Informacije Aktuelnosti

J. Joksimović sa Hanom: Srbija na dobrom putu, nastaviti reforme

27. septembar 2021. | Salcburg

J. Joksimović sa Hanom: Srbija na dobrom putu, nastaviti reforme

Ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas u Salcburgu sa komesarom EU za budžet i administraciju Johanesom Hanom o perspektivi IPA 3 fondova, velikim projektima koje je Srbija kandidovala, veoma bitnoj poseti predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Srbiji kao i o procesu proširenja i novoj metodologiji čiji su rezultati, kako je rekao komesar, već primetni.

Joksimović je rekla da je Han kao bivši komesar za proširenje naveo da je primećeno da je Srbija najaktivnije pristupila novoj metodologiji i da se vide novi pomaci.

Han je ocenio, kako je rekla, da je nova metodologija dobila život kroz naš proces, da postoje zemlje koje nisu sklone proširenju što je činjenica, ali da se ne mogu ignorisati rezultati, svi reformski procesi i snažnije političko vođstvo.

U tom smislu, rekla je da je tokom bilateralnog sastanka sa Hanom razgovarala i o očekivanjima Srbije do kraja slovenačkog predsedavanja EU.

Bio je to, kako je rekla, važan sastanak u više aspekata sa samo pozitivnim rečima za Srbiju, kako u procesu pregovora i pristupanja tako i korišćenja pretpristupnih fondova i velikih projekata koje je EU finansirala i finansiraće u budućnosti.

“Razgovarali smo o svemu što su važni elementi pred dolazak Ursule fon der Lajen u Srbiju, jer njih dvoje blisko sarađuju, pa je to bila prilika da čuje čime bi poseta predsednice EK mogla da se dopuni”, rekla je ministar i dodala da su tema bile i poruke koje se iz EU šalju regionu, a i one koje region šalje EU.

Navela je da je najznačajnije to što je sa komesarom za budžet razgovarala o svim velikim projektima koji se finansiraju iz EU.

“Razgovarali smo o očekivanjima IPA 3 finansijske perspektive nedavno potvrđene u Evropskom parlamentu koja je finansijski instrument EU namenjen reformama u zemljama koje pregovaraju o članstvu za period 2021-2027”, rekla je Joksimović.

Ocenila je kao veoma dobro to što je Han primetio da je Srbija podnela značajne projekte sa dimenzijom regionalnog povezivanja, zelene agende koja je posebna tema u celom svetu, posebno u EU.

“Komesar je naveo da je Srbija u tom smislu prepoznata kao ozbiljna zemlja, jer smo već promovisali velike i važne infrastrukturne projekte i iz zelenih projekata - oblasti ekologije, zaštite životne sredine, borbe protiv klimatskih promena”, rekla je ministar i dodala da će tokom posete predsednice EK posebno biti obeležen projekat modernizacije i revitalizacije pruge Beograd-Niš - Koridora 10.

Taj projekat, kako je navela, ima izuzetan značaj i u cilju povezivanja, skraćivanja puta putnika i robe, a što je značajno jer ima i zelenu dimenziju i što je to transport koji najmanje zagađuje zbog čega će Srbija u tom pravcu dodatno raditi.

Dodala je da je reč o projektu velike finansijske vrednosti i dodala da će deo sredstava ići kao grant, a deo kroz finansijske institucije.

“Mislim da je komesar Han predočio stav koji provejava u Evropskoj komisiji da je Srbija, bar što se tog dela tiče, ozbiljna i da smo na dobrom putu kada je reč o projektima povezivanja, održive povezanosti i zelene agende i svega što je nova tema koja će doneti dalekosežna nova radna mesta”, navela je ona i podsetila da je cilj transformacija kako bi Evropa do 2050. postala prvi klimatski neutralan kontinent.

Ministar je dodala da je jedan od važnih razgovora na Salcburškom evropskom samitu imala i sa austrijskom ministarkom za EU i Ustavna pitanja Karolin Edštadler a koja je jedan od glasnih zagovornika politike proširenja i Srbiju apostrofira kao dobar primer.

Kaže da je sa Edštadler razgovarala o ustavnim reformama koje se pripremaju i idu ka finalizaciji do kraja godine.

“Bilo nam je značajno mišljenje i ekspertiza Austrije”, rekla je ona. 

Dodala je da je tema razgovora bila i Konferencija o budućnosti Evrope zbog velike polemike oko toga da li partneri sa ZB treba u punopravnom statusu da učestvuju u Konferenciji o budućnosti Evrope.

“Austrija i Višegradska četvorka zagovornici su toga da ne bi smelo da se dozvoli da građani ZB ne daju svoje mišljenje o budućnosti EU i kontinenta”, rekla je ministar i navela da je Edštadler pohvalila i podržala inicijativu koju ju je zajedno sa ministarkom Gordanom Čomić pokrenula.

Joksimović je dodala da je reč o interresornoj radnoj grupi koja će napraviti platformu pomoći koje će građani Srbije biti pozvani da daju viđenje budućnosti EU ali i da očekujemo da učešće građana ZB bude i formalno prihvaćeno.

Joksimović se danas sastala i sa slovenačkim državnim sekretarom EU, Gasperom Dovžanom sa kojim je takođe razgovarala o očekivanjima Srbije da do kraja slovenačkog predsedavanja napravi važne korake. 

Slovenija aktivno lobira za naše korake u novom procesu za otvaranje klastera, rekla je Joksimović I dodala da su razgovarali i o samitu EU-ZB koji se održava sledeće nedelje u Ljubljani.

Kao dobro ocenila je to što je tema proširenja visko na agendi slovenačkog predsedavanja, a kada je reč o Srbiji, imaju dobar slučaj jer imamo dobrih rezultata i verujemo da će većina zemalja prihvatiti i uvažiti sve što smo uradili, da ćemo imati novi korak, a da li će to biti klaster tri ili četiri videćemo.

Izvor: Tanjug