J. Joksimović: Poseta Ursule fon der Lajen dobar impuls partnerstvu Srbije i EU

28. septembar 2021. | Beograd

J. Joksimović: Poseta Ursule fon der Lajen dobar impuls partnerstvu Srbije i EU

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sutrašnju posetu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Srbiji ocenjuje kao izuzetno značajnu, kao impuls partnerstvu Srbije i EU i potvrdu da EU i u svetlu globalnih izazova nije zapostavila Zapadni Balkan.

„Poseta predsednice Evropske komisije izuzetno je važna za ceo region. Za nas u Srbiji dobra je i značajna prilika da porazgovaramo na najvišem nivou o svim pitanjima, ne samo o procesu evrointegrcija nego i o politici proširenja EU, onome što očekujemo da ta politika donose sa jedne strane Evropskoj uniji - pozicije različitih zemlja i sa druge strane, šta je to što se od nas očekuje u samom procesu“, rekla je ministar Joksimović za Tanjug.

Joksimović je ocenila da je poseta izuzetno značajna i zbog toga što je predsednica EK u tradicionalnom govoru o stanju u EU pomenula ZB i naglasila značaj partnerstva i politike proširenja.

„Posetom demonstrira da EU u svetu svih ovih globalnih izazova, ne samo pandemije, već i komplikovanih međunarodnih odnosa nije zapostavila ZB. Naprotiv, potvrđuje i da se razumemo koliko nam je i u ovoj fazi pregovora, pre nego što postanemo članica, strateško partnerstvo važno i da očekujemo da taj proces dobije predvidljivost, kredibilnost i da ono što radimo u tom procesu bude vrednovano na pravi način. To je to jedini način da se pristupni proces zaista nastavi na održiv i smislen način“, naglasila je Joksimović.

Ministar je navela da će teme biti i sva druga pitanja koja se tiču naše zajedničke, nedeljive zdravstvene bezbednosti u okviru EU, a koja obuhvataju i zdravstvenu politiku i borbu protiv pandemije ali i njenih socioekonomskih posledica u celoj Evropi.

Tema će, kako kaže, biti i reforme u oblasti vladavine prava koje su posebnu težinu dobile novom metodologijom iako su uvek bile uslov za svaki napredak.

„Mislim da će posebno važna tema biti i dijalog Beograda i Prištine u svetlu najnovijih vrlo zabrinjavajućih događanja i da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednica vlade Ana Brnabić sa predsednicom EK o tome razgovarati”, rekla je ministar.

Kako kaže poseban događaj biće i to što ćemo zajednički označiti početak radova na modernizaciji i rehabilitaciji železničkog Koridora 10 - pruge Beograd - Niš, koji će biti finansiran iz fondova EU.

Ministar je ocenila da je to jedan od najvećih i posebno značajnih infrastrukturnih projekata i sa aspekta razvoja železničkog saobraćaja ne samo za Srbiju već i ceo region i Evropu, jer čini deo transevropske mreže koja ima značajan krak kroz našu zemlju.

Kao dobro ocenila je I to što je upravo predsednik Srbije u razgovoru sa predsednicom EK inicirao taj projekat.

„U EK je bilo sluha za taj projekat i mislim da će to biti izvanredno važan događaj Srbiju i značajan impuls našem odnosu, ne samo u kontekstu evropske integracije Srbije nego i partnerstva na različitim poljima sa EU i zemljama EU“, rekla je ministar za Tanjug.

Prema rečima ministra, Srbija će predsednici EK imati šta da predstavi, najpre šta smo uradili u evropskom procesu, šta posebno radimo u oblastima vladavine prava ali i zelene agende, šta smo uradili tokom naše odgovorne i otporne reakcije na početak pandemije i na sve što ona sa sobom nosi - na temu socioekonomskog oporavka.

Imaćemo priliku, kako je dodala, da kažemo šta smo uradili na polju regionalne saradnje, gde se suočavamo sa dosta izazova, ali i šta očekujemo od EU koja ima svoju ulogu u unapređenju regionalne saradnje, ne samo kroz proces evrointegracija već i kao naš najznačajniji partner u svim segmentima.

„Biće to prilika, da saopštimo naše planove, zašta očekujemo i veću podršku EU ali i da čujemo šta predsednica Urusla fon der Lajen i EU očekuju od Zapadnog Balkana i Srbije u reformskom procesu. Takođe, gde vidimo mogućnosti za unapređenje partnerskih odnosa koji će stvarno doneti napredak i regionu i Srbiji i našim građanina“, rekla je ona.

Ministar je naglasila da očekuje i razgovor o Konferenciji o budućnosti Evrope, za šta je Srbija veoma zainteresovana. „Naši građani većinski očekuju da Srbija postane deo EU i vrlo smo zainteresovani da budemo učesnici onoga što i sami vidimo kao svoju budućnost“, rekla je ministar.

Dodala je da će biti mnogo tema na stolu jer je dvodnevna poseta predsednice EK izvanredna prilika da se na najvišem nivou, otvoreno i u dobroj veri, razgovara o svim aspektima ne samo ovog procesa već i Evropi u celini.

Izvor: Tanjug