J. Joksimović: Izveštaj EK objektivan, evidentiran napredak u svim oblastima

19. oktobar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Izveštaj EK objektivan, evidentiran napredak u svim oblastima

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je danas da je novi Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije u procesu evrointegracija objektivan i „jedan od boljih“ u poslednjih nekoliko godina, kao i da je evidentiran napredak Srbije u svim oblastima. Joksimović je na konferenciji za medije u Vladi Srbije, gde je prisustvovala predstavljanju Izveštaja EK o napretku Srbije, kazala da novi dokument na objektivan način govori o svemu što je Srbija uradila i preduzela, kao i o stvarima koje bi trebalo da se nastave i ubrzaju.

„Ovo je dobar, objektivan izveštaj koji prepoznaje napore i jasno nam govori gde da idemo, kao što je i prethodni izveštaj govorio u kom pravcu da idemo. Novi izveštaj pokazuje da smo ostvarili rezultate i daje nam dodatnu motivaciju da u narednom periodu sprovodimo reforme na još brži i ako je moguće dinamičniji način“, rekla je Joksimović.

Ocenila je da je Izveštaj dobra osnova za države članice EU da na osnovu preporuke i ocene EK u svim oblastima daju saglasnost da Srbija do kraja godine otvori dva klastera.

„Da li će se to desiti zavisi od ocene svih država članica, da li će dati podršku za jedan ili dva klastera. Mi nećemo sedeti skrštenih ruku, aktivno ćemo razgovarati sa svim državama članicama da eventualno razjasnimo dileme koje pojedine države imaju o nekoj oblasti“, rekla je Joksimović.

Istakla je da je preporuka EK u Izveštaju da je Srbija potpuno ispunila sve kriterijume za otvaranje svih poglavlja u okviru dva klastera: klastera 3 koji se odnosi na inkluzivni rast i kompetitivnost u kojem je osam pregovaračkih poglavlja, kao i klastera 4, sa ukupno četiri poglavlja koji se odnosi na zelenu agendu, digitalizaciju i održivu povezanost.

„Države članice će se rukovoditi ocenama o napretku reformi u oblasti vladavine prava“, kazala je Joksimović.

Navela je da je u okviru klastera 1, koji je već otvoren, a koji se odnosi na osnove vladavine prava, konstatovan napredak u svim oblastima - u reformi pravosuđa, slobode izražavanja i medija, borbe protiv korupcije, osnovnih ljudskih i manjinskih prava, borbe protiv organizovanog kriminala.

„Napredak je negde veći, negde manji, ali je svakako evidentiran kao napredak“, kazala je Joksimović.

Naglasila je da ovogodišnji izveštaj EK o Srbiji može biti ocenjen kao „dobar utisak“ o zemlji i vladi koja je, kako kaže, u teškim pandemijskim uslovima i brojnim drugim izazovima koji se otvaraju u političkom, ekonomskom i zdravstvenom sektoru, pokazala želju, hrabrost, motivisanost i entuzijazam da usred pregovora, kada su se promenila pravila igre, prihvati novu metodologiju.

„Nismo bili zemlja koja se žali i buni i to koristi kao izgovor za nerad i manjak reformi, već, naprotiv, pokazali smo spremnost, posvećenost, odlučnost i hrabrost da se uhvatimo u koštac sa novim temama i načinima na koje te teme treba da se sprovode u konkretne reforme“, kazala je Joksimović.

Zahvalila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić na aktivnom uključivanju i podršci onome što je preduzela kao resorni ministar da se , kako kaže, potpuno spremimo strukturno, organizaciono i u svakom drugom smislu za novu metodologiju,

„Uz punu podršku i uključivanje onako kako nova metodologija i nalaže, a to je veće i snažnije političko vođenje procesa i to smo uspeli da uradimo u poslednjih nekoliko meseci. Uz nemerljiv doprinos predsednika Vučića i premijerke Brnabić i svih resornih ministarstava ovaj proces je dobio na snazi, koordinaciji i na političkom vođenju i to se reflektovalo kroz ovakav izveštaj“, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug