropskih integracija očekuju borbu protiv korupcije i nezavisno sudstvo.

„To su definisani interesi građani, a to je odgovornost svih vlada, ali i civilnog društva, posebno onog koje se bavi tom tematikom i onog koje kaže da je proevropsko. U redu je da se EU oglasi i kaže da su te promene u redu, ali ovo je naša kampanja“, kazala je Joksimović.

Dodaje da je EU ukazala i na to da su izmene koje su predložene veliki korak napred i velika stvar za sve ono što su, kako dodaje, i predstavnici udruženja sudija i tužilaca očekivali godinama, kao i da su u skladu sa evropskim standardima.

Smatra da je potrebno da se vodi aktivna kampanja, odnosno da se objasni građanima da se na ovom referendumu ne glasa za promenu himne, grba, već da se izjašnjavaju da li hoće da se prilikom izbora nosilaca pravosudnih funkcija smanji uticaj politike.

„Time pravimo veliki korak napred u odnosu na skandaloznu, epski neuspelu reformu pravosuđa 2009. godine, koja je ovu državu do sada koštala zbog svih odšteta više od 60 miliona evra“, naglasila je.

Joksimović je pozvala sve da ne zbunjuju građane i kao građanka navela da će glasati „za“ na referendumu, jer smatra da je to veliki korak napred za našu zemlju.

„To je nešto što građani očekuju i što godinama unazad prepoznaju kao jedan od problema koji naše društvo opterećuje decenijama“, navela je Joksimović.

Dodaje da iz tog razloga delu civilnog društva koje se bavi time i kažu da im je savest mirna jer su učestvovali u inkluzivnoj i transparentnoj debati koja je vodila ka zaokruživanju predloga teksta samih ustavnih amandmana, ne bi trebalo da praznici budu prioritet, a možda ni savest ne bi trebalo da im je tako mirna.

„Ovo nije jednostavna stvar, nije stvar koju razumeju svi građani, nije svako pravnik, nije svako zainteresovan za tu temu na način ekspertske debate, ali je zainteresovan za efekte koje će ta promena da donese, zainteresovan je da mu se kaže da li će to značiti da će sudije i tužioci biti nezavisni i nezavisniji od političkog uticaja, da li će pristup pravdi i pravičnosti za svakog građanina biti unapređena“, ukazala je.

Smatra da ta vrsta otklona od kampanje dela civilnog društva, prvo urušava temelje Nacionalnog konventa, „jer ako neko kaže da umesto konsenzusa, pluralističkog konsenzusa će da se bavi individualnim angažmanom, kampanjom, to je urušavanja temelja Konventa“.

Smatra i da ne bi trebalo da bude otklona „pogotovo što bi Konvent o EU trebalo da podrži sve ono što vodi ka postizanju najboljih evropskih standarda i vrednosti i koji će nas približiti članstvu u EU“.

Prema njenim rečima, da bi se vodio dijalog moraju postojati tri stvari - da se bude zainteresovan za temu, da imaju argumente i hrabrost i spremnost da ih ukrste.

„Ne znam koja tačno od ova tri elementa nedostaju Radnoj grupi za Poglavlje 23 Konventa, ali očigledno joj nedostaju“, kazala je.

Joksimović navodi da je ova promena Ustava prilika koja se ne sme propustiti i dodaje da to smatra i kao ministar, ali i kao građanin ove zemlje.

„Teško je pretpostaviti kada će se ponovo pojaviti šansa za realizaciju jedne ovako dubinske strukturne promene našeg društva i u našem sistemu. Smatram da je dobro, ne mislim da sam urušila status obaveze da ne učestvujem u kampanji, izjasnila sam se kao građanin“, navela je.

Ističe da današnji dijalog nije smeo da protekne bez najpozvanijih u Nacionalnom konventu da govore na temu ustavnih promena.

Navodi da su srećom oni koji su pozvaniji - društva sudija i tužilaca, tu i da su uzeli učešće bez politizacije.

„Zainteresovana sam za to šta će biti sa našim evropskim integracijama, ali ovde nije to presudno, već da li ćemo ostvariti ono što građani žele dugi niz godina, a to je nezavisnije pravosuđe, bolji pristup pravičnosti i pravdi i efikasnu borbu protiv korupcije“, zaključila je Joksimović.
 
Izvor: Tanjug