J. Joksimović: Mogućnosti saradnje Srbije i inicijative Format Slavkov

15. novembar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Mogućnosti saradnje Srbije i inicijative Format Slavkov

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas na zajedničkim sastanku sa ambasadorima Češke Tomašom Kuhtom, Austrije Nikolausom Luterotijem i Slovačke Fedorom Rosohom, o evropskoj integraciji Srbije, kao i o mogućnostima daljeg unapređenja saradnje sa ove tri zemlje i kroz njihovu trojnu regionalnu inicijativu „Format Slavkov".

Joksimović je informisala sagovornike o reformskim aktivnostima vlade na ispunjavanju preporuka iz ovogodišnjeg Izveštaja Evropske komisije o Srbiji, posebno u oblasti vladavine prava.

„Izveštaj je dao presek stanja u svim reformskim oblastima, na objektivan način i uz uvažavanje svega što je Srbija postigla u poslednjih godinu dana", rekla je ministar i naglasila da vlada motivisano nastavlja sa sprovođenjem svoje evropske agende.

„Očekujemo da će države članice prihvatiti preporuku Evropske komisije, koja je u ovom dokumentu navela da je Srbija spremna za otvaranje dva klastera", kazala je Joksimović, a navodi se u saopštenju Ministarstva.

Trojica ambasadora izjavili su da i Češka i Austrija i Slovačka podržavaju pristupanje Srbije EU, kao i sve reforme koje naša zemlja sprovodi u cilju usklađivanja svog pravnog sistema sa onim u EU i da dostigne standarde Unije.

Izvor: Tanjug