Otvoren 10. Forum Strategije Evropske unije za dunavski region

26. oktobar 2021. | Bratislava

Otvoren 10. Forum Strategije Evropske unije za dunavski region

Danas je u Bratislavi počela dvodnevna konferencija kojom  se obeležava deset godina saradnje u okviru Strategije Evropske unije za dunavski region (EUSDR).

Na ovogodišnjem EUSDR forumu, pod okriljem slovačkog predsedavanja, učestvuje više od 60 govornika i zvaničnika 14 zemalja dunavskog sliva. Na marginama  foruma, održan je i sastanak ministara zemalja učesnica u Strategiji zaduženih za inovacije i digitalizaciju i potpisana je Zajednička izjava o saradnji u navedenim oblastima.

Teme koje se razmatraju na forumu uključuju: digitalnu transformaciju i inovacije, očuvanje biodiverziteta, učešće mladih u Dunavskoj strategiji i koordinaciju EU fondova u skladu sa makro-regionalnim prioritetima. Prvog dana foruma, Dunavski transnacionalni program predstavlja rezultate saradnje u ovom regionu i prioritete koji će biti podržani u novom programskom periodu 2021-2027. Drugog dana foruma, u panelu na temu podrške zemljama nečlanicama EU kroz Dunavsku strategiju i Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan, učestovaće u ime Republike Srbije Mihajilo Dašić, v.d. pomoćnika ministra za evropske integracije.  

Za 28. oktobar najavljena je i posebna sesija u organizaciji koordinatora oblasti 7: Društvo znanja Dunavske strategija, radi informisanja i podsticanja učešća institucija u tzv. Widening pozivu u okviru programa Horizon Europe. Više informacija o događaju nalazi se na stranici: https://widening-cooperation-danuberegion.b2match.io/

Dnevni red i način pristupanja Forumu možete naći na stranici: https://eusdr2021.sk/#/