J. Joksimović sa francuskim parlamentarcima o raznim pitanjima

15. septembar 2021. | Beograd

J. Joksimović sa francuskim parlamentarcima o raznim pitanjima

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović sastala se danas sa delegacijom Grupe prijateljstva Francuska - Zapadni Balkan u Senatu Francuske, predvođenom senatorom Martom de Sidrak, a tokom sastanka razgovarano je i o evropskoj perspektivi Srbije, kao i o bilateralnim pitanjima i odnosima u regionu.

Joksimović je francuske parlamentarce informisala o najvažnijim reformskim aktivnostima Vlade Srbije, koje se sprovode kako bi se ubrzalo pristupanje naše zemlje Evropskoj uniji.

„Srbija je, visoko ceneći inicijativu Francuske za definisanje nove metodologije politike proširenja EU, prihvatila taj revidirani način pregovora i pre nego što su bili poznati svi njegovi detalji“, rekla je Joksimović, saopšteno je iz Ministarstva za evropske integracije.

Podvukla je da je to Srbija učinila imajući poverenje u motive država članica EU da proširenje Unije bude dinamičniji, kredibilniji proces zasnovan na individualnom postignuću svake pristupajuće zemlje i zajedničkom interesu svih strana u pregovorima.

„U mandatu ove vlade ubrzali smo demokratske i političke procese u našoj zemlji sa ciljem da se unaprede standardi u mnogim oblastima“, rekla je Joksimović.

Istakla je najpre potpunu spremnost za otvaranje dva klastera pregovaračkih poglavlja, ali i značajne reforme u oblasti vladavine prava, kao što su izmena ustava s ciljem jačanja nezavisnosti pravosuđa, sprovođenje Medijske strategije, jačanja manjinskih prava, rodne ravnopravnosti.

Posebno je ukazala na fokusiranost Vlade Srbije na sprovođenje ciljeva Evropskog zelenog dogovora kroz Zelenu agendu EU za Zapadni Balkan i ciljeva održivog razvoja.

„Sve ovo daje nam za pravo da verujemo da će naši evropski partneri uvažiti sve što smo postigli kako bismo do kraja godine imali i formalni napredak u pregovorima, a nadam se da će Francuska u svetlu svih ovih aktivnosti Srbije podržati održavanje naredne međuvladine konferencije EU i Srbije“, kazala je.

Francuski senatori i ministar za evropske integracije posebno su razgovarali o odnosima u regionu, pre svega o dijalogu Beograda i Prištine, kao i o rešenosti Srbije da na najbolji način realizuje značajne infrastrukturne projekte koje finansira EU, a koji su deo putne i železničke mreže Zapadnog Balkana i Evrope.

Izvor: Tanjug