J. Joksimović: Veliki uspeh Srbije, nastavljamo rad na novim klasterima

14. decembar 2021. | Brisel

 J. Joksimović: Veliki uspeh Srbije, nastavljamo rad na novim klasterima

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je otvaranje klastera 4 u pristupnim pregovorima Srbije dobra poruka kako za Srbiju, tako i za region i samu EU.

„To znači da je nova metodologija živa i da nakon sprovedenih reformi sledi konkretan napredak na evropskom putu. Danas smo potvrdili da je EU bila ozbiljna u nameri da podigne kredibilnost, vidljivost i predvidljivost procesa, ali i da smo mi ozbiljno radili i potpuno se spremili da odgovorimo na zahtevne kriterijume koje nosi nova metodologija”, izjavila je Joksimović.

Ona je u izjavi nakon Međuvladine konferencije EU i Srbije u Briselu navela da je otvaranje klastera 4 rezultat koordiniranog napora cele Vlade i predsednika Aleksandra Vučića.

Dodala je da je za otvaranje novih poglavlja sadržanih u klasteru 4 posebno bio važan paralelni rad na reformi u oblasti vladavine prava u zemlji sa fokusom na pravosuđu i ustavnim amandmanima.

Joksimović je ocenila da je Srbija dobila snažnu podršku zemlja članica EU za otvaranje klastera 4, koji se odnosi na Zelenu agendu, a što je po njenim rečima tema koja zanima sve građane Srbije, kao i samu EU.

„Prepoznato je sve što smo uradili, kao i mapa puta kako ćemo dalje, zajedno sa EU, kako u strateškom tako i u finansijskom smislu”, ocenila je Joksimović.

Joksimović, koja je zadužena za evropske integracije Srbije, navela je i da je klaster 3 već spreman da bude otvoren u prvoj polovini 2022. godine tokom predsedavanja Francuske Savetu EU.

„Mi ne stajemo tu, već intenzivno pravimo planove za klaster 5 koji se odnosi na poljoprivrednu politiku, koheziju i resurse, a koji se prirodno naslanja na klastere 3 i 4 i gde se reforme sukcesivno nastavljaju i čine jednu zaokruženu celinu ozbiljnih reformi”, poručila je Joksimović.

Ona je zaključila da se otvaranjem klastera 4 otvaraju i mogućnosti za dovođenje novih investicija iz EU u Srbiju i to u oblasti zaštite životne sredine, energetike i održive povezanosti i dodaje da je Srbija pripremila brojne projekte od kojih neke već sprovodi uz finansijsku pomoć EU.

Izvor: Tanjug