J. Joksimović: EU uvažila rad Srbije u oblasti vladavine prava i Zelene agende

08. decembar 2021. | Beograd

J. Joksimović: EU uvažila rad Srbije u oblasti vladavine prava i Zelene agende

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović ocenila je danas da odluka EU o otvaranju Klastera 4 pokazuje da je Unija uvažila rad i trud Srbije u oblasti vladavine prava, pravosuđa, borbe protiv korupcije, organizovanog kriminala.

Joksimović je u pisanoj izjavi podsetila na to da je na današnjem redovnom sastanku stalnih predstavnika država članica EU u Briselu (COREPER) potvrđena odluka o otvaranju Klastera 4 - Zelena agenda i održiva povezanost, odnosno odluka o otvaranju četiri nova pregovaračka poglavlja u pregovorima sa Srbijom i to poglavlje 14 - transportna politika, 15 - energetika, 21 - trans-evropske mreže i 27 - životna sredina i klimatske promene.

Formalna procedura otvaranja Klastera 4 biće upriličena na Međuvladinoj konferenciji Evropske unije i Srbije, koja će biti održana u Briselu 14. decembra, navodi Joksimović.

Prema njenim rečima, otvaranjem klastera EU je pokazala da je prepoznala rešenost Srbije da unapredi pravosuđe, kroz izmenu ustavnih amandmana koji uređuju tu oblast.

„Sproveden je ozbiljan, inkluzivan i transparentan postupak za promenu Ustava, a cilj tih reformi jeste upravo da se spreči politički uticaj na pravosuđe, da se ojača efikasnost i nezavisnost sudova i sudske vlasti čime se svim građanima Srbije omogućava pravičan pristup pravdi i pravosudnom sistemu“, navela je ona.

Joksimović ukazuje i na to da je tom odlukom Evropska unija potvrdila sve što je Srbija uradila u pogledu ispunjavanja kriterijuma i merila u oblasti Zelene agende, na prvom mestu životne sredine, energetike i održive povezanosti.

„Otvaranjem Klastera 4 intenziviraće se saradnja između nas i EU u pogledu jačanja kapaciteta za investicije u navedenim oblastima i daljeg zajedničkog rada u svim segmentima sektorskih politika EU u okviru Klastera 4“, istakla je ministar za evropske integracije.

Kako ocenjuje, Srbija je ispunjavanjem svih kriterijuma za otvaranje četiri pregovaračka poglavlja u okviru Klastera 4 pokazala nesumnjiv kapacitet i političku rešenost da uđe na vreme u maticu promena mirne transformacije ka ciljevima Zelenog dogovora i Zelene agende za Zapadni Balkan.

Joksimović je naglasila da je Srbija pokazala i da zajedno sa EU radi na projektima održivog razvoja, zaštite životne sredine, energetske tranzicije i održive povezanosti.

Izvor: Tanjug