Ј. Јоксимовић: ЕУ уважила рад Србије у области владавине права и Зелене агенде

08. децембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: ЕУ уважила рад Србије у области владавине права и Зелене агенде

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је данас да одлука ЕУ о отварању Кластера 4 показује да је Унија уважила рад и труд Србије у области владавине права, правосуђа, борбе против корупције, организованог криминала.

Јоксимовић је у писаној изјави подсетила на то да је на данашњем редовном састанку сталних представника држава чланица ЕУ у Бриселу (COREPER) потврђена одлука о отварању Кластера 4 - Зелена агенда и одржива повезаност, односно одлука о отварању четири нова преговарачка поглавља у преговорима са Србијом и то поглавље 14 - транспортна политика, 15 - енергетика, 21 - транс-европске мреже и 27 - животна средина и климатске промене.

Формална процедура отварања Кластера 4 биће уприличена на Међувладиној конференцији Европске уније и Србије, која ће бити одржана у Бриселу 14. децембра, наводи Јоксимовић.

Према њеним речима, отварањем кластера ЕУ је показала да је препознала решеност Србије да унапреди правосуђе, кроз измену уставних амандмана који уређују ту област.

„Спроведен је озбиљан, инклузиван и транспарентан поступак за промену Устава, а циљ тих реформи јесте управо да се спречи политички утицај на правосуђе, да се ојача ефикасност и независност судова и судске власти чиме се свим грађанима Србије омогућава правичан приступ правди и правосудном систему“, навела је она.

Јоксимовић указује и на то да је том одлуком Европска унија потврдила све што је Србија урадила у погледу испуњавања критеријума и мерила у области Зелене агенде, на првом месту животне средине, енергетике и одрживе повезаности.

„Отварањем Кластера 4 интензивираће се сарадња између нас и ЕУ у погледу јачања капацитета за инвестиције у наведеним областима и даљег заједничког рада у свим сегментима секторских политика ЕУ у оквиру Кластера 4“, истакла је министар за европске интеграције.

Како оцењује, Србија је испуњавањем свих критеријума за отварање четири преговарачка поглавља у оквиру Кластера 4 показала несумњив капацитет и политичку решеност да уђе на време у матицу промена мирне трансформације ка циљевима Зеленог договора и Зелене агенде за Западни Балкан.

Јоксимовић је нагласила да је Србија показала и да заједно са ЕУ ради на пројектима одрживог развоја, заштите животне средине, енергетске транзиције и одрживе повезаности.

Извор: Танјуг