J. Joksimović: Reforme istim tempom i tokom predsedavanja Francuske

16. decembar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Reforme istim tempom i tokom predsedavanja Francuske

Srbija će nastaviti da nesmanjenim tempom sprovodi reforme i tokom francuskog predsedavanja Evropskom unijom, poručila je danas ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i istakla da je ova godina bila uspešna za evropske integracije Srbije izrazivši uverenje da će se, uzimajući u obzir prioritete francuskog predsedavanja, pozitivna dinamika zadržati i u prvoj polovini 2022. godine.

Joksimović je na prijemu povodom početka francuskog predsedavanja Savetom EU, istakla da je odluka zemalja članica EU da podrže Srbiju u pristupnom procesu za otvaranje klastera 4, koji se odnosi na zelenu agendu i održivu povezanost, pokazala u kakvoj sinergiji rade EU i Srbija.

Istakla je da upravo teme iz Klastera 4 - energetika, životna sredina, održivi razvoj, transevropske mreže i transport , najbolje pokazuju međupovezanost evropskog kontinenta gde, kako kaže, niko ne može sam i bez saradnje svih, da se izbori za više, da sanira eventualne probleme niti da kreira održivu mapu puta.

„Za nas je od izuzetnog značaja da smo trenutno najvažnije teme za Evropu, a koje je i Francuska u svojim prioritetima izdvojila kao novi model rasta EU, prepoznali na vreme i da smo kao zemlja ušli u maticu promena. Da ne stojimo po strani i čekamo da se promene dese, nego da zajedno radimo na tome, iako su to zahtevne i skupe promene koje traže angažman celog društva“, rekla je Joksimović.

Naglasila je da je strateška vizija zajedničkog rada Srbije i EU u tim oblastima, kao i u svim drugim oblastima, kako to nova metodologija čiji je inicijator bila Francuska, a koju je Srbija odmah i sa puno entuzijazma prihvatila, dovela do postignutih rezultata na kraju godine.

Istakla je da je 2021. godina bila uspešna za evropske integracije Srbije, i izrazila uverenje da će se, uzimajući u obzir prioritete francuskog predsedavanja, i u prvoj polovini 2022. zadržati dobra dinamika.

Prema njenoj oceni, to pokazuje da je ideja Francuske dobronamerna, da su Evropska komisija i sve zemlje članice prepoznali potrebu da se obnovi i osveži pristupni proces, ali i da je Srbija kao zemlja učinila maksimalne napore da, u skladu sa kriterijumima nove metodologije, sprovede sve reforme u oblasti vladavine prava, neophodne u ovoj fazi pregovora, kao i sve što je neophodno za pripremu klasterskih politika.

„Upravo u toj sinergiji čini mi se da smo postigli pozitivan efekat i za Srbiju i region, ali i za EU“, rekla je Joksimović.

Naglasila je da će Srbija nastaviti reforme i da je Klaster 3, koji se tiče inkluzivnog rasta i konkurentnosti u potpunosti spreman, uz podsećanje da je EK dala preporuku za otvaranje tog klastera.

Dodala je da Srbija nastavlja i sa ustavnim reformama i izrazila nadu da će one biti podržane na referendumu zakazanom za 16. januar sledeće godine čime će, kako kaže, biti zaokružen važan set reformi iz oblasti pravosuđa.

Istovremeno se, kaže Joksimović, nastavlja rad i na drugim klasterima, pre svega, na Klasteru 5 koji se tiče kohezione i poljoprivredne politike i resursa.

„Imamo plan ne samo za prvih šest meseci, nego i za celu godinu. Snažno verujem u iskrenu posvećenost Francuske Zapadnom Balkanu i perspektivi članstva u EU, kako je najavljeno u prioritetima francuskog predsedavanja“, navela je ona.

Ocenila je da je to potpomognuto i snažnim bilateralnim odnosima Srbije i Francuske, kao i ličnim odnosima dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Emanuela Makrona“, rekla je Joksimović.

Istakla je da je ohrabrena najavom prioriteta francuskog predsedavanja, koje je potvrdio i predsednik Emanuel Makron, kao i najavom organizacije važne konferencije o Zapadnom Balkanu u junu 2022.

„To pokazuje jasnu posvećenost Francuske, ali i svih u EU, da tema zapadnog Balkana i proširenja mora da dobije neko svoje razrešenje u interesu svih u regionu, ne samo Srbije“, navela je Joksimović.

Naglasila je da Srbija snažno podržava evrointegracioni proces celog regiona, jer je, kako kaže, to najbolje za građane, nezavisno u kojoj zemlji žive, i izrazila nadu da će to dati dodatni impuls politici proširenja i Zapadnom Balkanu tokom francuskog predsedavanja.

„Računamo na obnovljenu dinamiku procesa, a sa naše strane ćemo uraditi sve da zadržimo i ubrzamo tu dinamiku. Pitanje nije samo šta EU može da uradi za Srbiju, već i šta Srbija može da uradi za EU i doprinese osnaženoj, revitalizovanoj, energičnoj i konkurentnijoj EU“, rekla je Joksimović i dodala da Srbija podržava prioritete francuskog predsedavanja i da će EU u Srbiji uvek imati pouzdanog partnera.

Izvor: Tanjug