J. Joksimović i Lo Kašo: Izveštaj dobra osnova za napredak u procesu evropskih integracija

26. oktobar 2021. | Beograd

J. Joksimović i Lo Kašo: Izveštaj dobra osnova za napredak u procesu evropskih integracija

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Italije Karlo Lo Kašo razgovarali su danas o evropskoj integraciji Srbije, bilateralnim odnosima i o aktuelnim pitanjima u Evropskoj uniji.

Ministarstvo je saopštilo da je Joksimović informisala sagovornika o aktivnostima Vlade Srbije nakon usvajanja Izveštaja Evropske komisije o Srbiji za 2021. godinu.

Dodaje se da je naglasila da je ovaj dokument objektivno sagledao sve što je naša zemlja postigla do sada na putu pristupanja EU.

„Posebno je značajno što su uvaženi rezultati u dodatnoj demokratizaciji društva i u ekonomskim reformama, koje su dovele do toga da pojačani stepen otpornosti naše privrede omogući stabilnost za sve naše građane u doba globalne krize“, rekla je ministar.

Joksimović je posebno ukazala na sve postignuto u oblasti vladavine prava, pre svega na proces ustavne reforme koji vodi većoj nezavisnosti sudstva.

Istakla je rad na unapređenju i sprovođenju medijskog zakonodavstva, kao i na činjenicu da je Srbija još u maju dostigla sva merila za otvaranje još dva klastera.

„Činjenica da je EK u Izveštaju navela da je Srbija potpuno ispunila sve kriterijume za otvaranje svih poglavlja u okviru klastera 3 - Inkluzivni rast i kompetitivnost, u kojem je osam pregovaračkih poglavlja, kao i klastera 4, sa ukupno četiri poglavlja, koji se odnosi na zelenu agendu, digitalizaciju i održivu povezanost, za nas je dobar signal da će se države članice EU rukovoditi pre svega tim ocenama kada budu odlučivale o nastavku pregovora sa Srbijom", istakla je Joksimović.

Dodala je da za takvu odluku očekuje i podršku Italije do kraja ove godine.

Ambasador Lo Kašo izjavio je da Italija pouzdan partner Srbije na njenom evropskom putu.

Kako se navodi, on je naglasio značaj sveobuhvatnog reformskog napretka koji je evidentiran u Izveštaju Evropske komisije, a posebno je izdvojio onaj u oblasti vladavine prava, koji je i ključno merilo za ubrzanje pregovora.

Izvor: Tanjug