J. Joksimović i Šinkovski vel Senk: Jačanje saradnje dve zemlje

24. septembar 2021. | Beograd

J. Joksimović i Šinkovski vel Senk: Jačanje saradnje dve zemlje

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Poljske Šimonom Šinkovskim vel Senkom, sa kojim je razgovarala o evropskoj integraciji naše zemlje, kao i o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu.

Ministar Joksimović informisala je sagovornika o najnovijim reformskim aktivnostima Vlade Srbije usmerenim, između ostalog, i na dostizanje svih merila neophodnih za nastavak naših pregovora o članstvu.

„Srbija je od sredine ove godine spremna za otvaranje dva klastera, klastera 3- Konkurentnost i inkluzivni rast i klastera 4- Zeleni dogovor i održiva povezanost, a dodatno, ubrzanom dinamikom radimo na unapređenju zakonodavnog okvira i na sprovođenju usvojenog u otvorenom klasteru 1 - Osnove, u oblasti vladavine prava“, naglasila je Joksimović.

Dodala je, s tim u vezi, da je ustavna reforma s ciljem jačanja nezavisnosti pravosuđa u finalnoj fazi usvajanja, da se sprovodi Medijska strategija, kao i da se na inkluzivan način radi na poboljšanju Zakona o javnom informisanju, ali i na dodatnom unapređenju ljudskih prava, rodne i svake druge ravnopravnosti građana, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Joksimović je izjavila da je uverena da će Poljska uvažiti sve što je Srbija postigla od kada se primenjuje nova metodologija proširenja EU, te da će kao i do sada, podržavati evropski put naše zemlje.

„Očekujemo konkretizaciju obostranih zalaganja, i Srbije i EU, da se verodostojno nastavi sa sprovođenjem politike proširenja EU, pre svega daljim formalnim nastavkom pregovora i uverena sam da za to imamo podršku Poljske, kao našeg iskrenog političkog i ekonomskog partnera“, kazala je ministar.

Joksimović i Šinkovski vel Senk posebno su razmotrili teme Beogradske konferencije, koju poljsko ministarstvo spoljnih poslova organizuje 22. oktobra u našoj zemlji.

Ovaj, četvrti po redi bilateralni skup te vrste, ima za cilj da se bavi temama od posebnog interesa za dalji evropski put Srbije. Sagovornici su se saglasili da će to biti prilika da se na političkom i ekspertskom nivou razgovara o zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, o reformama u klasteru 6 - Spoljni odnosi, o kohezionoj politici, ali i o unapređenju saradnje za zemljama Višegradske grupe.

Takođe, sagovornici su istakli značaj unapređenja javne i kulturne diplomatije kao posebne dimenzije koja povezuje prijateljske države i narode, kao i saradnje između gradova i regiona Poljske i Srbije koji mogu da doprinesu ekonomskom i političkom unapređenju odnosa.

Izvor: Tanjug