J. Joksimović: Od SAD novih 1,75 miliona dolara za borbu protiv pandemije

07. oktobar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Od SAD novih 1,75 miliona dolara za borbu protiv pandemije

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisala je danas 15. Amandman na Sporazum o pomoći između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država za bolje funkcionisanje javne uprave, vredan 1,75 miliona dolara.

!U okviru razvojne saradnje sa Sjedinjenim Američkim Državama, potpisala sam 15. Amandman na Sporazum, kojim su Sjedinjene Američke Države opredelile novih 1,75 miliona dolara bespovratne pomoći Republici Srbiji. U saradnji između Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Instituta za javno zdravlje „Batut'' i drugih relevantnih zdravstvenih ustanova, ova sredstva biće konkretno upotrebljena za smanjenje morbiditeta i mortaliteta od kovid-19 i za ublažavanje prenošenja zaraze", izjavila je Joksimović.

Ona je u saopštenju navela da je novac namenjen i jačanju zdravstvenog sistema u celini, pre svega za sprečavanje, otkrivanje i blagovremeno reagovanje na pandemiju.

„Na ovaj način biće obezbeđena podrška zdravstvenim ustanovama u pogledu dostupnosti različitih vidova terapije i lečenja, kao i za prošireni pristup dijagnostici za otkrivanje i lečenje kovid-19", izjavila je Joksimović.

Ministar Jadranka Joksimović još jednom je izrazila zahvalnost Sjedinjenim Američkim Državama na dosadašnjoj uspešnoj saradnji i značajnoj finansijskoj podršci Srbiji, koja od 2001. godine do danas iznosi više od milijardu dolara bespovratne pomoći za ekonomski i demokratski razvoj naše zemlje.

„Razvojna saradnja između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država se na ovaj način proširuje, a sredstva koja su danas opredeljena predstavljaju značajnu pomoć sektoru zdravstva koji je najteže pogođen u pandemiji“, zaključila je Joksimović.

Izvor: Tanjug