Ј. Јоксимовић: Од САД нових 1,75 милиона долара за борбу против пандемије

07. октобар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић: Од САД нових 1,75 милиона долара за борбу против пандемије

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потписала је данас 15. Амандман на Споразум о помоћи између Србије и Сједињених Америчких Држава за боље функционисање јавне управе, вредан 1,75 милиона долара.

!У оквиру развојне сарадње са Сједињеним Америчким Државама, потписала сам 15. Амандман на Споразум, којим су Сједињене Америчке Државе определиле нових 1,75 милиона долара бесповратне помоћи Републици Србији. У сарадњи између Америчке агенције за међународни развој (УСАИД), Института за јавно здравље „Батут'' и других релевантних здравствених установа, ова средства биће конкретно употребљена за смањење морбидитета и морталитета од ковид-19 и за ублажавање преношења заразе", изјавила је Јоксимовић.

Она је у саопштењу навела да је новац намењен и јачању здравственог система у целини, пре свега за спречавање, откривање и благовремено реаговање на пандемију.

„На овај начин биће обезбеђена подршка здравственим установама у погледу доступности различитих видова терапије и лечења, као и за проширени приступ дијагностици за откривање и лечење ковид-19", изјавила је Јоксимовић.

Министар Јадранка Јоксимовић још једном је изразила захвалност Сједињеним Америчким Државама на досадашњој успешној сарадњи и значајној финансијској подршци Србији, која од 2001. године до данас износи више од милијарду долара бесповратне помоћи за економски и демократски развој наше земље.

„Развојна сарадња између Републике Србије и Сједињених Америчких Држава се на овај начин проширује, а средства која су данас опредељена представљају значајну помоћ сектору здравства који је најтеже погођен у пандемији“, закључила је Јоксимовић.

Извор: Танјуг