Proširenje je pitanje kredibiliteta Unije

05. oktobar 2021. | Beograd

Proširenje je pitanje kredibiliteta Unije

Jadranka Joksimović uoči Samita EU – Zapadni Balkan

Očekujem da će Samit EU – Zapadni Balkan pomiriti  najpre same stavove država članica EU, koje između sebe, u ovom trenutku, imaju oprečna mišljenja o budućnosti i smislu politike proširenja EU, a zatim i naših očekivanja, kao i svih drugih učesnika sa Zapadnog Balkana. Veoma smo zahvalni onim članicama Unije koje su insistirale da u Deklaraciju bude uvršćena i formulacija kojom se potvrđuje privrženost EU procesu proširenja, iako to, po svemu sudeći, nije jednostavno postići. To jasno govori o tome koliko je proširenje za neke zemlje postalo nepopularno i pitanje i politika, ističe ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović za „Politiku“, govoreći o svojim očekivanjima od sutrašnjeg samita EU – Zapadni Balkan na Brdu kod Kranja u Sloveniji, u kontekstu informacija koje poslednjih dana prenose evropski mediji o sve većem „hlađenju“ Evropske unije od zapadnog Balkana.

Srbija nije u zastoju sa reformskim aktivnostima. Naprotiv, u punoj smo snazi za reforme i dostizanje kriterijuma iz nove metodologije, kaže ministar za evropske integracije 

Najviše pažnje izazvao je Rojters navodima da EU više ne može da se saglasi oko davanja garancija za buduće članstvo balkanskoj šestorki. Pozivajući se na četvoricu evropskih diplomata i jedan interni dokument, agencija je prenela da je nacrt završnog dokumenta samita lidera EU i zapadnog Balkana, po kojem bi EU trebalo da ponovi svoje obećanje dato pre 18 godina o „davanju nedvosmislene podrške evropskoj perspektivi zapadnog Balkana“, prošao najmanje dve runde razgovora bez postizanja dogovora. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u četvrtak izjavio, boraveći u Nišu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, da nije dobio nikakve signale iz Brisela koji bi potvrdili navode Rojtersa da EU više ne pokazuje interes za zapadni Balkan.  

„Nismo maloumni da ne znamo da postoje različita viđenja EU, ali ne mislim da bi to bilo strateški pametno ni za EU. Bilo bi pametno da pokazuju da je EU i dalje privlačna svima i verujem u reči Fon der Lajenove da žele Srbiju i druge zemlje u EU“, rekao je Vučić.

I resorni ministar smatra da je to pogrešan pristup, koji slabi motivaciju, posebno onih zemalja koje još nisu ni otpočele proces pregovora, što dovodi do utiska da je proces proširenja u zastoju. 

„Kada je reč o Srbiji, mi nismo u zastoju sa reformskim aktivnostima. Naprotiv, u punoj snazi smo za reforme i dostizanje kriterijuma iz nove metodologije, ali ovo postaje i tema kredibiliteta same EU. Očekujem da će EU vrednovati dostignuća čitavog regiona, posebno jer su kriterijumi pooštreni u odnosu na ranije faze proširenja, naravno, u skladu sa stepenom pristupanja svakog pojedinačno“, naglašava Jadranka Joksimović. 

Kako dodaje, Srbija će svakako na Samitu podvući i čvrstu opredeljenost za nastavak i jačanje aktivnog učešća u regionalnim inicijativama saradnje, kao što su Berlinski proces, „Otvoreni Balkan“ i sve druge aktivne inicijative. 

„EU i pojedine države naglasak stavljaju na nastojanja da se postigne sporazum u okviru ideje o Zajedničkom regionalnom tržištu, kao što je na primer dogovor o romingu ili o priznavanju diploma i profesionalnih kvalifikacija. Važne zajedničke teme biće i održivo povezivanje, digitalna transformacija, zelena agenda za ZB, kao i svi projekti iz ovih oblasti u okviru velikog Ekonomsko-investicionog plana EU. Time nastavljamo ekonomski napredak i jačanje otpornosti naše privrede, paralelno sa jačanjem vladavine prava u svim segmentima“, navodi Joksimović.

Izvor: Politika