Joksimović i Žiofre - još 10 miliona za oporavak 99 opština

09. decembar 2021. | Beograd

Joksimović i Žiofre - još 10 miliona za oporavak 99 opština

Sporazum o dodatnoj podršci od 10 miliona evra za ekonomski oporavak 99 nerazvijenijih opština Srbije od posledica pandemije potpisali su danas ministar evropskih integracija Jadranka Joksimović i šef delegacije Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre koji je ocenio da sporazum potvrđuje da EU ostaje posvećena podršci Srbiji.

Taj novac namenjen je projektu „EU PRO plus" samo je deo od 30 miliona evra koji će uslediti, a namenjen je za nastavak jačanja otpornosti lokalnih samouprava na posledice izazvane pandemijom, rekla je Joksimović.

Prema njenim rečima, Sporazum je nastavak dobrih vesti, posle odluke da Srbija naredne nedelje, na Međuvladinoj konferenciji, otvori Klaster 4 sa četiri poglavlja.

Pozvala je sve lokalne samouprave, regionalne razvojne agencije i nevladin sektor da pripreme projekte i koriste ta sredstva u cilj jačanja malih i srednjih preduzeća, novog zapošljavanja teže zapošljivih i ranjivih grupa, rešavanje ekoloških problema i unapređivanja rodne ravnopravnosti i investicija.

„Težimo da uposlimo sve kapacitete i da svako dobije šansu da doprinese ne samo reformama već i ličnom napretku, boljem životnom standardu, a samim tim i lokalnoj zajednici i celoj zemlji. A evropske integracije su pravi instrument za postizanje takvih rezultata", naglasila je ministar Joksimović i dodala da je suština programa EU PRO Plus da se dopre do svakog građanina bez obzira u kom delu zemlje živi.

Ona je izrazila uverenje da je zahvaljujući dosadašnjim programima rađenim u saradnju sa EU već deo tih 99 opština prešao u novu kategoriju i da nisu više najnerazvijenije opštine.

„Verujem, sigurna sam, a i napravićemo analizu, da je značajan deo tih opština prešao u višu kategoriju, da sada spada u srednje razvijene opštine. Volela bih da zaista napravimo tu analizu i da vidimo koliko smo tim projektima doprineli da se život građana u tim lokalnim samoupravama unapredi", navela je Joksimović.

Žiofre je rekao da EU ostaje partner Srbiji u procesu evropskih integracija, a Međuvladina konferencija će potvrditi napredak Srbije u tom procesu.

Dodatnih 10 miliona evra omogućiće rad na važnim pitanjima na lokalnom nivou kome je potrebna dodatna podrška, rekao je on i podsetio da je ekonomija Srbije u izazovnim okolnostima pandemije dobro reagovala, ali da, kako kaže, treba pomoći opštinama u suočavanju sa izazovima koji predstoje.

Prema njegovim rečima, dodatak od 10 miliona evra prvobitnom budžetu Programa od 30 miliona evra odličan je primer agilnosti Evropske komisije i snažnog partnerstva između Delegacije EU i Ministarstva za evropske integracije koji udružuju napore da odgovore na prioritetne potrebe Srbije.

„Radimo sa 99 opština šiorm Srbije kojima smo do sada pomogli sa više od 30 miliona, u saradnji sa Ministarstvom i našim partnerom UNOPS, a dodatni novac od 10 milona će moći da bide iskorišćen za infrastrukturu, socijalne usloge i ravnomerni ekonomski razvoj", dodao je Žiofre.

Joksimović i ambasador najavili su tri javna poziva EU PRO Plus programa, ukupne vrednosti 4,5 miliona evra, putem kojih će EU podržati razvoj lokalne infrastrukture, konkurentnosti malih i srednjih preduzeća, kao i unapređenje socijalnih usluga u 99 lokalnih samouprava u dva regiona Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Žiofe je naglasio da je cilj projekta ravnomeran ekonomski razvoj Srbije.

Izvor: Tanjug