Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović: Srbija ubrzala reforme

28. oktobar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Srbija ubrzala reforme

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je Srbija nastavila i ubrzala reforme i ocenila da je apsolutno zaslužena preporuka Evropske komisije da EU otvori još dva klastera u pristupnim pregovorima sa Srbijom.

Govoreći na onlajn sastanku Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije, Joksimović je rekla da je Evropska komisija jasno naglasila da je uočen napredak u svim relevantnim oblastima ekonomskog i društvenog života, negde veći, negde manji.

Odgovarajući na primedbu predsedavajuće sastanka Tanje Fajon da je Srbiji učinjen ustupak time što je Evropska komisija preporučila otvaranje novih poglavlja, Joksimović je rekla da je izveštaj objektivno izmerio gde je napredak ostvaren, pre svega u vladavini prava.

„Reforma pravosuđa tek treba da se završi referendumom, pa je zato označeno da je tu učinjen ograničen napredak“, navela je Joksimović.

Ona je takođe istakla da u Srbiji ne postoji trend napada na novinare.

„U Srbiji postoji Radna grupa za zaštitu novinara i svi napadi na novinare su evidentirani od strane Radne grupe, tužilaštva i policije i procesuirani“, istakla je Joksimović.

Ona je reagovala i na izjavu Tanje Fajon, koja je poželela da u Srbiji vidi više pluralistički parlament.

„Srpski parlament biće onakav kako ga bude izabrao narod Srbije, kao i svuda u svetu“, poručila je ministar.

Joksimović je istakla da je Srbija zemlja koja je u startu prihvatila novu metodologiju pristupnih pregovora i to na aktivan način, što je prepoznala i pohvalila Evropska komisija.

„Sve to nije moglo da se uradi bez napora cele vladajuće garniture - predsednika Aleksandra Vučića, premijerke Ane Brnabić i cele vlade. To je rezultiralo time da imamo koordinatore u svih šest klastera, oni su visoko rangirani odgovorni ljudi iz sistema, koji su odgovorni i za implementaciju, čime smo izašli u susret zahtevima i za implementaciju dogovorenog“, istakla je Joksimović.

Ona je navela da je Srbija radila paralelno na klasteru 1 koji je već otvoreni i tiče se fundamentalnih prava i vladavine prava, i na klasterima 3 i 4.

„Napravili smo Medijsku strategiju, Radnu grupu za unapređenje izbornih uslova, čekamo mišljenje Venecijanske komisije o Zakonu o referendumu. Venecijanska komisija je već dala pozitivno mišljenje o ustavnim amandmanima. Što se tiče borbe protiv korupcije, do kraja meseca šaljemo novi izveštaj za GREKO u kojem ćemo pobrojati sve što smo preduzeli i posle toga očekujemo od njih novo mišljenje do kraja decembra“, navela je ona.

Ona je istakla da je Srbija preduzela sve da bude spremna za otvaranje klastera 3 i 4.

„U klasteru 3 imali smo opsežan rad u oblastima oporezivanja, alkoholnih proizvoda, socijalne politike i zapošljavanju. U klasteru 4 najviše smo uradili u poglavljima energetike, životne sredine i zato je Evropska komisija zaključila da smo uradili sve i da smo spremni za otvaranje klastera“, istakla je Joksimović.

Joksimović je takođe poručila da je Srbija dobar sused koji želi saradnju sa svima koji žele reforme i saradnju u regionu.

„Srbija želi da pomogne svima. Lobiramo za Severnu Makedoniju i Albaniju, jer smatramo da su ispunili uslove i zaslužili otvaranje pristupnih pregovora“, poručila je Joksimović.

Izvor: Tanjug