Ј. Јоксимовић и Шинковски вел Сенк: Јачање сарадње две земље

24. септембар 2021. | Београд

Ј. Јоксимовић и Шинковски вел Сенк: Јачање сарадње две земље

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић састала се данас са државним секретаром Министарства спољних послова Пољске Шимоном Шинковским вел Сенком, са којим је разговарала о европској интеграцији наше земље, као и о билатералним односима и ситуацији у региону.

Министар Јоксимовић информисала је саговорника о најновијим реформским активностима Владе Србије усмереним, између осталог, и на достизање свих мерила неопходних за наставак наших преговора о чланству.

„Србија је од средине ове године спремна за отварање два кластера, кластера 3- Конкурентност и инклузивни раст и кластера 4- Зелени договор и одржива повезаност, а додатно, убрзаном динамиком радимо на унапређењу законодавног оквира и на спровођењу усвојеног у отвореном кластеру 1 - Основе, у области владавине права“, нагласила је Јоксимовић.

Додала је, с тим у вези, да је уставна реформа с циљем јачања независности правосуђа у финалној фази усвајања, да се спроводи Медијска стратегија, као и да се на инклузиван начин ради на побољшању Закона о јавном информисању, али и на додатном унапређењу људских права, родне и сваке друге равноправности грађана, борби против корупције и организованог криминала.

Јоксимовић је изјавила да је уверена да ће Пољска уважити све што је Србија постигла од када се примењује нова методологија проширења ЕУ, те да ће као и до сада, подржавати европски пут наше земље.

„Очекујемо конкретизацију обостраних залагања, и Србије и ЕУ, да се веродостојно настави са спровођењем политике проширења ЕУ, пре свега даљим формалним наставком преговора и уверена сам да за то имамо подршку Пољске, као нашег искреног политичког и економског партнера“, казала је министар.

Јоксимовић и Шинковски вел Сенк посебно су размотрили теме Београдске конференције, коју пољско министарство спољних послова организује 22. октобра у нашој земљи.

Овај, четврти по реди билатерални скуп те врсте, има за циљ да се бави темама од посебног интереса за даљи европски пут Србије. Саговорници су се сагласили да ће то бити прилика да се на политичком и експертском нивоу разговара о заједничкој спољној и безбедносној политици ЕУ, о реформама у кластеру 6 - Спољни односи, о кохезионој политици, али и о унапређењу сарадње за земљама Вишеградске групе.

Такође, саговорници су истакли значај унапређења јавне и културне дипломатије као посебне димензије која повезује пријатељске државе и народе, као и сарадње између градова и региона Пољске и Србије који могу да допринесу економском и политичком унапређењу односа.

Извор: Танјуг