Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Španija će podržati otvaranje dva klastera

19. novembar 2021. | Madrid

J. Joksimović: Španija će podržati otvaranje dva klastera

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da će Španija podržati otvaranje dva klastera u okviru evrointegracija Srbije uz ocenu da tema proširenja EU ipak dobija sve više na značaju u samoj Uniji i pored brojnih izazova i stagnacije koju svi u regionu manje ili više osećaju.

Kako je navela, to potvrđuje i konferencija pod nazivom „Sledeće proširenje EU: perspektive i prepreke", koja je održana danas u Madridu, a na kojoj je Joksimović učestvovala.

„Za nas i za naše građane, Španija je nesumnjivo jedan od najvećih prijatelja u Evropskoj uniji, imamo izuzetne bilateralne odnose i to je država koja je dosledna u svojoj principijelnoj politici i prema proširenju i prema Srbiji", kazala je Joksimović.

U tom smislu, dodaje, konferenciju smatra izuzetno važnim formatom u kome je mogla da predstavi šta je Srbija uradila, šta očekuje u narednom periodu i šta vidi kao potencijalne izazove, ne samo za Srbiju i proces proširenja, nego i za ceo Zapadni Balkan.

Kao najvažniju poruka sa današnjeg sastanka, posebno bilateralnog sastanka sa državnim sekretarom za evropske poslove Španije Huan Gonzales Pera Barbom, Joksimović je izdvojila to što je Španija najavila da će podržati otvaranje oba klastera sa Srbijom - Klastera 3, koji se odnosi na inkluzivni rast i konkurentnost i Klaster 4, koji se odnosi na zelenu agendu i održivu povezanost.

Španija smatra da je Srbija, onako kako je i Izveštaj o napretku zemlje pokazao, zaista dosta uradila u prethodnim godinama, kazala je Joksimović i dodala da smatraju da je u prethodnim mesecima intenzivirano rađeno u skladu s principima nove metodologije i u oblasti vladavine prava i u oblasti ispunjavanja svih kriterijuma koji su neophodni za otvaranje Klastera 3 i Klastera 4.

Joksimović podseća da Klaster 3 ima osam poglavlja, kao i da Klaster 4 ima četiri poglavlja.

Navodi da joj je Pera Barba preneo da Vlada Španije smatra da je podrška za otvaranje oba klastera kredibilan odgovor Evropske unije i, bar s njihove strane, dakle Španije, na sve ono što je Srbija pokazala u prethodnom periodu.

Kako kaže, podrška otvaranju klastera je kredibilna, posebno imajući u vidu težinu situacije za celu Evropsku uniju zbog pandemije kovida i za sam region, pa naravno i za Srbiju.

„Smatraju da je važno da nismo gubili entuzijazam, da smo se zaista na aktivan način pripremili da odgovorimo zahtevima nove metodologije, da uradimo sve što je do nas da se taj proces ubrza i da dobije novu dinamiku, ali, evo kažem, to će zavisiti od odluke svih država članica", kazala je.

Joksimović smatra da je jako važno što nam je Španija poslala pozitivnu poruku jer je, kako kaže, Španija velika zemlja, važna zemlja.

„Iako su sve države članice važne, za nas je ovakav stav bitan jer je reč i vrlo uglednoj zemlji EU i našem velikom prijatelju. Meni lično i kao glavnom pregovaraču i ministru za evropske integracije uvek znači da čujemo i da dobijemo podršku od Španije za ono što je deo našeg pristupnog procesa tako da ta najava da će podržati otvaranje oba klastera za nas je i dodatni dokaz o zaista dobrim bilateralnim odnosima koje imamo i jednoj iskrenoj podršci Španije celom regionu, ali i Srbiji posebno", kazala je Joksimović.

Na samoj konferenciji, na seminaru gde su učestvovali i predstavnici iz regiona bilo je dosta izrečenih frustracija u odnosu na politiku proširenja EU, posebno u vezi sa situacijom sa Severnom Makedonijom i uslovljavanjima bilateralnim koja postoje na njihovom evropskom putu, kazala je Joksimović.

Dodaje da su tu bili i predstavnici Albanije, Crne Gore i da se pokazalo da većina partnera u regionu oseća neku stagnaciju procesa.

Kako kaže, smatra da bi trebalo da budemo malo optimističniji svi, jer na kraju krajeva, sve se radi zbog društava u regionu i država.

Dodaje da i države regiona očekuju da to bude praćeno na kredibilan način pristupnim procesom, odnosno dinamikom pristupnog procesa koja će pratiti realne reforme koje se sprovode u našim društvima.

Veruje da će Srbija do kraja slovenačkog predsedavanja na Međuvladinoj konferenciji napraviti neki važan korak.

„Da li će to biti otvaranje jednog klastera ili dva, to još uvek ne mogu da potvrdim zato što države članice još uvek analiziraju i daće svoje viđenje da li je Srbija zaslužila jedan ili dva. Ja lično smatram i apsolutno vrlo otvoreno o tome govorim da smo mi odavno zaslužili napredak u pregovorima", naglasila je.

Kako kaže, i španska javnost i učesnici u Institutu Elkano, španskom institutu koji se bavi najvažnijim pitanjima spoljne politike, imaju lepe reči o Srbiji i u pogledu odgovornosti tokom migrantske krize i u pogledu odgovora na pandemiju, vakcinacije, solidarnosti koja je pokazana, ne samo s regionom već i sa Evropskom unijom.

Joksimović dodaje da se čulo da oni vide Srbiju na način da ne pita samo šta Evropska unija može da uradi za nas, već šta je ono što i mi možemo da u ovoj poziciji uradimo i za naše komšije i za ostatak Evropske unije i kako da doprinesemo osnaživanju i jačanju celog evropskog kontinenta.

Prema njenim rečima, na konferenciji su govorili i o tome da li bi predstavnici Zapadnog Balkana trebalo da učestvuju na Konferenciji o budućnosti Evrope.

„Moj stav je bio vrlo jasan - ako računate na nas kad su izazovi u pitanju, onda morate da date priliku i građanima i Srbije i svih drugih društava u regionu Zapadnog Balkana da kažu kako mi vidimo budućnost celog evropskog kontinenta", kazala je.

Dodaje da se razgovaralo i o drugim bilateralnim pitanjima.

Joksimović je na konferenciji koja je organizovana u koordinaciji sa slovenačkim predsedavanjem Evropskoj uniji u Madridu učestvovala na poziv direktora Instituta Elkano Čarlsa Pauela.

Izvor: Tanjug