J. Joksimović: Otvaranjem Klastera 4 obnavljamo pozitivnu dinamiku procesa evropskih integracija

09. decembar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Otvaranjem Klastera 4 obnavljamo pozitivnu dinamiku procesa evropskih integracija

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da je otvaranjem Klastera 4 obnovljena pozitivna dinamika procesa evropskih integracija Srbije koji je jedno vreme stajao i da je Evropska komisija pokazala da je nova metodologija živa.

„Obnavljamo pozitivnu dinamiku procesa, pokazujemo da smo zaista radili u dve najteže godine za čovečanstvo u poslednjih barem 50 godina, da nas to nije omelo, pokazali smo fleksibilnost kao država, kao društvo, primenili smo novu metodologiju“, kazala je Joksimović na RTS-u.

Kako je navela, i Evropska komisija je ovim pokazala da je nova metodologija živa i ukazuje da je u tome i Srbija dala svoj doprinos jer niko drugi u regionu nije na takav način prihvatio novu metodologiju i izgleda da neće biti puno rezultata za ostale na Zapadnom Balkanu u ovom trenutku.

„Utoliko više smatram da je ovo pozitivan signal i daće nam podstrek za nove reforme“, navela je.

Ističe da nije mala stvar otvaranje jednog klastera i ukazuje da je to, gledano po staroj metodologiji, otvaranje četiri potpuno nova poglavlja, odnosno poglavlja koja nisu otvarana po staroj metodologiji.

„Na ovaj način ulazimo u jedno dublje povezivanje sa svim standardima EU. To je kao da smo četiri poglavlja odjednom otvorili, s tim što je to sada integrisana sektorska politika koja se tiče održive povezanosti, onoga što smo već počeli da radimo i u okviru projekata koji su finansirani iz EU poput železničke deonice Koridora 10 Beograd - Niš, a onda i deonice autoputa Niš – Merdare“, kazala je ona.

Dodaje da se to tiče održive povezanosti i podseća da je zelena agenda, zaštita životne sredine, cirkularna ekonomija. Na ovaj način Srbija će imati i bolji i dublji pristup sektorskoj politici i finansijskim instrumentima za projekte koji se tiču životne sredine, kaže Joksimović dodajući da se sredstva iz EU koriste i za pripremu projekata.

„To se radi da bi ti projekti bili u saglasju sa svim aspektima koji su važni za održivost projekta i da budu u skladu sa najvišim standardima EU“, kazala je Joksimović i navela da se prethodnih meseci radilo i na pripremi IPA 3 - finansijskog paketa za 2021 - 2027.

Kako kaže, planirani su važni projekti i projekti iz ekologije, poput centra za upravljanje otpadom u Novom Sadu i regionalnog centra za pročišćavanje otpadnih voda za čitav Zlatiborski i Moravički okrug, ali i centar za regionalno vodosnabdevanje u Kolubarskom okrugu.

„To su veliki projekti koje smo pripremali da kandidujemo za sredstva iz EU, a sada sa otvaranjem Klastera 4 iduće nedelje, 14. decembra na Međunarodnoj konferenciji, dodatno ćemo biti u prilici da kandidujemo sve relevantne projekte iz oblasti zaštite životne sredine, obnove biodiverziteta, poboljšanja vazduha, vode, tla, cirkularne ekonomije, svega onoga što nas zanima kao Vladu“, navela je Joksimović.

Prema njenim rečima, Srbija ne bi mogla da dođe u poziciju da otvori Klaster 4 da pre toga nije urađen čitav set aktivnosti ozbiljnih reformi iz oblasti vladavine prava, unapređivanja vladavine prava, posebno u sektoru koji se tiče reforme pravosudnog sistema i ustavnih amandmana kojima se, podseća, menja način na koji biramo nosioce najviših pravosudnih funkcija - sudija, tužilaca, zamenika tužilaca.

Navodeći da je to i tema referenduma zakazanog za 16. januar, Joksimović kaže da je Evropska komisija to posebno valorizovala time što je dala preporuke za otvaranje dva klastera.

Joksimović ističe da saglasnost zemalja članica za otvaranje jednog klastera jeste vetar u leđa i dodaje da smatra da je i Klaster 3 potpuno spreman i da ozbiljne ustavne reforme koje bi trebalo da budu potvrđene na referendumu, će biti dovoljan dokaz za pojedine zemlje članice da podrže i otvaranje Klastera 3.

Poručila je da će se nesmanjenim tempom nastaviti promene upravo zbog onoga, kako kaže, što naši građani očekuju, a to je bolja i brža pristupačnost pravdi i pravičnosti za svakog građanina, zelena agenda, bolji kvalitet života, zdravlje ljudi.

Izvor: Tanjug